Black Hawk: τέλος τα μεταχειρισμένα – για νέας κατασκευής έχει ρωτήσει το ΓΕΣΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Η “αναρχία πληροφορίας” του διαδικτύου, ως προς την ενημέρωση ακόμη και επί εξειδικευμένων θεμάτων, προκάλεσε αυτές τις ημέρες και στην χώρα μας, εσφαλμένη εντύπωση περί εξελίξεων και επικειμένης αποκτήσεως ελικοπτέρων Black Hawk. Η “είδηση” προέκυψε από λογαριασμό στο Twitter ξένου σχολιαστή αλλά έτυχε ευρυτάτης αναπαραγωγής, χωρίς να προσεχθεί ότι παρέπεμπε σε δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου τον περασμένο Μάιο και δεν παρουσίαζε καμμία ενημέρωση για περαιτέρω εξελίξεις από τότε.

Θα αποκαλύψουμε τι ισχύει, προβαίνοντας σε μία αναδρομή στα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, για ορισμένα εκ των οποίων έχουμε γράψει ήδη.

Στις 12 Μαΐου, κατά την συζήτηση του Σχεδίου Νόμου ΥΠΕΞ για την Κύρωση του Β΄ Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (MDCA) ο ΥΕΘΑ είπε μεταξύ άλλων: «Έχω μπροστά μου τη φωτογραφία από την εκκένωση της Σαϊγκόν που μου έδωσε πριν από λίγο ο κ. Παφίλης. Πολλή αναγωγή στο παρελθόν, πολλή επιχειρηματολογία με όρους μετεμφυλιοπολεμικού κλίματος, Ψυχρού Πολέμου, παρελθοντικούς σε κάθε περίπτωση κι όχι, θα έλεγα, με όρους μέλλοντος. Αυτή η συμφωνία, αυτή η διάταξη και αναδιάταξη των συμμαχιών, η εντατικοποίηση της προσπάθειας να οικοδομήσουμε νέες συμμαχίες, να αναβαθμίσουμε ήδη υπάρχουσες, ξέρετε έχει αναφορά στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Και καλό θα ήταν η επιχειρηματολογία που αναπτύσσετε, να είναι με όρους μέλλοντος.

 Βλέποντας αυτό εδώ το ελικόπτερο, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι πρόκειται για ένα ελικόπτερο τύπου “Bell Heuy”. Ακόμα υπάρχουν τέτοια ελικόπτερα σε διαθεσιμότητες των Ενόπλων Δυνάμεων κι αυτό που έρχεται σαν δεύτερη σκέψη, είναι ότι θα πρέπει να πάμε να ζητήσουμε -έστω και με όρους πλεονάζοντος αμυντικού υλικού- μερικά “Black Hawk” μεθαύριο που θα πάμε στην Αμερική, από τα πλεονάζοντα ξέρετε ή να αναβαθμίσουμε τα υπάρχοντα ώστε να αποσύρουμε αυτά της δεκαετίας του 1970, τα παλιά -αξιόπιστα, βέβαια- “Bell Heuy” που χρησιμοποιήθηκαν στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Εδώ πραγματικά εντοπίζω τη χρησιμότητα αυτή της φωτογραφίας, όχι στα μηνύματα και στους συμβολισμούς της».

Ο ΥΕΘΑ λοιπόν, άφησε μόνο να υπονοηθεί ότι υπάρχει σκέψη για αίτημα παραχωρήσεως Black Hawk ως πλεονάζον υλικό (EDA) από τις ΗΠΑ.

Από τον περασμένο Ιανουάριο όμως, οι αναγνώστες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ διάβασαν για την σχετική απάντηση που είχε ληφθεί ήδη από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στις 21 Δεκεμβρίου 2021 η Αμερικανίδα Υφυπουργός Στρατού αρμόδια για Διεθνείς Εξαγωγές και Συνεργασία Elizabeth Wilson, ενημέρωνε συνολικώς για σειρά αιτημάτων που είχε εκφράσει το ΓΕΣ. Γράψαμε τότε πως οι Αμερικανοί ενημέρωσαν ότι δεν υφίστανται διαθέσιμα τέτοια ελικόπτερα ως EDA και επεσήμαναν απλώς ότι «περιορισμένος αριθμός UH-60A που αποσύρονται θα μπορούσε να διατεθεί, εφόσον το ΓΕΣ κινηθεί ταχέως, διαφορετικά μόνη εναλλακτική είναι η προμήθεια UH-60M νέας κατασκευής».