Τουρκικά δεκανίκια! Οι Ρώσοι δίνουν χρήμα και οι Βρετανοί πουλάνε Eurofighter και αγοράζουν Bayraktar



Η Τουρκία έλαβε 28 δισεκατομμύρια δολάρια από ασαφείς πηγές τους πρώτους 8 μήνες του έτους-Ο Βρετανός υπ. Άμυνας έκανε δηλώσεις για τα μαχητικά και τα drones

Ένα συντονισμένο δίκτυο στηρίζει κατά πως φαίνεται την καταρρέουσα τουρκική οικονομία με "πλοκάμια" που φτάνουν στη Ρωσία, αλλά και στην Βρετανία. 

Οι ειδικές παρατηρήσεις του Ben Wallace, Υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, προς το gdh συνοψίζονται στα εξής όπως θα δείτε στο βίντεο και αφορούν τόσο την πώληση μαχητικών αεροσκαφών όσο και την αγορά Bayraktar.

Nα υπενθυμίσουμε πως Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν πολλάκις έχουν διαμηνύσει ότι αν η υπόθεση των F-16 από τις ΗΠΑ δεν έχει αίσιο τέλος θα στραφούν σε άλλες λύσεις, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές τα βρετανικά μαχητικά.

Η αμυντική συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας στον τομέα της αεροπορίας βαθαίνει. Το Λονδίνο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της απόφασης για την αγορά τουρκικών drones για ένα διάστημα, μπορεί να κάνει το πρώτο συγκεκριμένο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας παρευρέθηκε στην  έκθεση SAHA EXPO που γίνεται στην Κων/πολη για το σκοπό αυτό.

Συγκεκριμένα ο Βρετανός υπουργός δήλωσε:

-Αξιολογούμε ανοιχτά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofigter Typhoon στην Τουρκία.

- Είδα τις ικανότητες του Bayraktar, η τουρκική αμυντική βιομηχανία προσθέτει δύναμη στη δύναμή της.

- Είναι σημαντικό για μένα να έρθω και να τα δω από κοντά.

Υποστηρίχθηκε ότι οι Βρετανοί, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι ακύρωσαν το έργο «Fighting UAV» Mosquito που σχεδίασαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, στράφηκαν προς το KIZILELMA του Baykar. Μια συγκεκριμένη ένδειξη για αυτό δεν έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής, αλλά οι επισκέψεις του διοικητή των βρετανικών Πολεμικών Αεροποριών Mike Wigston στο TAI και του υπουργού Άμυνας Ben Wallace στο Baykar οδήγησαν σε εκτιμήσεις σχετικά με το ποια πλατφόρμα θα μπορούσε να πουληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

 
Χρήμα με ουρά 
Την ίδια στιγμή η Τουρκία έλαβε 28 δισεκατομμύρια δολάρια από ασαφείς πηγές τους πρώτους 8 μήνες του έτους, σύμφωνα με τους FT. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας λέει ότι κάποια από αυτά ήταν νόμιμα μετρητά από Ρώσους που έκαναν διακοπές.

Αναλυτικότερα, το ποσό ρεκόρ των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αδιευκρίνιστη προέλευση εισέρρευσε στην Τουρκία από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ανέφεραν οι Financial Times την Τρίτη. Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ωστόσο, έχει υποβαθμίσει αυτές τις ανησυχίες.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε στους FT ότι πιστεύει ότι τα "μη καταγεγραμμένα έσοδα από τον τουρισμό" αποτελούν βασικό μέρος αυτών των καθαρών εισροών, οι οποίες κατηγοριοποιούνται ως "καθαρά σφάλματα και παραλείψεις" από την τουρκική κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο των λογαριασμών του Ισοζυγίου Πληρωμών, ανέφεραν οι FT.

Μερικά από τα χρήματα προέρχονταν από Ρώσους τουρίστες που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μετρητά, καθώς δεν είχαν πρόσβαση στα διεθνή συστήματα χρηματοοικονομικών πληρωμών λόγω των κυρώσεων, δήλωσε στο μέσο ενημέρωσης.

Ο Νεμπάτι δήλωσε στους FT ότι οι σχέσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας είναι απλώς "σχέσεις καλής γειτονίας".

Οι Ρώσοι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων επισκεπτών της Τουρκίας μέχρι στιγμής, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 13% των συνολικών επισκεπτών, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Οι Γερμανοί ήταν η μεγαλύτερη ομάδα ξένων ταξιδιωτών στην Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.

Ο Νεμπάτι απέδωσε επίσης μέρος των μη κατηγοριοποιημένων εισροών σε τουρκικές εταιρείες και ιδιώτες που επαναπατρίζουν χρήματα - μερικές φορές σε μετρητά - πίσω στην πατρίδα τους, σύμφωνα με τους FT.

Πρόσθεσε στους FT ότι όλες οι εισροές ήταν νόμιμες, προσθέτοντας ότι η Τουρκία "ενεργεί πολύ προσεκτικά εντός του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν είναι μια χώρα που συμπεριφέρεται με τρόπους που θα προκαλέσουν παραβιάσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος"

Οι μυστηριώδεις εισροές στην Τουρκία δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά τίθενται υπό αυξανόμενο έλεγχο καθώς η Άγκυρα και η Μόσχα γίνονται πιο οικείες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για τη δημιουργία ενός "κόμβου φυσικού αερίου", κάτι το οποίο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναλύσει πλήρως.