Σοβαροί κίνδυνοι αναγνώρισης του ψευδοκράτους το επόμενο διάστημα



Kαθοριστική περίοδος για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος
Aνδρέας Πιμπίσιης   

Καθοριστική θα είναι η επόμενη περίοδος για τις προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος να πετύχει μιας μορφής αναβάθμιση διεθνώς. Οι συντονισμένες κινήσεις της Τουρκίας αναμένεται να καταδείξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα κατά πόσο η προσπάθεια αυτή επιτυγχάνει. 

Τα επόμενα 24ωρα λήγει το τελεσίγραφο που είχε αποστείλει το κατοχικό καθεστώς προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, απαιτώντας χωριστή συμφωνία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρες ως προς το κατά πόσο έχει τεθεί ένα χρονικό πλαίσιο για να λάβει απάντηση από το διεθνή οργανισμό. Αρχικώς είχε λεχθεί ότι δόθηκε προθεσμία ενός μηνός, εν συνεχεία επιχειρήθηκε να διασκεδαστεί η εντύπωση ότι δόθηκε κάποιο τελεσίγραφο, ακολούθως τα τουρκοκυπριακά μέσα επανήλθαν στο θέμα μιλώντας για τέλη Οκτωβρίου.  

Στις 11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν σύνοδος των Τουρκικών Κρατών στην οποία το ψευδοκράτος αναμένεται ότι θα πάρει στάτους παρατηρητή. Κίνηση η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τόσο το κατοχικό καθεστώς όσο και η Άγκυρα θεωρούν ότι είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για πρώτο βήμα προς την αναγνώριση, αφήνοντας παράλληλα να διαφανεί ότι αναμένει ανάλογες κινήσεις και σε επίπεδο κρατών. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν διάφορες συναντήσεις προκειμένου ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών να είναι πιο οργανωμένος και να δράσει από κοινού σε διάφορα θέματα,  και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία είναι σε θέση να κατευθύνει όλα τα τουρκικά κράτη με τη δική της δύναμη και τα δικά της μέσα. Ο Ερσίν Τατάρ με τις αναφορές του αυτές ουσιαστικά παραδέχεται πως η Τουρκία στρέφεται σε οργανισμούς και χώρες όπου ασκεί έλεγχο προκειμένου να διασφαλίσει πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και κατ’ επέκταση αναγνώρισή του. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, η επιρροή του τουρκικού κόσμου έχει αυξηθεί και ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ θα καταστεί μέλος στην Οργάνωση του Τουρκικού Κόσμου με το καθεστώς παρατηρητή τον Νοέμβριο».

Παράλληλα με τις κινήσεις εντός τουρκικών οργανισμών και τουρκόφωνων κρατών, η Άγκυρα προβαίνει και σε ενέργειες εντός των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου την κατάλληλη στιγμή προτάξει θέμα αναγνώρισης ύπαρξης χωριστής κρατικής οντότητας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. 

Οι κινήσεις των Τούρκων όλο αυτό το διάστημα αποτελούν μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου το οποίο λαμβάνει υπόψη και θέλει να εκμεταλλευθεί διάφορες συγκυρίες. Από τη μια είναι η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό, που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, και από την άλλη είναι το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον. Η Τουρκία χρησιμοποιεί μεν την επιρροή της σε κράτη και οργανισμούς αλλά την ίδια ώρα λαμβάνει υπόψη της και τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο. 

Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων διεθνώς χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από τον Κουντρέτ Οζερσάι (πηγή Σταρ Κίπρις/ΓΤΠ) ως μια μεταβατική περίοδος η οποία προσφέρει πλεονεκτήματα στους Τουρκοκύπριους. Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού και παλαιότερα «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι διαθέτουν πλεονέκτημα μέσα σ’ αυτό το κλίμα. 

Στις δηλώσεις του ανέφερε συγκεκριμένα: «Αφού κάνουμε έκκληση λέγοντας αναγνωρίστε μας, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε με πιο ορατό τρόπο. Όμως, αυτή τη στιγμή η σχέση μας με την Τουρκία το βλάπτει αυτό. Μετά τις εκκλήσεις για δύο κράτη, αναγνώριση, πρέπει να αρχίσει εκστρατεία σε όλο τον κόσμο με δημιουργία κοινών διπλωματικών αντιπροσωπειών. Ίσως να γίνονται αυτές οι ετοιμασίες, δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Πρέπει να εξηγηθεί ότι αυτό το αίτημα δεν είναι αποσχιστικό και ότι θα γίνουν καλύτερες οι συνθήκες αν η σχέση ανάμεσα στις πλευρές έρθει πιο κοντά, αν διορθωθεί λίγο η ισότητα».

Εκεί που δεν φτάνει ευρωπαϊκό χέρι: 

Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται προς κάθε κατεύθυνση, αλλά το βάρος των προσπαθειών ρίχνεται εκεί και όπου θεωρεί ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποτρέψει. Γι’ αυτό, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται προς τη Βρετανία, το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες όπου η Τουρκία έχει επιρροή. Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, η τουρκική πλευρά κινήθηκε προς τη Βρετανία για να διασφαλίσει συναντήσεις που θα υποδηλούν πολιτική αναβάθμιση. Αναλόγως γίνονται προσπάθειες τόσο προς το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και το Πακιστάν. 

Το κοινό αυτών των τριών χωρών είναι πως βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία εκτιμά ότι θα είναι πιο εύκολη η προσπάθειά της, γιατί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Αζερμπαϊτζάν ήταν βεβαίως η πρώτη χώρα που επιχειρήθηκε να προχωρήσει το εγχείρημα της πολιτικής αναβάθμισης, πλην όμως μετά τη συνάντηση Τατάρ και Αλίγιεφ, που στήθηκε στην Τουρκία, η Λευκωσία έβγαλε αντίδραση. Εκμεταλλευόμενη την προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν να αναβαθμίσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυπριακή Κυβέρνηση κατάφερε, επί του παρόντος, να βάλει στο ψυγείο το θέμα μιας «επίσημης επίσκεψης» του Ερσίν Τατάρ, με την ιδιότητα του «προέδρου». Αυτό, ωστόσο, δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ ακόμα.