Τι είναι το νέο ψηφιακό τηλέφωνο στο τουρκικό ΠΝ για την αναζήτηση των ελληνικών υποβρύχιων “φαντομάδων”Παραδόθηκε ένα ακόμη αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας στο τουρκικό ΠΝ-Όσο και να ψάχνουν όμως οι Τούρκοι τα ελληνικά υποβρύχια δεν πρόκειται να βρουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με την εταιρεία Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri AŞ (KoçDefence) και το Κέντρο Έρευνας Προηγμένων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Ασφάλειας Πληροφοριών TÜBİTAK (TÜBİTAK BİLGEM), οι Τούρκοι κατασκεύασαν  ένα σύστημα που θα συνδέει τα τουρκικά υποβρύχια με τις μονάδες επιφανείας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού απρόσκοπτα και ψηφιακά, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του σχεδίου  MELTEM-3,  το πέμπτο αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-72 παραδόθηκε στην τουρκική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων.

Οι παραδόσεις των αεροσκαφών συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό που εκτελείται από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών, καταλήγει σχετική ανακοίνωση.

Τι είναι το νέο ψηφιακό τηλέφωνο και σε τι αποσκοπεί η ύπαρξη του στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό
Το νέας γενιάς ψηφιακό υποβρύχιο τηλέφωνο D-Satel, που αναπτύχθηκε από την Koç Defense σε συνεργασία με την TÜBİTAK BİLGEM, αναμένεται να είναι ο συνδετικός κρίκος των τουρκικών υποβρυχίων με τις Κορβέτες , τις Φρεγάτες και το μίνι αεροπλανοφόρο “ Αναντολού”.

Φέρνοντας την ψηφιοποίηση στην υποβρύχια επικοινωνία, το Ψηφιακό Υποβρύχιο Τηλέφωνο Νέας Γενιάς (D-Satel) παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση.

Το D-Satel, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στις νέες φρεγάτες (TF-2000) και αργότερα σε όλα τα πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού, ξεκινώντας από αυτά κλάσης MİLGEM (6, 7 και 8).

Δηλώσεις των επικεφαλής των εταιρειών για το νέο σύστημα επικοινωνιών
Μιλώντας στην συνάντηση , ο Πρόεδρος του TÜBİTAK BİLGEM Ali Görçin είπε: «Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα οδηγήσει σε νέες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό με την παρουσίαση σύγχρονων επιτευγμάτων.

Η μετατροπή της εμπειρίας και της γνώσης που αποκτήθηκε από δραστηριότητες ανάπτυξης υποβρύχιων τηλεφώνων για πλοία επιφανείας και υποβρύχια κατηγορίας REIS, είναι μοναδική.

Το D-Satel, αποτελεί σημαντικό ατού για τον ανταγωνισμό της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στις διεθνείς αγορές".

Ο πρόεδρος του ομίλου KoçSavunma Erkut Tekinkaya επεσήμανε ότι το Digital Underwater Telephone (D-Satel) είναι σημαντικό όσον αφορά την προβολή του επιπέδου ψηφιοποίησης στην αμυντική βιομηχανία και είπε: «Εκτός από τις υπάρχουσες δυνατότητες υποβρύχιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, η ανάγκη χρήσης διαφόρων ψηφιακών πρωτοκόλλων θα επιτρέπουν την ανταλλαγή μηνυμάτων σύντομου κώδικα, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Η τεχνολογία του Digital Underwater Telephone (D-Satel), θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τις TÜBİTAK BİLGEM και KoçSavunma, θα ενοποιήσει τα υπάρχοντα συστήματα.Αυτό παρέχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό”.

Η σύμβαση για την ανάπτυξη του Ψηφιακού Υποβρύχιου Τηλεφώνου (D-Satel) υπεγράφη μεταξύ της KoçSavunma και της TÜBİTAK BİLGEM στις 24 Μαΐου 2022.

Οι απειλές που θα αντιμετωπίσει ένα πολεμικό πλοίο πλέον στην θάλασσα έχουν πολλαπλασιαστεί και αφορούν UAV, UCAV,  μη επανδρωμένα σκάφη με πυραύλους, μη επανδρωμένα υποβρύχια, αντίπαλα σκάφη, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και  μαχητικά αεροσκάφη.

Όλα αυτά μαζί, απειλούν ξεκάθαρα κάθε μονάδα επιφανείας  σε ένα μελλοντικό θαλάσσιο πεδίο μάχης, πόσο μάλιστα στην Μεσόγειο, στην οποία δρα έντονα πλέον το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι με Τρεις ή ακόμα καλύτερα Τέσσερις BELHARA, σε δυάδες για παράδειγμα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, θα χάσουν τον ύπνο τους, σε συνδυασμό με τα ελληνικά υποβρύχια “φαντομάδες” TYPE-214, για πολλά χρόνια, όσα ψηφιακά τηλέφωνα και αν βάλουν στα υποβρύχια τους.