«Η Σερβία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πυρά- δέχεται μεγάλη πίεση να γυρίσει την πλάτη στη Ρωσία, αυτό θα επηρεάσει τα Βαλκάνια»



Η υπογραφή του διπλωματικού πρωτοκόλλου μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έβαλε το Βελιγράδι υπό μεγάλη πίεση από τη Δύση να γυρίσει την πλάτη στη Μόσχα και αυτή η κατάσταση θα αντικατοπτριστεί και στα Βαλκάνια, κάτι που είναι επίσης αισθητό, ιδιαίτερα μετά τη βιασύνη των ΗΠΑ για αποστολή πρέσβη στα Σκόπια.

Έτσι ερμηνεύει ο δημοσιογράφος και πρώην διπλωμάτης Ντράγκαν Γιανιάτοφ με άρθρο του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Nova Macedonija», την υπογραφή της συμφωνίας, που πρόσφατα προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις στη διεθνή διπλωματία.

Το υπογεγραμμένο σχέδιο διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Σερβίας, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες την κατάσταση, είναι ένα αρκετά κοινό έγγραφο στις διεθνείς σχέσεις. 

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο στο έγγραφο μετά την αναθεώρησή του, αλλά η χρονική στιγμή της υπογραφής στην ευαίσθητη πολιτική κατάσταση προκάλεσε αμφιβολίες στη Δύση.

«Η Σερβία δέχεται μεγάλη πίεση να γυρίσει την πλάτη της στη Ρωσία, αλλά δεν μπορεί και δεν θέλει να το κάνει, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική διάθεση. Ας μην μπούμε στη θέση της Σερβίας που είναι ανάμεσα σε δύο πυρά και η Ρωσία αναζητά υποστήριξη από οποιονδήποτε. Δεν είναι εύκολο για τον Βούτσιτς, είναι αποφασιστικός, αλλά συχνά αντιφατικός. 

Βρίσκεται μια νευρική κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

 Είναι μια ρευστή κατάσταση που θα εξαρτηθεί και από τα δημοψηφίσματα που διοργανώνει η Ρωσία στην Ουκρανία. 

Ακόμη και ένα μικρό γεγονός μπορεί να αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο, αν και δεν είναι πιθανό ή προς το χειρότερο - πιστεύει ο Γιανάτοφ, προσθέτοντας ότι είναι αισθητές εικασίες και κατάχρηση της κατάστασης από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Αναφέρθηκε στις διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στα Σκόπια και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια», καθώς και στην προβολή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει και τα Βαλκάνια. Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ βιάζονται να στείλουν νέο πρεσβευτή στα Σκόπια, ενώ η ατζέντα των «Ανοιχτών Βαλκανίων» τους χαλάει και τους λογαριασμούς. 

Η εξέταση αυτή τη στιγμή επιβάλλεται, αλλά η αλλαγή στο Σύνταγμα αποτελεί εμπόδιο εδώ», εξηγεί ο Γιανάτοφ.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, θεωρεί ότι οι επιθέσεις αποτελούν απόπειρα πειθαρχίας της Σερβίας και της θέσης αρχών της στην εξωτερική πολιτική και η Σέρβα πρωθυπουργός, Άνα Μπρνάμπιτς, από την άλλη, δήλωσε ότι μετά την υπογραφή του εγγράφου με Ρωσία, «άρχισαν η τρέλα και η υστερία».

 Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, ζήτησε εξηγήσεις από τις σερβικές αρχές για την υπογραφή του εγγράφου, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Βλαντιμίρ Μπίλτσικ, είπε ότι ήταν ένα πλήγμα για τη διεύρυνση της ΕΕ και η εισηγήτρια για το Κοσσυφοπέδιο και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βιόλα φον Κράμον, εκτίμησε ότι πρόκειται για «μεγάλο σκάνδαλο» που θα μπορούσε να αποτελέσει σήμα για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Σερβία. 

Ορισμένοι Σέρβοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Σερβία.