Τι θα συναντήσουν οι Τούρκοι αν έρθουν νύχτα στην Ελλάδα; – «Γιατί δεν είναι μια απλή υπόθεση»



Η καρδιά του προβλήματος, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η πλύση εγκεφάλου που γίνεται στα εκατομμύρια των νέων στην Τουρκία. Την ώρα που βιώνουν μια κακή οικονομική κατάσταση, με πολλαπλές προεκτάσεις και συνέπειες, τους προβάλετε συνεχώς πως γι’ αυτή την εικόνα, ευθύνονται εξωγενείς παράγοντες. Παράλληλα, μαζί με τη θρησκευτική εκπαίδευση που γίνεται στα σχολεία, προβάλλεται η έννοια της ανεξαρτησίας, κλείνοντας το μάτι στον επεκτατισμό. Μην ξεχνάμε πως απέναντί μας έχουμε μια χώρα 85 εκατομμυρίων και με μέσο όρο ηλικίας τα 33 με 35 έτη.

Μια ολόκληρη γενιά γαλουχείται με την ιδέα πως η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εχθρός. Αυτό σίγουρα είναι μεγαλύτερο θέμα σε σχέση με τις εξωπραγματικές και αλλοπρόσαλλες δηλώσεις της πλειοψηφίας των Τούρκων αξιωματούχων. «Δημιουργείται ένα δομικό πρόβλημα που συνδυάζει τον παντουρκισμό, τον ισλαμισμό και τις οθωμανικές φιλοδοξίες. 

Ο Ερντογάν τα βάζει και τα τρία στο τραπέζι», λέει στο podcast ο Στέλιος Φενέκος. Βρεθήκαμε με τον υποναύαρχο εν αποστρατεία στο στούντιο του Newsbeast και συζητήσαμε αποκλειστικά για τα ελληνοτουρκικά. «Γαλουχούνται με μια παθογένεια. Με ένα φανατισμό. Είναι το επικίνδυνο στοιχείο που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον. Δημιουργούνται στερεότυπα», προσθέτει ο κύριος Φενέκος.

Ρωτήσαμε τον έμπειρο στρατιωτικό τι θα συμβεί «αν οι Τούρκοι έρθουν νύχτα», όμως μας λένε. Τι θα συναντήσουν; «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκπαιδεύονται και την ημέρα και τη νύχτα. Το βράδυ μάλιστα αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις καταστάσεις. Όχι μόνο λόγω της εκπαίδευσης αλλά (το βράδυ) έχουμε την ικανότητα να διακρίνουμε καλύτερα», μας λέει και προσθέτει: «Όλα εξαρτώνται από το πεδίο αντιπαράθεσης που θα διαλέξουν. 

Αν δεν είναι μια ελεγχόμενη περιοχή, αν είναι μια βραχονησίδα ή κάτι τέτοιο, τότε είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν υποστηριχτές ενέργειες. Αλλά δεν είναι μια απλή υπόθεση “ερχόμαστε το βράδυ και πετυχαίνουμε”. Πόσω μάλλον όταν οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι σε ετοιμότητα. Έχει βελτιωθεί η διαθεσιμότητα των όπλων που έχουμε στα χέρια μας και βέβαια έχει βελτιωθεί και η υπηρεσιακή ικανότητα λόγω της ειδικής εκπαίδευσης που γίνεται».

Ο κύριος Φενέκος υποστηρίζει πως η δοκιμαστική εκτόξευση του νέου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, δεν είναι ένα προπαγανδιστικό σόου από την πλευρά των Τούρκων. Είναι κάτι που είχε προαναγγείλει και σχεδιάσει, αρκετά χρόνια πριν ο πρόεδρος τους. «Ήταν ένας στόχος του Ερντογάν. Η καλύτερη άμυνα είναι να έχεις επιθετικά όπλα, του είχαν πει. Γιατί αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά».

«Υπάρχουν κέντρα ανάλυσης στην Τουρκία που έχουν δώσει τις εργασίες τους στον Ερντογάν και του λένε πως πρέπει να γίνουν πυρηνική δύναμη. Ο ίδιος δε, έχει δηλώσει πως θα ήθελε πυρηνικά όπλα. Βασικός του στόχος είναι να δημιουργήσει και αποτρεπτική πυρηνική δυνατότητα. Έτσι την ονομάζει στις ομιλίες του», συνεχίζει στην ανάλυσή του.

Κάθε πότε επικαιροποιούνται τα αμυντικά πλάνα της Ελλάδας και ποιοι παράγοντες τα καθορίζουν;

 «Οι εξελίξεις και η ταχύτητα που προχωρούν τα πράγματα σήμερα, μας δείχνουν πως ακόμη και πενταετής στρατηγικός σχεδιασμός κινδυνεύει να είναι άκυρος και να πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ στρατηγικής και στρατηγικού σχεδιασμού. Στρατηγική είναι τι θα κάνω για να αντιμετωπίσω ένα πρόβλημα σήμερα με αυτά που έχω. Στρατηγικός σχεδιασμός είναι τι θα κάνω με τις συνθήκες ή τα συμφέροντα που έχω να υποστηρίξω στο μέλλον και τι μέσα πρέπει ν’ αποκτήσω για να το υποστηρίξω», είπε, μεταξύ άλλων, ο κύριος Φενέκος.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του υποναύαρχου ε.α., Στέλιου Φενέκου στο Newsbeast