Απαρχαιωμένα τα βλήματα αέρος-αέρος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας



Αν και η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει ένα μεγάλο στόλο μαχητικών αεροσκαφών, εντούτοις τα βλήματα αέρος-αέρος παραμένουν στη δεκαετία του 1990, με αποτελεσματικότερο το βλήμα AIM-120B βεληνεκούς περίπου 50 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία θεωρείται ξεπερασμένη και χωρίς πλεονέκτημα στις αερομαχίες, έναντι των περισσότερων πιθανών αντιπάλων της.

Ακόμη και τα συριακά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29SMT, τα οποία έχουν αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές τα αντίστοιχα τουρκικά εντός του συριακού εναέριου χώρου, άρχισαν το 2020 να τοποθετούν βλήματα αέρος-αέρος R-77-1, παρέχοντας πολύ ανώτερη επιχειρησιακή δυνατότητα από τα AIM-120B. Τα παλαιότερα συριακά MiG-29 έχουν επίσης εκσυγχρονιστεί με βλήματα αέρος-αέρος R-77 και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Λευκορωσίας.

Ήδη, σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι εκδόσεις των βλημάτων αέρος-αέρος AIM-120Α και AIM-120B πλησιάζουν προς το τέλος της ζωής τους. Για το λόγο αυτό, η Άγκυρα «πιέζει έμμεσα» το Κογκρέσο, προκειμένου να αρθεί το αμερικανικό εμπάργκο όπλων. Τον Απρίλιο του 2022, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να ενημέρωσε ανεπίσημα το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να αναβαθμίσει έναν αριθμό τουρκικών F-16 και να προμηθεύσει την τουρκική πολεμική αεροπορία με βλήματα αέρος – αέρος μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (Sidewinder AIM-9X και AMRAAM AIM-120D), συνολικού κόστους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην παρούσα φάση, εκτός από το AIM-120B, η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει το απαρχαιωμένο (επιχειρησιακό από το 1958) μεσαίου βεληνεκούς semi-active radar guided AIM-7 Sparrow και το μικρού βεληνεκούς (επιχειρησιακό από το 1956) AIM-9 Sidewinder.

Πέραν αυτών, με το πρόγραμμα GÖKTUĞ της TÜBİTAK-SAGE, η Τουρκία επιχειρεί την ανάπτυξη τεσσάρων βλημάτων αέρος-αέρος, τόσο για τα F-16, όσο και για τα εγχώρια μαχητικά επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Hürjets και TF-Xs), που πιθανόν θα κατασκευάσει μελλοντικά. Συγκεκριμένα, το μικρού βεληνεκούς Bozdoğan (Νανογέρακας), το Gökdoğan (Πετρίτης), το Gökhan (Skykhan) και το μίνι βλήμα μικρού βεληνεκούς Akdogan.