Παράδοση - εξπρές για άλλα δύο Rafale



Η Γαλλία έκανε δεκτό το ελληνικό αίτημα για επίσπευση της άφιξής τους στην Τανάγρα

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 

Επίσπευση της παράδοσης Rafale στην Πολεμική Αεροπορία ζήτησε η Αθήνα από τη Γαλλία και η επίσπευση γίνεται πράξη. Δυο ολοκαίνουργια Rafale, το ένα μονοθέσιο και το άλλο διθέσιο, φθάνουν σε λίγες ημέρες στην Τανάγρα από Έλληνες πιλότους και εντάσσονται αμέσως στη μοίρα των Rafale.

Έτσι η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει συνολικά 8 Rafale και έως το τέλος του έτους πιθανότητα άλλο ένα. Σε συνδυασμό με την έναρξη των εργασιών ναυπήγησης της πρώτης (από τις τρεις) ελληνικής φρεγάτας  Belh@rra, όλη η προμήθεια των γαλλικών οπλικών συστημάτων περνά πλέον μέσα από ένα νέο, συντομότερο χρονοδιάγραμμα.

Όλα τα Rafale που βρίσκονται στην Ελλάδα φέρουν τον οπλισμό τους που περιλαμβάνει και τον πύραυλο Meteor, ο οποίος έχει εμβέλεια άνω των 300 χιλιομέτρων, και θεωρείται ο κορυφαίος πύραυλος στον συγκεκριμένο τομέα, με μεγάλη αντοχή σε συνθήκες ηλεκτρονικών παρεμβολών και τη μεγαλύτερη NEZ, εντός της οποίας η κατάρριψη του εχθρικού στόχου (περιλαμβανομένου και του τουρκικού Tayfun) μοιάζει δεδομένη. Το κόστος των €2 εκατ. για καθένα από τους Meteor που επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, θεωρείται από τους επιτελείς ως αναγκαίο για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.

Πέραν όμως των πυραύλων Meteor η Πολεμική Αεροπορία έχει στο οπλοστάσιό της και τους Exocet, τους Mica, καθώς και τους Scalp (με τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας Stealth) ένα υπερόπλο που λίγες χώρες το διαθέτουν με μεγάλη εμβέλεια, που μεταφέρεται και από τα Mirage 2000-5, αλλά και από τα Rafale (που μπορεί να τα χρησιμοποιούν και οι φρεγάτες Balh@rra - όπως και τους Meteor) με κύρια αποστολή την προσβολή επίγειων στόχων υψηλής αξίας, όπως στρατηγεία, αεροδρόμια, ναυστάθμους, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών, γέφυρες, υποδομές ενέργειας, αλλά και εξουδετέρωση πλατφόρμας εκτόξευσης βαλλιστικών  πυραύλων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα Rafale και οι Έλληνες χειριστές τους πέρασαν πριν από μερικές ημέρες την αρχική επιχειρησιακή αξιολόγηση (από το ΝΑΤΟ), πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ενταχθούν στις επιχειρησιακές μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και να πάρουν μέρος σε αποστολές όπως όλα τα μαχητικά αεροσκάφη. Συνεπώς θα μπορούν να πετάξουν και στο Αιγαίο. Ακολουθεί σε λίγο καιρό η τελική επιχειρησιακή αξιολόγησή τους, για να είναι πανέτοιμα και όπου κι αν χρειαστούν ακόμα και σε αποστολές scrabble, άμεσης, δηλαδή απογείωσης για αναχαίτιση εναέριου εισβολέα.

Air show στον Φλοίσβο

Τα δύο νέα Rafale είναι πολύ πιθανόν να παραληφθούν λίγο πριν από τη γιορτή των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Εκεί στον Φλοίσβο θα γίνει ένα εντυπωσιακό air show της Πολεμικής Αεροπορίας, με τη συμμετοχή όλων των τύπων των αεροσκαφών που διαθέτει, αλλά και με δύο αεροπορικές επιδείξεις: Η πρώτη με το F-16 της ομάδας επιδείξεων «Ζευς» και η δεύτερη με ένα ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-6 της ακροβατικής ομάδας «Ικαρος». Την ημέρα του air show, η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζει και μια έκπληξη: Ένα σαουδαραβικό F-15 θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό του Φλοίσβου κάνοντας και αυτό ακροβατικά.