Οι Γιαζίντι απαιτούν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη



Ο Αρσαουάν Καντίροκ, εκπρόσωπος της  Ζωροαστρικής θρησκευτικής κοινότητας, ζητά από το διεθνή συνασπισμό την καθιέρωση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα τουρκικά αεροσκάφη

Σουλεϊμανίγια.

Οι εκπρόσωποι της Ζωροαστρικής κοινότητας λένε ότι η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν και η ιρακινή κυβέρνηση απέτυχαν να προστατεύσουν τους Γιαζίντι, επομένως πρέπει να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και για αυτό έχουν δημιουργήσει μια αυτοδιοικούμενη διοίκηση.

 Οι Τούρκοι δεν πρέπει να μπορούν να στοχοποιούν πολίτες κατά βούληση.

Με τις συνεχείς επιθέσεις του τουρκικού κράτους στο Σιντζάρ και τη σιωπή της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιράκ και του Κουρδιστάν για την αποτροπή αυτών των επιθέσεων, οι Ζωροαστριστές ζητούν τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Σιντζάρ και το Δυτικό Κουρδιστάν.

Ο Αρσαουάν Καντίροκ, εκπρόσωπος της  Ζωροαστρικής θρησκευτικής κοινότητας, είπε στο Rojnews:

«Υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι εξωτερικό. Βλέπουμε ότι οι γειτονικές χώρες κατατρέχουν τη θρησκευτική μας κοινότητα μέσω βομβαρδισμών και αεροσκαφών. Ούτε η ιρακινή κυβέρνηση ούτε η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν μπόρεσαν να σώσουν τη ζωή τους. Έγινε μια αποκαρδιωτική τραγωδία και οι αδελφοί Γιαζίντι υπέφεραν πολύ.

«Δεν είμαστε ποτέ υπέρ των κληρικών να παίρνουν τα όπλα και να προστατεύονται, αλλά όταν πρόκειται να εξαναγκαστούν, πρέπει να προστατευτούμε. Η Τουρκία συνεχίζει τις επιθέσεις της», είπε τονίζοντας ότι η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να βρει μια λύση για να αποτρέψει την επανάληψη της καταστροφής των Γιαζίντι».

 Έκκληση στη διεθνή κοινότητα

«Εάν η Περιφέρεια του Κουρδιστάν ή το Ιράκ δεν θα απαιτήσουν τη δημιουργία ενός συστήματος κατά των πτήσεων, καλούμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα Ηνωμένα Έθνη και τις παγκόσμιες αρχές να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων στην Περιφέρεια Κουρδιστάν, όπου υπάρχει ένας τόσο μεγάλος κίνδυνος σήμερα.

Ο Μοχάμεντ Χασάν, ένας άλλος εκπρόσωπος των Γιαζίντι είπε στο Rojnews:

«Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να συλλέγουμε υπογραφές ή να πείσουμε τον (διεθνή) Συνασπισμό σήμερα για την εφαρμογή του συστήματος απαγόρευσης πτήσεων όχι μόνο στο Σιντζάρ, αλλά και στο Δυτικό Κουρδιστάν, έτσι ώστε τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη να μην μπορούν να έρχονται και να φεύγουν πάνω από αυτές τις περιοχές κατά βούληση», είπε ο Χασάν.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με τους Γιαζίντι και τις δυνάμεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο Σιντζάρ και να ενώσουμε την περιοχή του Κουρδιστάν και το Ιράκ για να επιβάλουμε ένα αντιαεροπορικό σύστημα ώστε ούτε τουρκικά ούτε ιρανικά αεροπλάνα να μπορούν να πετάξουν πάνω από το Σιντζάρ, στο Δυτικό και Νότιο Κουρδιστάν και σε όλες τα οι περιοχές όπου ζουν οι άνθρωποι που είναι η πατρίδα των προγόνων τους.

Rojava News