Σημαντικές διευκρινήσεις για ε.ε. και ε.α. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων



Με αφορμή διάφορες ανακρίβειες που κυκλοφορούν εδώ και μερικές μέρες περί εισφορών, που μάλιστα αναπαράγονται χωρίς έλεγχο, θα προσπαθήσω να συνδράμω στη σωστή ενημέρωση.

Γράφει ο Ταξχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος Πρόεδρος ΔΣ/ΠΟΣ

      Υπάρχουν διάφορες εισφορές. Εμάς, τους αποστράτους και γενικότερα τους συνταξιούχους,  στην παρούσα φάση,  μας ενδιαφέρουν δύο. Υπάρχει και μια Τρίτη που συζητείται, αλλά δεν επιβάλλεται στους αποστράτους. Έχουμε και λέμε:

 α. Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) του άρθρου 11 του ν. 3865/2010. Η κράτηση αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελ. Συνέδριο για το διάστημα μέχρι τις 31/12/2018.  Από 1/1/2019 κρίθηκε ως συνταγματική!    ΔΕΝ καταργείται. 

β. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης (ΕΕΑ) του άρθρου 29 του ν. 3986/2011. Αυτή επιβάλλεται σε όλους τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.   ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ από το νέο έτος για ΟΛΟΥΣ!!

γ. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, άρθρο 38 του ν.3986/2011. Έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους από το 2011. Δηλ. αφορά τους εν ενεργεία συναδέλφους. Πρόσφατα, με αφορμή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που είναι σε διαβούλευση,  έχει δημιουργηθεί σύγχυση μεταξύ των δύο αυτών ειδικών εισφορών.  

Για την ιστορία, αυτή η κράτηση του 1% επρόκειτο να επιβληθεί σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου, επομένως και στους εν ενεργεία στρατιωτικούς και θα κατευθυνόταν στον ΟΑΕΔ. Με παρεμβάσεις κάποιων, επειδή η κράτηση αυτή ούτως ή αλλιώς θα πήγαινε στον ΟΑΕΔ, προτάθηκε όπως για τα Στελέχη Ε.Δ. και Σ.Α. να πάνε στα Μετοχικά τους Ταμεία, λόγω και της τότε κατάστασης τους, ειδικά του ΜΤΣ. 

Εννοείται  ότι εφόσον καταργηθεί αυτή η κράτηση, θα υπάρξει ακόμη μια μείωση εσόδων των Μ.Τ. με ότι αυτό συνεπάγεται για το καθένα ταμείο.  Αυτή λοιπόν η κράτηση ΔΕΝ έχει καμία σχέση με την Ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, που έχει προαναγγελθεί ότι θα καταργηθεί  από το έτος 2023.