Ποιες αδυναμίες προσπαθεί να κρύψει ο Ερντογάν με την πυραυλική δοκιμή του "Typhoon" και την άσκηση "Free fire-2022";



Ειδική Ανάλυση

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο, "Εκτός ελέγχου οι Τούρκοι! Με τον Typhoon τώρα μπορούμε να πλήξουμε και την Αθήνα και όλη την Ελλάδα ", αναφερθήκαμε εκτενώς στα τουρκικά δημοσιεύματα και λεονταρισμούς αναφορικά με την πετυχημένη κατά τους Τούρκους βολή του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς «Tayfun», ικανού  να πλήξει στόχους σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Δημοσίευμα της  εφημερίδας Turkiye ανέφερε συγκεκριμένα ότι ,«Ο εγχώριος πύραυλος «Tayfun» έπληξε τον στόχο σε απόσταση 561 χλμ. με ακριβές χτύπημα. Μεγάλη περηφάνια για την άμυνα μας. Στο Ρίζε δοκιμάστηκε και ο εγχώριος πύραυλος που ανέπτυξε η Roketsan. Ο «Tayfun», πέτυχε τον στόχο του με εμβέλεια που μπορεί να χτυπήσει όλα τα σημεία της Ελλάδας», προσαρμόζοντας  έτσι την είδηση στο «φιλοπολεμικό» κλίμα κατά της χώρας μας.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει χάρτη με την εμβέλεια και τις «δυνατότητες» του νέου βαλλιστικού πυραύλου, που δεν περιλαμβάνεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες γειτονικές χώρες της Τουρκίας όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, το Ιράκ και η Αρμενία.

Επίσης σύμφωνα με άρθρο φιλοερντογανικόύ ΜΜΕ, "οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις επέδειξαν τη δύναμη πυρός τους σε στρατιωτική άσκηση την Τρίτη, καθώς όλα τα οπλικά συστήματα έπληξαν τους στόχους τους στην τοποθεσία στην πρωτεύουσα Άγκυρα", όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων:

"Στην άσκηση «Free fire-2022» συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Yasar Guler, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων Musa Avsever, ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων Adm Ercument Tatlioglu και ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Atilla Gulan.

Τουλάχιστον 825 στελέχη των στρατιωτικών κλάδων και των ειδικών δυνάμεων συμμετείχαν στην κοινή άσκηση, με στόχο την επίδειξη της ισχύος πυρός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και την επίδειξη της ικανότητας των όπλων στο οπλοστάσιό τους, βελτιώνοντας παράλληλα τον συντονισμό πυρός υποστήριξης.

Η εκδήλωση περιελάμβανε 39 όπλα και οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών F-16, ελικοπτέρων T-129 ATAK και οβιδοβόλων T-155 Firtina (Storm).

Την άσκηση  "Free fire-2022", παρακολούθησαν  οι στρατιωτικοί ακόλουθοι διαφόρων χωρών στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ."

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν και τι προσπαθεί να κρύψει;

Μετά από τα παραπάνω προκύπτει το ερώτημα. Τι επιδιώκει με αυτά τα  στρατιωτικά σόου ο Ερντογάν;

Και λέμε σόου, αφού για παράδειγμα στην άσκηση «Free fire-2022» που έγινε στην Άγκυρα, έγιναν βολές χερσαίων και αεροπορικών μέσων και όχι ναυτικών, ώστε να είναι αναγκαίο να παρίσταται και ο Τούρκος Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων.

Πλέον του παραπάνω, το κάλεσμα να παρευρεθούν σε αυτήν, των ΑΚΑΜ διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ-Ελλάδας-Ρωσίας-Ουκρανίας έχει ως κοινό μήνυμα, να δούν όλοι από κοντά σε δοκιμή, τα επιτεύγματα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και να είναι αδιάψευστοι μάρτυρες πρός τούτο.

Φυσικά αποδέκτης αυτών των σόου είναι ο τουρκικός λαός, ο οποίος σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο που διάγει, θα πρέπει να δεί τα επιτεύγματα του ηγέτη της Ερντογάν, επί του πεδίου δοκιμών. 

Και όλα αυτά ενόψει της 29ης Οκτωβρίου, όπου είναι Επέτειος της Τουρκικής Δημοκρατίας και συνεπώς θα πρέπει να ετοιμαστούμε για ακόμη μεγαλύτερα σόου από πλευράς Ερντογάν.

Πέρα όμως από αυτά,  τα επικοινωνιακά σόου του Ερντογάν επιχειρούν να κρύψουν επιμελώς τα πολύ βασικά αδύναμα στοιχεία της Τουρκίας, που είναι η κάκιστη αεράμυνά της σε αντίθεση με την Ελληνική και η φθίνουσα καθημερινά αεροπορική της ισχύς έναντι της αυξανόμενης Ελληνικής.

