Το σχέδιο της Αθήνας που μπορεί να προκαλέσει σοκ στην Άγκυρα αν αυτή επιλέξει να στείλει γεωτρύπανο νοτίως της Κρήτης



Ο ρόλος ελληνικού υποβρυχίου που μπορεί με μια ανάδυση σε συγκεκριμένη περιοχή να καταρρακώσει το ηθικό των Τούρκων

Στην τελική ευθεία για μια ανοιχτή σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται ο κόσμος της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως στα επιτελεία στην Αθήνα ένα από τα σενάρια που εξετάζουν είναι εκείνο που θέλει την Τουρκία να στέλνει το Αμπντουλχαμίντ Χαν νοτίως της Κρήτης συνοδεία Λιβυκών μονάδων. 

Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι πως μια από τις απαντήσεις που εξετάζονται χρησιμοποιούν τόσο την συμβολή συμμαχικών δυνάμεων της περιοχής, όσο και εθνικών δυνατοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα το συγκεκριμένο σχέδιο, έχει σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα την κωδική ονομασία «Σίλφιο/Κίμων».

Αυτό προβλέπει την κλήση της Αθήνας προς σύμμαχο χώρα που στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε βάρος της αεροπορικής βάσης που τότε έστηνε η Τουρκία στη Λιβύη, να το επαναλάβει σε βάρος της πλέον ετοιμοπόλεμης τουρκικής αεροπορικής βάσης στην Αλ Ουατίγια.

Παράλληλα δε σε περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο συνεχίσει να πλέει νοτίως της Κρήτης χωρίς όμως να έχει τρυπήσει ελληνική υφαλοκρηπίδα, το ίδιο σχέδιο προβλέπει την αποστολή ελληνικού υποβρυχίου που θα αναδυθεί κάνοντας επίδειξη ισχύος στα ανοιχτά της Κερύνειας, στα βόρεια δηλαδή των κατεχομένων της Κύπρου.

Δεν είναι διόλου τυχαία η συμμετοχή ελληνικού υποβρυχίου στην τετραμερή άσκηση «Ευνομία», αναφέρει η ίδια πηγή, καθώς η παρουσία του δυτικά της Μεγαλονήσου δίνει την δυνατότητα στα πληρώματα των ελληνικών υποβρυχίων να εξοικειωθούν με τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι χαρακτηριστική δε η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου σχετικά με την 4μερή άσκηση: «Την Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022, ολοκληρώθηκε η τετραμερής αεροναυτική άσκηση «EUNOMIA-3/2022», με την πραγματοποίηση της τελικής φάσης σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λεμεσού, στην οποία συμμετείχαν Πλωτά και Πτητικά μέσα, καθώς και Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Ιταλίας, Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας. 


Την τελική φάση παρακολούθησαν, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Επιχειρησιακός Διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων Μεσογείου, Αντιναύαρχος Gilles Boidevezi, ο Υπαρχηγός του Αρχηγείου Στόλου του ΠΝ της Ελλάδας, Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης, καθώς και ο Διοικητής της 1ης Ναυτικής Διοίκησης του Ιταλικού ΠΝ, Υποναύαρχος Lorenzano Di Renzo, ως εκπρόσωποι των Κρατών που συνθέτουν την Τετραμερή Συνεργασία (QUADRIPARTITE INITIATIVE – QUAD). 

Τα σενάρια που εκτελέστηκαν περιλάμβαναν μεταξύ άλλων αεροναυτικές επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, αντιαεροπορικές – ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, εκτέλεση γυμνασίων προχωρητικών ελιγμών και επικοινωνιών, εκτέλεση πυρών επιφανείας καθώς και Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ. 

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης συμμετείχαν , η Ελληνική Φρεγάτα (Φ/Γ) ΣΑΛΑΜΙΣ και η Ιταλική Φ/Γ ITS LIBECCIO με τα οργανικά τους ελικόπτερα, υποβρύχιο του ΠΝ της Ελλάδας, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ από την Εθνική Φρουρά, Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών από Ελλάδα και Κύπρο, ελικόπτερο AW-139 και UAV της Εθνικής Φρουράς, ζεύγος Μαχητικών Αεροσκαφών, τύπου RAFALE της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) καθώς επίσης Α/Φ έγκαιρης προειδοποίησης EWAC και 6 Α/Φ τύπου F-16, της ΠΑ της Ελλάδας. 

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, με την ολοκλήρωση της τελικής φάσης, αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες, σημείωσε ότι πέραν των μηνυμάτων σε στρατηγικό επίπεδο, η άσκηση συνέβαλε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ναυτικών και Αεροπορικών δυνάμεων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, καθώς και της ικανότητας να συντονίζουν κοινές δράσεις σε διεθνή ύδατα, με τη σχεδίαση και διεξαγωγή ευρέως φάσματος αεροναυτικών επιχειρήσεων. 

Η διεξαγωγή της άσκησης «EUNOMIA», για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί επιβεβαίωση της διακηρυχθείσας πρόθεσης, δέσμευσης και ικανότητας της Ιταλίας, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, για συνεργασία με στόχο τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα.»