Τορπίλη στο Κυπριακό ετοιμάζει ο Ερντογάν!



Οι αραβικές χώρες δε θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Κύπρο

Για κινήσεις αναβάθμισης του στάτους των Κατεχομένων και δημιουργίας τετελεσμένων, που θα ακυρώνουν κάθε προσπάθεια λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, προετοιμάζεται η Τουρκία, με κρίσιμο σταθμό την προγραμματιζόμενη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Πληροφορίες από τα Κατεχόμενα αναφέρουν ότι ο κ. Ερντογάν, επικεφαλής πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου, θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα το πιθανότερο στις 15 Νοεμβρίου, σε μια επίσκεψη κατά την οποία θα θελήσει να δώσει ένα ισχυρό στίγμα εθνικισμού, λόγω και της δύσκολης προεκλογικής περιόδου που διανύει η Τουρκία.
Από τις δηλώσεις τόσο του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν όσο και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου φαίνεται ότι η Τουρκία κινείται σε πολλαπλά επίπεδα για τη δημιουργία τετελεσμένων στο Κυπριακό.

Ο τούρκος Πρόεδρος απευθύνθηκε στις χώρες που συμμετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη και τις κάλεσε να προχωρήσουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους και να αναβαθμίσουν τις σχέσεις μαζί του, ανοίγοντας και λειτουργώντας γραφεία αντιπροσωπειών στην κατεχόμενη Λευκωσία. Την ίδια παραίνεση απηύθυνε ο κ. Ερντογάν στις συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα, είτε στην Αστάνα είτε στη Σαμαρκάνδη, με ηγέτες χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας. Ειδικά στην Ισλαμική Διάσκεψη, όπου σε κάθε σύνοδο υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο-ψήφισμα για τις «διακρίσεις» εις βάρος των Τουρκοκυπρίων αλλά και της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας, η Τουρκία επιδιώκει να ασκήσει πίεση στις μουσουλμανικές χώρες ώστε, σε ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης, να κάνουν βήματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Βεβαίως, συλλογική απόφαση δεν πρέπει να αναμένεται, καθώς κυρίως η Αίγυπτος αλλά και δευτερευόντως αραβικές χώρες, όπως τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία, δεν επιθυμούν να διαταράξουν τις σχέσεις τους και με την Κύπρο αλλά και με την ΕΕ. Όμως δεν θα πρέπει να αποκλείονται κινήσεις από άλλες, μικρότερες χώρες στην κατεύθυνση αναβάθμισης του στάτους των σχέσεων με το ψευδοκράτος.Υπάρχουν πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ότι μικρός αριθμός ευρωπαϊκών χώρων φαίνεται ότι έχει πεισθεί από την Τουρκία για να επιτρέψει το άνοιγμα γραφείων εκπροσώπησης του ψευδοκράτους, τα οποία θα έχουν βεβαίως χαρακτήρα ιδιωτικού δικαίου, αλλά σε κάθε περίπτωση θα προβληθούν ως βήμα αναγνώρισης.

Ειδικό κεφάλαιο όμως είναι και η προσπάθεια της Άγκυρας να κεφαλαιοποιήσει τη στενή σχέση την οποία έχουν αναπτύξει ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρόεδρος Πούτιν, για να πεισθεί η Ρωσία να αλλάξει τη στάση της στο Κυπριακό, επιλέγοντας μια πιο ισορροπημένη γραμμή.

Παρά τις διαψεύσεις της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία, υπάρχει πληθώρα δημοσιευμάτων, και μάλιστα από ρωσικά ΜΜΕ, που προαναγγέλλουν ότι θα ανοίξει γραφείο εκπροσώπησης της Ρωσίας στα Κατεχόμενα (με πρόσχημα την εξυπηρέτηση μερικών χιλιάδων ρώσων πολιτών που ζουν εκεί) και ότι τη νέα τουριστική σεζόν θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς το παράνομο αεροδρόμιο Ερκάν. Μια τέτοια κίνηση θα έδινε την ευκαιρία στη Μόσχα να τιμωρήσει τη Λευκωσία για τον εναγκαλισμό της με την Ουάσινγκτον, αλλά θα συνιστά και βαρύ πλήγμα για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς η Ρωσία είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η Τουρκία όμως δεν μένει μόνο στην άσκηση πολιτικής-διπλωματικής πίεσης, αλλά προχωρά και σε τετελεσμένα επί του εδάφους. Στα Βρασιά δεν άνοιξε μύτη με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής και υπάρχουν ενδείξεις που δεν αποκλείουν νέες παρεμβάσεις του κατοχικού καθεστώτος για αξιοποίηση της περιοχής.

Ο φόβος των τετελεσμένων, δυστυχώς, έχει προκαλέσει κλίμα αγωνίας και ανησυχίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες, ελληνοκύπριους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στην παράνομη «Επιτροπή Αποζημιώσεων» που λειτουργεί στο ψευδοκράτος, καθώς θεωρούν ότι πλέον οι περιουσίες τους χάνονται και επιδιώκουν έτσι είτε να εξασφαλίσουν μια αποζημίωση είτε να κατοχυρώσουν την περιουσία τους και να επιχειρήσουν να την εκμεταλλευθούν ακόμη και με τις παρούσες συνθήκες, εφόσον τους δοθεί η δυνατότητα από το κατοχικό καθεστώς.

Αυτή η κατάσταση βεβαίως έχει δραματικές συνέπειες, καθώς δεν είναι μόνο ότι αναγνωρίζεται από τους Ελληνοκύπριους ως θεσμική οντότητα η επιτροπή του ψευδοκράτους, αλλά αλλοιώνεται εντελώς μια βασική πτυχή του κυπριακού προβλήματος, που αφορά το περιουσιακό και συνεπώς και το εδαφικό… Σύμφωνα με δηλώσεις τουρκοκυπρίων αξιωματούχων, στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων» έχουν υποβληθεί σχεδόν 7.000 αιτήσεις από ελληνοκυπρίους ιδιοκτήτες.

Στα τετελεσμένα επί του εδάφους θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην «Πράσινη Γραμμή», καθώς, με την α­νοχή της UNFICYP, Τουρκοκύπριοι και κατοχικές δυνάμεις έχουν εισέλθει και πραγματοποιούν εργασίες (με πρόσχημα την κατασκευή φράχτη σε γήπεδο) σε περιοχές, ενώ, αντιθέτως, έγιναν προσπάθειες παρεμπόδισης κύπριων γεωργών να εισέλθουν στην «Πράσινη Γραμμή» για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Ισχυρό εργαλείο στα χέρια της Τουρκίας παραμείνει πάντα η επιλογή της αποστολής ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων στην υφαλοκρηπίδα ή στην ΑΟΖ της Κύπρου, με τρόπο ώστε να αμφισβητείται η ίδια η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού, η Ά­γκυρα επιμένει στη λύση των δύο κρατών και αυτό τείνει να το επιβάλει στη διεθνή κοινότητα, ενώ έχει απορρίψει πλήρως το ενδεχόμενο επανάληψης συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Και, φυσικά, με τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο να έχουν επιδοθεί σε μικροκομματική αντιπαράθεση εν όψει των εκλογών του Φεβρουαρίου, κοντεύει να εξαφανιστεί το διαπραγματευτικό κεκτημένο που είχε αποκτηθεί στο Κραν Μοντανά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πάντως έχει ένα ισχυρό όπλο, την αμερικανική στήριξη, η οποία εκφράζεται με κάθε τρόπο το τελευταίο διάστημα. Από την άρση του εμπάρ­γκο όπλων μέχρι την πτήση αμερικανικών F-22 πάνω από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου αλλά και από την κατεχόμενη Καρπασία. Όμως, όλα αυτά τα «όπλα» είναι… περιορισμένης διάρκειάς και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει η Λευκωσία να εκμεταλλευθεί τις καταστάσεις, πριν όλοι πέσουν και πάλι στα πόδια της Τουρκίας.