Η τουρκική αεράμυνα σήμερα

Στην παρούσα φάση η τουρκική  αεράμυνα της Τουρκίας είναι  εξαιρετικά ασθενής και προβληματική ,αλλα και ακόμη στην περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών ονείρων για δημιουργία δικής τους αεράμυνας, αυτή θα υπολείπεται της Ελληνικής.

Οι αναφορές από πολλούς  Τούρκους αναλυτές για τους S-400, ότι κλειδώνουν το Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο αναλόγως της θέσης τάξης τους, σκοντάφτει σε ένα απλό επιχείρημα.

Με ποια αντιαεροπορικά θα προστατευθεί η καρδιά της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας που εδρεύει στην Άγκυρα, Εσκη Σεχήρ και Κωνσταντινούπολη  κατά βάση, σε περίπτωση, υποθετικά λέμε, μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης, όταν οι S-400  θα ταχθούν μακριά από την μεταξύ των τριών αυτών πόλεων περιοχή;

Γιατί εννοείται   φυσικά ότι πρώτο μέλημα της Τουρκίας θα είναι η διαφύλαξη της πολεμικής της βιομηχανίας και μετά το Αιγαίο και η ΝΑ Μεσόγειος.

Υπολογίζεται τέλος ότι η Τουρκία χρειάζεται 8-10 συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι οι S-400, Patriot , ή οι εγχώριοι Siper, προκειμένου να καλύψει πλήρως την επικράτειά της, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται σήμερα.

Τέλος, σε όποια των περιπτώσεων η δημιουργία μελλοντικά ενός ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος σε χαμηλό, μέσο και μεγάλο υψόμετρο με τους εγχώριους τουρκικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους HISAR A+, HISAR O+, και SIPER αντίστοιχα είναι κάτι πολύ φιλόδοξο από τους Τούρκους αλλά και ταυτόχρονα κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει, αφού θα αυξήσει τις δυνατότητες της  κακής  τουρκικής αεράμυνας.

Το κατά πόσο τα τουρκικά αντιαεροπορικά προσεγγίζουν σε αξιοπιστία και δυνατότητες τα ήδη γνωστά Δυτικά αποτελεί ερώτημα.

Σε όποια των περιπτώσεων η χώρα μας με τα RAFALE και F-35 θα έχει το αεροπορικό  πλεονέκτημα στο Αιγαίο, ακόμη και μετά την υλοποίηση των Τούρκων για δημιουργία "εγχώριας αεράμυνας".

HISAR A+, HISAR O+,SIPER

Η χώρα είναι πλέον εξοπλισμένη με δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος της οικογένειας HISAR, το μεσαίου βεληνεκούς HISAR O+ το οποίο  μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως 25 χιλιομέτρων και υψόμετρο έως 20 χιλιομέτρων και το  μικρού βεληνεκούς HISAR A+ ικανό να πλήξει στόχους έως και 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια)

Τέλη Αυγούστου  πραγματοποιήθηκε  και η δοκιμή του SIPER  μεγάλου βεληνεκούς που, οι Τούρκοι δίνουν  ότι έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, το οποίο θα αποτελεί εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Το σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, αναφέρεται ότι εξαλείφει όλες τις απειλές που εμφανίζονται στον αέρα με τον πιο αξιόπιστο τρόπο, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους. 

Η τουρκική πολεμική αεροπορία σήμερα

Η πολεμική αεροπορία των γειτόνων χρειάζεται εκσυγχρονισμό αφού γερνάει μέρα με τη μέρα και ανανέωση, κάτι το οποίο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Η Τουρκία,  ακόμα και αν  υποθετικά καταφέρει τελικά να πάρει τα F-16 δεν θα τα έχει πριν από το 2028, καθώς θα πρέπει να περιμένει για να μπει στη γραμμή παραγωγής, γεγονός  που σημαίνει ότι θα τα αποκτήσει  επιμερισμένα σε "σαλαμοποιημένες αφίξεις" 

Παράλληλα η Ελλάδα μέχρι τότε θα έχει ενισχύσει σημαντικά το στόλο της, καθώς θα έχει όλα τα Rafale . όλα έως το 2024, 83 πλήρως αναβαθμισμένα F-16 Viper,μέχρι το 2017, και  θα είναι στο κατώφλι της απόκτησης των F-35

Επίλογος

Η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρή αεράμυνα και μπορεί να αναχαιτίσει τους τουρκικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους "Tayfun" και άλλα παρόμοια τουρκικά οπλικά συστήματα, σε αντίθεση με τους γείτονες που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα λόγω της κάκιστης αεράμυνάς τους.

Τέλος η κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας μας στον αέρα του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου είναι και θα είναι δεδομένη.

Ωστόσο απαιτείται εγρήγορση και "τρέξιμο" από πλευράς μας στο θέμα απόκτησης άμεσα οπλισμένων UAV, θαλάσσιων USV και  περιφερόμενων πυρομαχικών.