Το «Μάτι του Γερακιού» στη Μεσόγειο…



Σε ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκονται στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα για την έλευση έξι μαχητικών αεροσκαφών F-15SA της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας. Τα σαουδαραβικά μαχητικά F-15 αναμένεται να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Σούδας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου για την άσκηση «Falcon Eye («Μάτι του Γερακιού») III» που θα γίνει με μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας εντός του ελληνικού εναέριου χώρου.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ - ΠΗΓΗ: POLITICAL - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την προηγούμενη ημέρα, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, αναμένονται στη Σούδα, ως προπομποί, ένα αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών της, που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του προσωπικού εδάφους διαφόρων ειδικοτήτων, υλικού εξοπλισμού αλλά και επιπλέον ιπτάμενων, ενώ στη διάρκεια της ελληνοσαουδαραβικής συνεκπαίδευσης θα χρησιμοποιηθεί σε αποστολές ως αεροσκάφος-τάνκερ ανεφοδιάζοντας αεροσκάφη και των δύο χωρών. Πρόκειται για την τρίτη μεταστάθμευση σαουδαραβικών μαχητικών, η οποία θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, έως τις 18 Νοεμβρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης έχει σχεδιαστεί να εκτελεστούν μεταξύ άλλων αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων τύπου Air Superiority – Supremacy, καθώς και προστασία-προσβολή στόχων σε ξηρά και θάλασσα. Η έλευση των σαουδαραβικών μαχητικών γίνεται στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και της συντονισμένης προσπάθειας των αρμόδιων φορέων του ΓΕΕΘΑ με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας.

Αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κρήτης

Η ιδιαίτερα σημαντική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα έρχεται να προστεθεί μεταξύ άλλων σε αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Κύπρου και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Κρήτης στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου καθώς και της Μέσης Ανατολής.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Political» ότι «η Κρήτη αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί στο άμεσο μέλλον πόλο έλξης για την πραγματοποίηση σημαντικών συνεργειών με ακόμα περισσότερους συμμάχους, που επιθυμούν να δηλώσουν έμπρακτα, με την παρουσία τους, αλλά και τις κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το ενδιαφέρον τους για την ιδιαιτέρως σημαντική από άποψης στρατηγικής αξίας περιοχή».

Στο επίκεντρο η στρατιωτική διπλωματία

Η Αθήνα εν μέσω κρίσης με την Τουρκία σφυρηλατεί συμμαχίες και ενισχύει τις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες που επιθυμούν να έχουν παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διμερείς σχέσεις Αθήνας – Ριάντ έγιναν πιο ισχυρές με την αποστολή πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία (με τις ευλογίες των ΗΠΑ) το περασμένο έτος, αλλά και τις κοινές στρατιωτικές δράσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια.

Πηγές από το υπουργείο Άμυνας μας εξηγούσαν ότι «η χώρα μας ασκεί πολύ ενεργή στρατιωτική διπλωματία έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στην προώθηση αμυντικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας. Στόχος είναι η Ελλάδα να έχει υψηλό αποτύπωμα στην άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Τα αποτελέσματα παράγονται όταν συσφίγγουμε τις σχέσεις με φίλες και συμμαχικές χώρες, με τις οποίες μάλιστα μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις και απόψεις όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και της άμυνας στην περιοχή μας. Η Σαουδική Αραβία είναι μία από αυτές».

Σημαντικό αποτέλεσμα της στρατιωτικής διπλωματίας που ασκούν το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ είναι η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στην άσκηση «Μέδουσα 12». Η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως 25 Νοεμβρίου 2022 σε μια «ευαίσθητη περιοχή» μεταξύ Αλεξάνδρειας και Κρήτης, με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, η οποία πέρυσι είχε ρόλο παρατηρητή. Και φέτος η άσκηση περιλαμβάνει σύνθετα και υψηλού συντονισμού και απαιτήσεων διακλαδικά σενάρια επιχειρήσεων, όπως συνδυασμένες αμφίβιες ενέργειες, ασκήσεις αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στην άσκηση -όπως και η συμμετοχή των ΗΑΕ το 2021- δείχνει την κοινή βούληση των αραβικών χωρών να δημιουργήσουν μαζί με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μια ασπίδα προστασίας ενάντια στον αναθεωρητισμό. Μάλιστα, Ελλάδα και Αίγυπτος εξετάζουν το ενδεχόμενο μέρος των ασκήσεων να γίνει σε περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συζητούν για περαιτέρω σύσφιγξη των αμυντικών σχέσεών τους και ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος -σύμφωνα με πληροφορίες-ετοιμάζεται να ταξιδέψει σύντομα στη Σαουδική Αραβία.