Ο Ερντογάν αναβιώνει το Δόγμα των Δυόμισι Πολέμων με αντίποινα στη Συρία – Τι προσπαθεί να πετύχει



Η επιχείρηση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία έρχεται μετά την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, φέρνοντας στο... μυαλό του Ερντογάν το «δόγμα των 2.5 πολέμων».

Ελληνοτουρκικά: Το πρόσφατο βομβιστικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε την… αφορμή ώστε η τουρκική αεροπορία να βομβαρδίσει περιοχές της Συρίας με Κούρδους, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είχαν αρνηθεί τη σχέση τους με την επίθεση.

Την ώρα λοιπόν που οι προκλήσεις και οι απειλές ακόμη και για εισβολή, ολοένα και αυξάνονται από τον Ερντογάν και τους επιτελείς του, η Τουρκία φαίνεται να έχει σχεδιάσει το περίφημο δόγμα των δυόμιση πολέμων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Open ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας.

Τι είναι λοιπόν το  «Δόγμα – Στρατηγική των 2,5 Πολέμων»;

Το στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας βασιζόταν κυρίως στην καλή προετοιμασία του τομέα άμυνάς της. Ήταν σημαντικό να αναγνωριστούν πρώτα ποιες είναι οι δυνάμεις που -εν δυνάμει- μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας, ώστε μετά να προχωρήσει ο αμυντικός σχεδιασμός.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η βάση του δόγματος συνίσταται στην παραδοχή ότι η Τουρκία οφείλει να είναι σε θέση να διεξαγάγει 2 πολέμους με εξωτερικές εχθρικές δυνάμεις αλλά, παράλληλα, να μπορεί να διαχειριστεί και έναν «μισό» πόλεμο στο εσωτερικό της.

Με τον «μισό» πόλεμο είναι προφανές πως υπονοείται η κουρδική κοινότητα της Τουρκίας, υπό την καθοδήγηση του PKK. Οι εξωτερικές δυνάμεις που η Τουρκία καλείται να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει είναι η Ελλάδα και η Συρία, με τις οποίες παραδοσιακά δεν είχε καλές σχέσεις.

Το δόγμα των 2,5 πολέμων σχεδιάστηκε με στόχο αρχικά την εξασφάλιση της ασφάλειας της Τουρκίας από εξωτερικούς κινδύνους, αλλά τώρα μπορεί να θεωρηθεί και ως μια ένδειξη ισχύος της χώρας – ότι, δηλαδή, είναι τόσο ισχυρή ώστε μπορεί να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ταυτόχρονα σε πολλαπλά μέτωπα.

Εκείνο που φαίνεται πως έχει αλλάξει, και πιθανώς πρέπει να αναθεωρηθεί, είναι η παραδοχή πως η σύγκρουση με τους Κούρδους θα συνιστά «μισό» πόλεμο. Το Κουρδικό ζήτημα, έχοντας παύσει να αποτελεί ένα αμιγώς εσωτερικό ζήτημα για την Τουρκία, είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα που θα χρήζουν αντιμετώπισης.