Οι ουρανοί είναι δικοί μας! Πρώτες πρόβες για "Αρχύτα", δύο ολοκαίνουργια Rafale έρχονται αρχές Νοεμβρίου και ένα τρίτο F-16 Viper



Το επόμενο διάστημα οι ουρανοί θα βαφτούν με ελληνικά χρώματα προς γνώσιν και συμμόρφωσίν κάποιων ψευτοτσαμπουκάδων

Μπορεί όλων τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην παρέλαση που έρχεται την άλλη εβδομάδα και στην οποίαν θα δώσουν "παράταση" και τα Rafale και τα Marder, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες μέρες οι ουρανοί...θα πάρουν φωτιά. 

Καταρχάς μιας και μιλάμε για την παρέλαση αξίζει να αναφέρουμε πως την Τετάρτη ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, θα υπάρξει με καθόλα εντυπωσιακή δοκιμαστική πτήση F-16 στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι της ακροβατικής ομάδας της Πολεμικής Αεροπορίας «Ζευς», που θα μετάσχει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Στην παρέλαση θα πετάξουν κατά τετράδες όλα τα αεροσκάφη της ΠΑ (και βεβαίως τα Rafale), καθώς και το Spitfire το οποίο θα πετάξει μαζί με ένα F-16. Λόγω καιρικών συνθηκών δεν πρόκειται να γίνει άλμα με αλεξίπτωτο.

Συγκεκριμένα πάντως για τα Rafale η στήλη "Βηματοδότης" της εφημερίδας "το Βήμα" υποστηρίζει πως έρχονται στην Τανάγρα από Έλληνες πιλότους, δύο ολοκαίνουργια Rafale κοντά στην γιορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ενώ ένα τρίτο F-16 Viper, παραδίδεται οσονούπω από την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία και πετά και αυτό στην «φωλιά» του στη Σούδα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί το "ντεμπουτο" και του ελληνικού drone "Αρχύτα" με τις πρώτες δοκιμές να έχουν προγραματιστεί για το τέλος του τρέχοντος μήνα με αρχές του επομένου. Το Archytas χαρακτηρίζεται ως drone πολλαπλών χρήσεων και είναι ικανό να επιχειρεί τόσο σε επιχειρήσεις διάσωσης όσο και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε η ΕΑΒ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή επίγνωσης της κατάστασης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, για την παρακολούθηση χερσαίων οχημάτων αλλά και για τη συνοδεία φρεγατών, καθώς έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει άμεσα μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα που κινούνται με υψηλές ταχύτητες.

Την ανάλυση του ελληνικού UAV έκανε πρόσφατα σε τηλεοπτική του παρουσία ο Μιχαήλ Κορωναίος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (EAB).