Η Τουρκία απάντησε στη Ρωσία ότι θα συνεχίσει να σκοτώνει Κούρδους στη Συρία



Η Τουρκία «θα συνεχίσει να απαντά σε επιθέσεις από τη βόρεια Συρία» απάντησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, μια μέρα μετά αφότου η Ρωσία ζήτησε από την Τουρκία να απόσχει από μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Συρία.

Ο Ακάρ είπε στον Σοϊγκού ότι «προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να αποτρέψει αμετάκλητα την τρομοκρατική απειλή (από τη βόρεια Συρία)» σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες για αυτό το θέμα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Την Τετάρτη ο υψηλόβαθμος Ρώσος διαπραγματευτής Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από μια πλήρους κλίμακας χερσαία επίθεση στη Συρία, επειδή τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση της βίας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας συζήτησε στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ακάρ την κατάσταση στη Συρία και τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέκα Χααβίστο, δήλωσε η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά «την μάχη της κατά της τρομοκρατίας» με την επιχείρηση της «Γαμψό Ξίφος».

Η Τουρκία εξαπέλυσε την Κυριακή την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος», μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στπ βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία, τις οποίες ακολούθησαν πυρά πυροβολικού εναντίον θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο οργανώσεις –που το διέψευσαν– ότι παρήγγειλαν την επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 81 στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν τουρκική προβοκάτσια.