Πώς εξελίσσεται η παραλαβή των Marder 1A3 και η μεταφορά των BMP-1



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η έναρξη παραλαβής των πρώτων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder 1A3 από την Γερμανία, δεν έθεσε τέρμα στην αντιπολιτευτικού τύπου αβάσιμη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ενώ ενδιαφέρον αλλά ακόμη περισσότερο απογοητευτικό, είναι ότι απόστρατοι φθάνουν στο σημείο, χρησιμοποιώντας ως “σημαία” τα αποσυρθέντα BMP-1, να αμφισβητούν ακόμη και την ορθότητα των χειρισμών της στρατιωτικής ηγεσίας! 

Καθώς όμως οι χειρισμοί ήταν απολύτως ορθολογικοί, είναι σαφές ότι οι απόστρατοι είτε είναι επικίνδυνα ανεπαρκείς (κι επομένως προβληματίζει πώς ορισμένοι εξ αυτών έφθασαν στα ανώτατα αξιώματα), είτε απλώς παραπλανούν την κοινή γνώμη προς δημιουργία εντυπώσεων, επειδή η στάση τους εξυπηρετεί προσωπικούς σκοπούς με κομματικές προεκτάσεις. Αυτό όμως συνιστά ασχημονία εις βάρος της φήμης του Ελληνικού Στρατού και των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

Ας δούμε τί έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Στις 17 Οκτωβρίου παραλήφθηκαν τα πρώτα 6 Marder 1A3, που προωθήθηκαν άμεσα σε Σχηματισμό στην Ζώνη Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Πέρασε απαρατήρητο αλλά τα γερμανικά ΤΟΜΑ ήλθαν στην Ελλάδα πριν ακόμη φύγουν από την χώρα τα BMP-1. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα BMP-1 αναχώρησαν σήμερα 21 Οκτωβρίου, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά. Έτσι, δεν δόθηκε η παραμικρή αφορμή για άλλο επίπεδο λαϊκισμών, στην βάση του “δίνουμε πριν πάρουμε“.

Άλλο σημείο που δεν έχει αναφερθεί, είναι ότι το ΓΕΣ απέστειλε τεθωρακισμένα οχήματα M113 στην μονάδα νήσου από την οποία επρόκειτο να αντικατασταθούν τα BMP-1, πριν τα τελευταία φορτωθούν σε πλοίο για να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα. Η μονάδα δηλαδή πρώτα παρέλαβε τα M113, χωρίς η επιχειρησιακή της ετοιμότητα να επηρεαστεί ούτε για ένα λεπτό και μετά μόνο αποδεσμεύθηκαν τα BMP-1. 

Αυτό επισημαίνεται, επειδή η αντιπολιτευτική κριτική υποστηρίζει ψευδώς ότι τα BMP-1 δεν αντικαταστάθηκαν, ώστε να ενισχύσει το ψευδές αφήγημα περί αποδυναμώσεως της αμύνης των νήσων. Στην πραγματικότητα, το ΓΕΣ βελτιώνει την ετοιμότητα των μονάδων που αντικαθιστούν BMP-1 με Μ113 ενώ ενισχύεται συνολικώς η άμυνα των νήσων, με την ανεξάρτητη επιπλέον ανάπτυξη και τεθωρακισμένων Μ1117. 

Τα ΤΟΜΑ μεταφέρθηκαν στο 308 Εργοστάσιο Βάσης για να βαφούν στα τυποποιημένα χρώματα παραλλαγής του Ελληνικού Στρατού και στις 21 Οκτωβρίου μεταφέρθηκαν στην μονάδα με την οποία θα υπηρετήσουν.

Η επομένη παρτίδα Marder, αποτελούμενη από 4 οχήματα, είναι προγραμματισμένο να αφιχθεί στην Θράκη, την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, μεσημβρινές ώρες.

Οι παραδόσεις θα εξελιχθούν και θα ολοκληρωθούν εντός Δεκεμβρίου.

Αυτό που ουδείς εκ των επικριτών αναφέρει, είναι ότι το κόστος των εργασιών επαναφοράς των Marder 1A3 σε λειτουργική κατάσταση από την Rheinmetall, οι φόρτοι πυρομαχικών και οι αρχικές ποσότητες ανταλλακτικών, όπως και τα έξοδα μεταφοράς, καλύπτονται από την γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που έγινε. Με την παραλαβή των 40 Marder 1A3, όπως έχουμε αναδείξει, ο Ελληνικός Στρατός θα παραλάβει πολύ αξιόλογο υλικό που αν καλείτο να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο, θα έπρεπε να δαπανήσει τουλάχιστον 60 εκατ.€.

Ως προς τα BMP-1 που παραδίδονται στην Ουκρανία, αυτά βάφηκαν μονόχρωμα, με πράσινης αποχρώσεως βαφή, έχει αφαιρεθεί το βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ και έχει μείνει μόνο ο έστορας ενώ στις ερπύστριες παραμένουν τα πέδιλα που είχαν αναπτυχθεί με ειδικά πλαστικά πέλματα για κίνηση σε ασφαλτοστρωμένες οδούς χωρίς να προκαλούν φθορά στο οδόστρωμα.