Ο “πόλεμος” για την Ελληνογερμανική συμφωνία συνεργασίας



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, θα έχουν σήμερα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) σε συνεδρίαση με τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Η συνεδρίαση, επιβεβαιώνει την σύγκλιση Αθηνών – Βερολίνου σε ευρύτερα ζητήματα, που παρατηρείται ιδίως μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Γερμανία.

Όπως είχαμε επισημάνει με αφορμή την επίσκεψη του καγκελαρίου Σολτς στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου, στην διμερή ατζέντα έχει τεθεί και θέμα συνάψεως συμφωνίας συνεργασίας στην Άμυνα και Ασφάλεια, που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας. Παρά την τήρηση χαμηλών τόνων, υπάρχει μια προπαρασκευαστική φάση, μέρος της οποίας μπορεί να θεωρηθεί και η σημερινή συνεδρίαση με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες κινήσεις υπήρχαν και προ της Συμφωνίας «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια», που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Μακρόν στις 28 Σεπτεμβρίου 2021. Δύο μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2021, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα κλιμάκιο 4 Γάλλων βουλευτών και 3 γερουσιαστών, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με τον ΥΕΘΑ, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού ενώ είχαν ανταλλάξει και απόψεις με Έλληνες βουλευτές της ίδιας Επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα με τους Γερμανούς συναδέλφους. Όπως είχε ανακοινώσει τότε η γαλλική πρεσβεία, οι σχετικές διαβουλεύσεις «επιβεβαίωσαν ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται ταυτόσημη θεώρηση των διακυβευμάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κοινή αυτή θεώρηση οδεύει προς την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, σε όλες της τις διαστάσεις». Ανάλογες ανακοινώσεις, χαμηλότερων τόνων, αναμένονται και μετά την σημερινή συνεδρίαση με τους Γερμανούς βουλευτές.

Στην Ελλάδα, το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον είχε “ερμηνεύσει” την επίσκεψη του καγκελαρίου Σολτς μέσα από αυθαίρετες υποθέσεις για την διεκδίκηση κομματιού από την “πίτα” των εξοπλιστικών προγραμμάτων, λόγω σχετικής δραστηριότητος στην Ελλάδα τα τελευταία έτη. Το σενάριο ενισχύθηκε από την αναβολή της ενημέρωσης της αρμοδίου Επιτροπής της Βουλής για σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν και κάποια που αφορούν γερμανικά οπλικά συστήματα. 

Στην πραγματικότητα, μείζονα ρόλο στην προοπτική συμφωνίας για στενότερη διμερή σχέση, έχει η ανάδειξη της Ελλάδας ως παρόχου ενέργειας για την Ευρώπη γενικότερα και την Γερμανία ειδικότερα και αυτό υπήρξε το επίκεντρο των συζητήσεων Μητσοτάκη – Σολτς. Παρά ταύτα, στο όλο πλαίσιο εντάσσεται και η προοπτική συνεργασίας στην Άμυνα και Ασφάλεια, ως φυσιολογική προέκταση του ρόλου που αναλαμβάνει η Ελλάδα σε βάθος χρόνου, καθιστάμενη ενεργειακός κόμβος και πάροχος της Ευρώπης. Στον αμυντικό τομέα, η προσέγγιση δεν αφορά το υπεραπλουστευμένο για ευρεία κατανάλωση σενάριο του “πλασιέ” καγκελαρίου που έρχεται να αποσπάσει προγράμματα μερικών δισεκατομμυρίων από τον Έλληνα πρωθυπουργό.