Ο Ζελένσκι άλλαξε τη θέση του για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία μετά την επίσκεψη συμβούλου του Αμερικανού προέδρου



Ο Τζέικ Σάλιβαν πραγματοποίησε απρόσμενη επίσκεψη στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 4 Νοεμβρίου 2022

Η ώθηση από την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν οδήγησε σε χαλάρωση της θέσης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ο οποίος είχε δηλώσει  ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν με τον νυν πρόεδρο Πούτιν.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι υπέδειξε πέντε όρους για διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα. Μεταξύ αυτών - αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, τιμωρία για εγκλήματα πολέμου και αποζημιώσεις. 

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις του, ο Ζελένσκι δεν έθεσε τον όρο παραίτησης του Πούτιν προκειμένου να γίνουν τέτοιες συνομιλίες.

Αυτή η αλλαγή, γράφει το Politico (το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα), έλαβε χώρα μετά από αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον, ιδίως μετά από προσωπική επίσκεψη στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ζελένσκι, Τζέικ Σάλιβαν.

Σύμφωνα με ανώτερο διοικητικό στέλεχος, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είπαν απευθείας στον Ζελένσκι και στους βοηθούς του να αλλάξουν τη θέση τους, αλλά μετέδωσαν ότι το Κίεβο θα πρέπει να επιδείξει την προθυμία του να τερματίσει τον πόλεμο λογικά και ειρηνικά. Η διοίκηση ελπίζει ότι αυτό θα δείξει στον κόσμο ότι είναι η Ουκρανία, όχι η Ρωσία, που θέλει να τερματίσει τον πόλεμο.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τώρα. Δεν πιστεύουμε καν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, με βάση αυτό που κάνει η Ρωσία. Αλλά πρέπει να δείξουν προθυμία να επιλύσουν τη σύγκρουση, γιατί κανείς θέλει να τελειώσει αυτή η σύγκρουση περισσότερο από την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την ιστορία, αλλά επεσήμανε τα σχόλια που έκανε ο Σάλιβαν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

«Η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε με τη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξη της Ουκρανίας είναι ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία; ... Αυτό σκοπεύουμε να επιδιώξουμε, αυτό θα υποστηρίξουμε και αυτό είναι αυτό που πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν οι συλλογικές μας προσπάθειες», δήλωσε ο Σάλιβαν κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, σύμφωνα με το ουκρανικό δημοσίευμα. 

censor.net