«Πολεμικό σκηνικό» στο Αιγαίο: Μεγάλοι σχηματισμοί, μαζικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιάΣτο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας είχε ήδη σημάνει συναγερμός και άμεσα κινήθηκε προς την περιοχή αντίστοιχος αριθμός μαχητικών της HAF προκειμένου να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τους «εισβολείς»

Για μια ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες η Τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε το μεσημέρι σε νέα προκλητική κίνηση με ταυτόχρονη «εισβολή» μαχητικών στο Κεντρικό Αιγαίο και εικονική κρούση σε νησιά του του Αρχιπελάγους. Συγκεκριμένα τρία ζεύγη F-16 την ίδια ώρα πέρασαν Δυτικά στο FIR Αθηνών και «έσπασαν» για να πετάξουν με διαφορά τριών λεπτών πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι στα 28.000 και στα 15.000 πόδια αντίστοιχα. Κίνηση που παραπέμπει σε εικονικό βομβαρδισμό αν και οι γείτονες απέφυγαν για ευνόητους λόγους να κατεβάσουν χαμηλά τα αεροσκάφη τους.

Στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας είχε ήδη σημάνει συναγερμός και άμεσα κινήθηκε προς την περιοχή αντίστοιχος αριθμός μαχητικών της HAF προκειμένου να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τους «εισβολείς». Το σχέδιο των γειτόνων ήταν να αιφνιδιάσουν αφού ταυτόχρονα δύο ακόμη ζεύγη F-16 ακολουθούσαν το πρώτο «κύμα» προκειμένου να απασχολήσουν τα Ελληνικά «γεράκια» που είχαν σπεύσει για την αναχαίτιση. Όπως ακριβώς δηλαδή σε μια πραγματική επιχείρηση κρούσης όπου τα αεροσκάφη κρούσης θα υποστηριχθούν προκειμένου να περάσουν και να φτάσουν στο «στόχο». Όμως οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας με τη μεγάλη εμπειρία στα Τουρκικά «παιχνίδια» είχαν λάβει τα μέτρα τους και ήδη επιπλέον μαχητικά πετούσαν προς το Σύμπλεγμα των Φούρνων. Ακολούθησε «άγρια» καταδίωξη σε όλα τα F-16 της TuAFμε τις εικονικές αερομαχίες να διαρκούν για αρκετά λεπτά και την ένταση να χτυπά κόκκινο.

Με ανάλογη προκλητική διάθεση αλλά με διαφορετική τακτική είχαν δώσει «δείγμα γραφής» και την περασμένη Τρίτη όταν συνολικά 30 μαχητικά εισέβαλαν μαζικά, τα περισσότερα από αυτά σχεδόν ταυτόχρονα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Εκεί όπου σε εξέλιξη βρισκόταν Τουρκική άσκηση με συμμετοχή και Μονάδων του στόλου τους. Η Πολεμική Αεροπορία απογείωσε αντίστοιχο αριθμό αεροσκαφών και ακολούθησαν σκληρές εικονικές αερομαχίες με αποτέλεσμα να καταγραφούν συνολικά έξι εμπλοκές μέχρι τα F-16 της TuAFνα αποχωρήσουν. 

Ενώ και την περασμένη Παρασκευή όπως είχε αναφέρει το Newpost η Τουρκική αεροπορία εμφανίστηκε εξαιρετικά προκλητική και επιθετική με 25 συνολικά μαχητικά να παραβιάζουν το FIR Αθηνών και τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο. Τα περισσότερα από αυτά Ανατολικά της Ρόδου όπου βρήκαν πανέτοιμο μεγάλο αριθμό Ελληνικών F-16 που είχαν σπεύσει στην περιοχή απ’ όλες τις Πολεμικές Μοίρες. Η αντίδραση των γειτόνων στην Ελληνική εναέρια ‘’ασπίδα’’ ήταν φεύγοντας να πετάξουν πάνω από το Σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Το Αεροπορικό Επιτελείο αποτιμά την όξυνση της Τουρκικής προκλητικότητας στον αέρα και την αποδίδει σε μια σειρά από γεγονότα τα οποία έχουν εκνευρίσει την Άγκυρα που θέλει να δείξει αντίδραση. Η έλευση των δύο επιπλέον Rafale με τις ‘’ριπές’’ να γίνονται ήδη οκτώ, τα αναβαθμισμένα Viper που πολλαπλασιάζονται στην Σούδα αποτελούν τη μία εξήγηση ενώ η άλλη έχει να κάνει με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. 

Η υπογραφή της Συμφωνίας για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τα μηνύματα που φτάνουν από την Ουάσιγκτον για ‘’μπλόκο’’ διαρκείας στο αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών F-16 αλλά και οι συμμαχίες της Αθήνας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής προκαλούν ένταση στους γείτονες. Επιπλέον η Τουρκική αεροπορία θέλει να δείξει ότι παρά τις πληροφορίες περί σοβαρών προβλημάτων εξακολουθεί να έχει διαθέσιμο μεγάλο αριθμό μαχητικών.Και όσο οι εξελίξεις δρομολογούνται για την Αθήνα σε θετική κατεύθυνση με την Άγκυρα να πιέζεται, οι Έλληνες Επιτελείς εκτιμούν ότι οι γείτονες θα λειτουργούν με εμπρηστικό τρόπο και θα προχωρούν σε αλλεπάλληλες προκλήσεις ειδικά στον αέρα.