Με επίθεση χιλιάδων Σέρβων προειδοποιεί ο Σέρβος ΥΠΕΞ τους Αλβανούς του ΚοσσυφοπεδίουΑξιωματούχοι της ΕΕ διαπιστώνουν έκρυθμη κατάσταση στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο με οπλισμένες ανεξέλεγκτες σερβικές ομάδες που βρίσκονται παντού

Τα Βαλκάνια, ειδικά το Κοσσυφοπέδιο και οι πέριξ αυτό περιοχές με τις οποίες συνορεύει, και στις οποίες ζουν χιλιάδες ομολογουμένως Αλβανοί,  είναι στην κυριολεξία μια “πυριτιδαποθήκη” έτοιμη να εκραγεί  ανά πάσα ώρα και στιγμή.  

Ομάδες Σέρβων και Αλβανών οπλισμένες με αυτόματα όπλα σουλατσάρουν στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο έτοιμες για όλα
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) ανέφεραν σε σερβικά ΜΜΕ ότι, ο μεγαλύτερος φόβος για την κλιμάκωση της έντασης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, είναι το γεγονός ότι στο βορρά «υπάρχουν ανεξέλεγκτες ακραίες ομάδες».

Αναφερόμενοι οι ίδιοι στην διαδοχική απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας και την απόσυρση Σέρβων εκπροσώπων από όλους τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, τονίζεται ότι οι κινήσεις αυτές καθιστούν την κατάσταση «ανεξέλεγκτη και άκρως πολεμική», οι ίδιοι τονίζουν ότι «υπάρχουν και ανεξέλεγκτες ακραίες ομάδες καθώς η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική για εμάς γιατί υπονομεύει την πολυετή σκληρή δουλειά για την υποστήριξη της προόδου στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και τον θέτει σε πραγματικό κίνδυνο», υπογραμμίζει η πηγή του σερβικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Beta».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέσω αναφορών των αρμοδίων στρατιωτικών υπηρεσιών των χωρών της ΕΕ, μέλη των οποίων βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, διαπίστωσαν υπερβολικά “μεγάλο” αριθμό σερβικών ένοπλων ομάδων κοντά στα οδοφράγματα, που έχουν όπλα στα χέρια.

Μετά τις πρόσφατες εντάσεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της αποχώρησης της σερβικής κοινότητας από όλους τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, στο συνοριακό σημείο στο Jarinje, ο αριθμός των μελών της αποστολής EULEX έχει αυξηθεί.


Επίσης, μεταξύ Jarinja και Βόρειας Μιτρόβιτσα, οι στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ (KFOR) σταθμεύουν κοντά στον κεντρικό δρόμο, με το δάκτυλο στην σκανδάλη.

Σέρβος ΥΠΕΞ προειδοποιεί τους Αλβανούς ότι θα δεχθούν επίθεση από τους Σέρβους αν στείλουν κομάντος στην Μιτρόβιτσα
“Δεν υπήρξαν μέχρι τώρα Αλβανοί κομάντος στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου και αν συμβεί αυτό, οι Σέρβοι θα αντισταθούν και κανείς δεν θα μπορέσει να τους σταματήσει».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε συνέντευξή του.

“Εάν ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, στείλει τους κομάντος της περιβόητης δυνάμεως ROSU στο βορρά, μπορεί να υπάρξουν ένοπλες συγκρούσεις και αυτό το γνωρίζουν όλοι», τόνισε ο ίδιος.

Γαλλογερμανική πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από κανέναν
Αναφερόμενος ο Ίβιτσα Ντάτσιτς στη γαλλογερμανική πρόταση, δήλωσε ότι "είναι απαράδεκτο να αξιολογείται ομόφωνα στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, γιατί η ουσία που απαιτούν είναι «να αναγνωρίσει η Σερβία το Κόσοβο άμεσα ή έμμεσα. Αυτό, πρόσθεσε, είναι απαράδεκτο για το Βελιγράδι”.

«Πιστεύουμε ότι έγινε μονομερώς, κάτι που είναι διεθνώς απαράδεκτο. Ξεκίνησε από το γεγονός ότι η Πρίστινα και ορισμένες χώρες που την αναγνώρισαν πιστεύουν ότι αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να τίθεται πλέον. Πιστεύουμε ότι, με βάση το ψήφισμα 1244, πρέπει να γίνει διάλογος. Θέλουν μια μονομερώς επιβεβλημένη λύση να γίνει αποδεκτή από εμάς, κάτι που δεν θα γίνει ποτέ», υπογράμμισε ο Ντάτσιτς.

Σιγοκαίει η “φωτιά” και στο Πρέσεβο ( Νότια Σερβία) από τους Αλβανούς  
Ένταση όπως όλα δείχνουν έχει δημιουργηθεί στην περιοχή με τους Αλβανούς να θέτουν, όπως κάνουν κάθε φορά ζήτημα ουσιαστικά αυτονόμησης τους, κάτι που το Βελιγράδι δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ.   

“Οι Αλβανοί στο Πρέσεβο, το Bujanoc και την Medvegja ( Νότια Σερβία) δεν απολαμβάνουν καν βασικά δικαιώματα όπως όλοι οι Σέρβοι.

Το σερβικό κράτος έχει επίσης διαγράψει σημαντικό αριθμό Αλβανών από τα μητρώα. Εν τω μεταξύ στη Μεντβέγια έγινε διαγραφή αλβανικών ονομάτων στα αρχεία του ληξιαρχείου (Άμζα).

Οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο απολαμβάνουν υπερδικαιώματα, αφού έχουν μάλιστα περισσότερα δικαιώματα από την αλβανική πλειοψηφία.

Η Σερβία πολεμά για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι κατανοητό για τα συμφέροντά της και όχι για τους Σέρβους που μένουν εδώ.

Μέσω της Σερβικής Λίστας, εκβιάζουν το κράτος του Κοσσυφοπεδίου. Ανησυχούμε για τον Σύνδεσμο που αναζητά η Σερβία. Αλλά δεν ανησυχούμε για τους Αλβανούς που ζουν σε αυτό το μέρος που ήταν μέρος του Κοσσυφοπεδίου ( Πρέσεβο).

Όταν η Σερβία έχει το δικαίωμα να πολεμήσει για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, γιατί δεν έχουμε και εμείς το δικαίωμα να πολεμήσουμε για τους Αλβανούς εκεί.

Είναι γνωστό τι θέλει ο Σύνδεσμος από τη Σερβία. Πολλές κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί έχουν αλλάξει από την υπογραφή της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία της Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο.

Αν ήταν τόσο απλό, θα το είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί το Συνταγματικό Δικαστήριο το 2015 έδωσε την ετυμηγορία του για αυτό το σερβικό οργανισμό”, αναφέρει αλβανικό ΜΜΕ μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζουμε πως το 2021, ο δήμαρχος της κοιλάδας του Πρέσεβο ( Νότια Σερβία) είχε αναφέρει ότι ο αλβανικός πληθυσμός αυτής της επικράτειας (εντός της Σερβίας) επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στην αποκαλούμενη δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.

Υπενθύμισε δε, ότι η επιθυμία όλων των Αλβανών είναι να ζουν σε ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο και ότι αυτό ήταν  μια ιδέα πολλών ετών, ειδικά όταν το 1992 η πλειοψηφία των Αλβανών "επέλεξε”.

Αν η έχουμε δράση στην Νότιο Σερβία, θα εκραγεί η επόμενη  “πυριτιδαποθήκη” που ονομάζεται Πρέσεβο ( νότια Σερβία), όπου ζουν χιλιάδες αλβανόφωνοι, και τότε ο πόλεμος του 1999 θα είναι παιχνίδι μπροστά στην τεράστια έκρηξη που θα λάβει χώρα και θα φτάσει μέχρι τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.