Το «τρίγωνο του διαβόλου» στήνει η Άγκυρα – Βάσεις σε Σκόπια, Αλβανία και ΛιβύηΤρεις εβδομάδες μετά την υπογραφή της παράνομης τουρκολιβυκής συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες, η τουρκική επιρροή στη Λιβύη ενισχύεται και στον αμυντικό τομέα, με τις δύο στρατιωτικές συμφωνίες που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη ο Χουλουσί Ακάρ και ο Λίβυος προσωρινός πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίτ Ντμεϊμπά για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης και για την πώληση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΑΚΙΝCI. Στο πλαίσιο αυτό η τουρκική πολεμική αεροπορία θα αναλάβει και την εκπαίδευση Λίβυων ιπτάμενων.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ - ΠΗΓΗ: POLITICAL - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Η δεύτερη στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προβλέπει, ωστόσο, και τη δημιουργία δύο στρατιωτικών βάσεων, μία αεροπορική και μία ναυτική. Πρόκειται για την αεροπορική βάση της Αλ Ουατίγια, που βρίσκεται 140 χλμ νοτιοδυτικά της Τρίπολης, και τη ναυτική βάση στη Μισράτα. Ο πτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης μάς εξηγεί τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας από αυτή την εξέλιξη: «Αν αυτές οι δύο βάσεις συνδυαστούν επιχειρησιακά με τη ναυτική βάση που διατηρεί η Τουρκία στον Αυλώνα, τότε όλες αυτές οι κινήσεις περιλαμβάνονται σε ένα σχέδιο της Τουρκίας, σε μια στρατηγική της, να περικυκλώσει τη χώρα μας και να δημιουργήσει έναν κλοιό με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να διασπάσει η Ελλάδα δυνάμεις σε κάποια ένθερμη λύση που πιθανώς στοχεύει να δημιουργήσει η Τουρκία στο μέλλον».

Κυκλωτικές κινήσεις

Η Τουρκία παράλληλα επιθυμεί και τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα Σκόπια, για να σχηματίσει ένα αμυντικό τόξο που θα ξεκινά από την Τουρκία, θα περνά από τα Σόπια, την Αλβανία και θα καταλήγει στη Λιβύη, για να περικυκλώσει την Ελλάδα από κάθε πλευρά. Το πιο πιθανό σενάριο που θα επιχειρούσε η Τουρκία, σύμφωνα με τον πτέραρχο Κ. Ιατρίδη, είναι «να πιέσει την Ελλάδα από Ανατολή και Δύση αυξάνοντας το επίπεδο των απειλών, προκειμένου να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά και να διευκολυνθεί στα σχέδιά της και στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο».

Η στρατηγική της Αθήνας

Η Αθήνα συνεχίζει τη διεθνοποίηση του θέματος, παρακολουθεί στενά με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις και διαμηνύει ότι, παρά την ανησυχία που υπάρχει από την εχθρική συμπεριφορά της Άγκυρας, η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Εκείνο που πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι έχουμε φροντίσει έτσι ώστε η χώρα να έχει ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα».

Τα Ελληνοτουρκικά και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη βρίσκονταν στην ατζέντα των συζητήσεων που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφθασε στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης.

Παράλληλα με την ενίσχυση των συμμαχιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν κάθε σενάριο κλιμάκωσης σε Αιγαίο και Μεσόγειο και ασκούνται συνεχώς σε αέρα, ξηρά και θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Aegean Seal» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου. H άσκηση διεξήχθη από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών και είχε ως αντικείμενο τις ναυτικές ειδικές επιχειρήσεις, προαποβατικές επιχειρήσεις ναρκοθηρίας πολύ ρηχών υδάτων, εξουδετέρωσης ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν Ομάδες Εξουδετέρωσης Ναρκών με προσωπικό και μέσα από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Εσθονία, τη Λετονία και την Πολωνία. Για τη διεξαγωγή των αντικειμένων της άσκησης, διατέθηκαν ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού και του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού.