Έκτακτη ανακοίνωση του Βελιγραδίου - Νατοικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πάνω από Δύο στρατόπεδα στην Ν.Σερβία



Πρωθυπουργός της Σερβίας: “Θα καταρρίψουμε κάθε UAV ( ΝΑΤΟ) που θα εισέλθει ξανά στην επικράτεια μας”

Εντοπίστηκαν νατοϊκά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πάνω από στρατόπεδα στην Ν.Σερβία κινητοποιώντας σερβικά MIG-29, ενώ οι Αλβανοί ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν το Πρέσεβο, προκαλώντας τεράστιες πιθανές συνέπειες σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Τίποτα δεν τελείωσε στην ένταση που υπάρχει μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, αφού στο χθεσινοβραδυνό επεισόδιο με την πτήση drone πάνω από την Νότια Σερβία αναφέρθηκε σήμερα η Σέρβα πρωθυπουργός.

Σημερινή ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης  

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, δήλωσε στη Ραδιοφωνία της Σερβίας ότι «μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα παρατήρησαν και κατέγραψαν στην επίγεια περιοχή ασφαλείας δύο στρατώνες του σερβικού στρατού, ενώ ο πρόεδρος Αλεξάντρ Βούτσιτς διέταξε την ενίσχυση της εναέριας ασφάλειας», με την απογείωση αεροσκαφών Mig-29.

«Αν συμβεί ξανά κάτι τέτοιο, θα καταρρίψουμε κάθε τέτοιο UAV», είπε η Σερβίδα πρωθυπουργός.

Η ίδια συνέχισε “Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που έχουν αυξήσει τους ελέγχους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου για να «διατηρήσουν ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον».

Αντίδραση του Κοσσοβάρου υπουργού άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Armend Mehaj, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα απέρριψε τους ισχυρισμούς των σερβικών αρχών, τονίζοντας ότι "στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα πρόσχημα για την αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων του σερβικού στρατού γύρω από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο ως μέσο εξάπλωσης κατάστασης πανικού στους πολίτες και των δύο κρατών».

Ο σερβικός στρατός είχε τεθεί σε επιφυλακή λόγω της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο την ημέρα που οι αρχές άρχισαν να εφαρμόζουν την απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης στην Πρίστινα για τις αλλαγή των σερβικών πινακίδων των αυτοκινήτων.

Οι προειδοποιήσεις ήρθαν παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Κοσσυφοπέδιο να αναβάλει για δέκα μήνες την εφαρμογή της απόφασης για μετατροπή πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, ένα θέμα που στο παρελθόν πυροδότησε υψηλές εντάσεις με τη Σερβία, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Δυτικές πηγές αναφέρουν ότι “οι στενοί δεσμοί της Σερβίας με τη Ρωσία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα πράγματα στο έδαφος”.

Αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές εξετάζουν μια γαλλογερμανική πρόταση που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον για συμφωνία, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Το Πρέσεβο θα είναι το επόμενο Κοσσυφοπέδιο

Με αφορμή απογραφή κατοίκων στο Πρέσεβο στην Νότια Σερβία, οι Αλβανοί της περιοχής δηλώνουν ότι έχουν φτάσει τις 100.000, νούμερο που δεν αναγνωρίζει το Βελιγράδι.

Ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου η διαδικασία εγγραφής πληθυσμού και νοικοκυριών που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου στη Σερβία.

Αλβανικό ΜΜΕ αναφέρει  ότι "Στην κοιλάδα του Πρέσεβο και σε όλους τους αλβανικούς οικισμούς έγινε κινητοποίηση για την καταγραφή των Αλβανών που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Η διαδικασία εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα διαψεύδουν τις σερβικές κρατικές αρχές, τις οποίες οι Αλβανοί θεωρούσαν μόνο 5200 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2011.

Από το υπουργικό συμβούλιο του δημάρχου του Πρέσεβο, Αλβανάμ Αρίφι, σύμφωνα με το  Telegrafin, διαπιστώθηκε ότι στο Πρέσεβο ζουν 59 χιλιάδες κάτοικοι. Στο Bujanoc πάνω από 45 χιλιάδες 500 κάτοικοι, ενώ στη Medvegja πάνω από 8 χιλιάδες 500 κάτοικοι έχουν καταγραφεί. Συνολικά μιλάμε για 120.000 Αλβανούς στην Νότια Σερβία. 

Το 2021, η επιτροπή του Ελσίνκι είχε εκδώσει ειδική έκθεση και είχε αποκαλέσει την απομάκρυνση Αλβανών από την κοιλάδα του Πρέσεβο ως «εθνοκάθαρση με διοικητικά μέσα», προκαλώντας συναγερμό σε Βελιγράδι και Μόσχα.

Η έκθεσή με τίτλο «Αλβανική μειονότητα σε αναμονή - Πρέσεβο, Μπουγιάνοκ και Μεντβέιγκια ως ομήρος των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας», διευκρινίζει ότι η Σερβία πραγματοποιεί εκτεταμένη εθνοκάθαρση των Αλβανών.

Σύμφωνα με τη Flora Ferati-Sachesenmaier, ερευνητή στο Max Plant Institution για τη Μελέτη της Θρησκευτικής και Εθνοτικής Ποικιλομορφίας, περισσότεροι από 4.000 Αλβανοί έχουν χάσει την υπηκοότητα τους κατά τα τελευταία χρόνια. 

Οι ίδιοι λόγω της φτώχειας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στοπ Πρέσεβο και να μετακομίσουν στο Κοσσυφοπέδιο ή τα Σκόπια.

Το Πρέσεβο βρίσκεται στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και αποτελείται από δύο Δήμους, το Presevo και το Bujanoc, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Αλβανοί.

Η Ferati-Sachesenmaier δήλωσε ότι "η σερβική κυβέρνηση θέλει να καθιερώσει «εθνική ομοιογένεια εντός των συνόρων της».  Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι αφαιρούν από τους αλβανικής πολίτες πολίτες, τα βασικά τους δικαιώματα και τους μετατρέπουν σε απάτριδες.

Οι σχέσεις Ρωσίας–Σερβίας και η βάση των Ρώσων στο Νις αποτελούν τον κύριο στόχο των ΗΠΑ, σε μια χώρα που μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει την «Συρία» των Βαλκανίων.

Τώρα όμως ένα τέτοιο σενάριο είναι λιγότερο απίθανο, διότι έχουμε έντονη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Νις (2000 Ρωσοι σύμβουλοι) ενώ έχουμε αναβάθμιση στον εξοπλισμό των σερβικών ενόπλων δυνάμεων με οπλικά συστήματα αιχμής, όπως αεροσκάφη, πυραύλους κά.