Συνταξιοδότηση Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) – Θεματική Επιστολή προς Βουλευτές



ΕΣΠΕΑΜ/Θ: Συνταξιοδότηση Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) – Θεματική Επιστολή προς Βουλευτές Περιφέρειας ΑΜΘ

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας – Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία την οποία έχετε επιδείξει τα προηγούμενα χρόνια για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, σας μεταφέρουμε το κλίμα έντονης ανησυχίας που επικρατεί στους συναδέλφους μας  Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), λόγω της αυτεπάγγελτης αποστρατείας τους στα πενήντα (50) έτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συντάξεις τους και τις αποδοχές τους γενικότερα.

Συγκεκριμένα :

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Νομοθετικού Διατάγματος 445/10 Ιούνη 1974 οι Υπαξιωματικοί αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με τη συμπλήρωση του πεντηκοστού (50ου) έτους της ηλικίας τους. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία (ν.2936/2001) εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Αρχιλοχία (και αντιστοίχων), δηλαδή τον τελευταίο βαθμό εξέλιξης των Υπαξιωματικών.

Σήμερα υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων Επαγγελματίες Οπλίτες, οι οποίοι κατετάγησαν σε ηλικία είκοσι οκτώ (28) ετών και στα επόμενα δύο (2) χρόνια, θα αποστρατευτούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού θα καταληφθούν από το ως άνω όριο ηλικίας των πενήντα (50) ετών.

Το γεγονός ότι τα χρόνια υπηρεσίας για τους περισσότερους εξ αυτών  είναι περιορισμένα, θα έχει ως αποτέλεσμα, η όποια σύνταξη που θα τους χορηγηθεί να μην είναι ικανή να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις ενός αξιοπρεπούς συντάξιμου βίου,  δημιουργώντας προβλήματα τόσο στους δικαιούχους ΕΠ.ΟΠ. όσο και στις οικογένειες τους.

Το παραπάνω κλίμα ανησυχίας ήρθε να φορτίσει ακόμη περισσότερο, επίσημη απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στις 12 Οκτωβρίου 2022, υπογράμμισε ότι οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) που θα αποστρατευτούν, δεν θα δικαιούνται σύνταξη στα 50, αλλά στα 60 έτη, όπως προβλέπει ο ΕΦΚΑ. 

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), σε πλήρη εναρμόνιση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), για την άρση της ανωτέρω αδικίας που προβλέπεται σ΄ ένα θεσμικό κείμενο 40 και πλέον χρόνων, που χρήζει άμεσης αναθεώρησης, εισηγείται στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα εξής:

                 α.  Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και όσοι υπαξιωματικοί ΕΠ.ΟΠ επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών και εως την συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

                 β.  Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

Η Πολιτική Ηγεσία οφείλει να δώσει λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, εναρμονίζοντας το χρόνο αυτεπάγγελτης αποστρατείας με τον χρόνο που απαιτείται για τη συμπλήρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Μετά τιμής για το Διοικητικό Συμβούλιο