Ο πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε τον δρόμο... για τα θαλάσσια drones (USV)- Η Ελλάδα τι ανάλογη ενέργεια κάνει για το Αιγαίο;Tα USV θα μπορούν να έχουν αποστολές όπως, την επίθεση κατά εχθρικών πολεμικών πλοίων, την διενέργεια αναγνωρίσεων μεγάλης εμβέλειας, παράκτια επιτήρηση, συνοδεία εμπορικών πλοίων, καθώς και αποτροπή  εχθρικών αμφίβιων επιχειρήσεων.

"ΗΟυκρανία δημιουργεί τον πρώτο στόλο ναυτικών drones στον κόσμο, αναζητά χρηματοδότηση από τον κόσμο για να αγοράσει 100 USV Kamikaze", είναι ο τίτλος  άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Το Κίεβο παρουσίασε φωτογραφίες των USV στον ιστότοπο συγκέντρωσης κεφαλαίων UNITED24 για να συγκεντρώσει χρήματα για τα drone σκάφη μέσω χρηματοδότησης από τον κόσμο.

Ο Volodymyr Zelensky, πρόεδρος της Ουκρανίας, ξεκίνησε το έργο UNITED24 για τη δημιουργία κεφαλαίων για διάφορα προϊόντα που απαιτούνται από τον στρατό και τον λαό της χώρας.

Τα εν λόγω μη επανδρωμένα σκάφη λέγεται ότι είναι ικανά να πλήξουν στόχους έως και 500 μίλια μακριά, μεταξύ άλλων αποστολών.

Επιπλέον, η ουκρανική κυβέρνηση ελπίζει να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να αγοράσει 100 USV.

Ο λογαριασμός Twitter του ιστότοπου συγκέντρωσης κεφαλαίων ανέβασε ένα βίντεο στο Twitter με το μήνυμα:

«Η Ουκρανία δημιουργεί τον πρώτο στόλο ναυτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κόσμο, έτσι ξεκινάμε τον μεγαλύτερο έρανο μέχρι σήμερα. Θα προστατεύσει τα ουκρανικά ύδατα, θα αποτρέψει το χτύπημα των πόλεων από πυραύλους και θα βοηθήσει στο ξεκλείδωμα των διαδρόμων για πολιτικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά».

Τα σχέδια για τη δημιουργία ενός στόλου USV θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τις προσπάθειες του Κιέβου να προωθήσει την τεχνολογία των drone που είναι  ζωτικής σημασίας στη μάχη της χώρας ενάντια στη Ρωσία.

Στις 11 Νοεμβρίου, ο Ζελένσκι ανάρτησε στο κανάλι του στο Telegram ότι η χώρα έπρεπε να προστατεύσει τις ειρηνικές πόλεις και τις ακτές της από τους ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από πλοία.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα ναυτικά drones θα συμβάλουν επίσης στην απεμπλοκή του διαδρόμου για πολιτικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά σε όλο τον κόσμο. «Είμαι βέβαιος ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα υποστηρίξουν αυτόν τον σημαντικό τομέα της άμυνας της Ουκρανίας. Όλοι έχουν ήδη δει πώς λειτουργεί», πρόσθεσε.

Κάθε USV κοστίζει 250.000 δολάρια και συνοδεύεται από έναν επίγειο αυτόνομο σταθμό ελέγχου, ένα σύστημα μεταφοράς και αποθήκευσης και «ένα κέντρο επεξεργασίας δεδομένων».

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, απέκρυψαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργίες του «κέντρου επεξεργασίας δεδομένων» για λόγους ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, το Ουκρανικό Ναυτικό υπογράμμισε επίσης τη σημασία αυτών των drones για την ουκρανική ασφάλεια.

Ο Oleksiy Neizhpapa, Αντιναύαρχος, Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων του Ουκρανικού Ναυτικού, δήλωσε ότι τέτοια ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν ήδη επιδείξει την αποτελεσματικότητά τους και έχουν τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουν την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Neizhpapa τόνισε επίσης ότι αυτά τα USV θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε θαλάσσιες αναγνωρίσεις μεγάλης εμβέλειας, παράκτια επιτήρηση, συνοδεία εμπορικών πλοίων, υπεράσπιση των βάσεων μας και ανατροπή αμφίβιων επιχειρήσεων.

Τα θαλάσσια drones μπορούν επίσης να συνοδεύσουν και να υποστηρίξουν τον συμβατικό στόλο.

Μετά τη βύθιση του καταδρομικού Moskva και την ανακατάληψη του Snake Island, ισχυρίστηκε ότι ένας στόλος 100 drones επιφανείας πολλαπλών χρήσεων θα εγγυόταν την επιτυχία του Πολεμικού Ναυτικού. Τα USV θα επιτρέψουν επίσης στη χώρα να υπερασπιστεί καλύτερα τη θάλασσα, καθώς και ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

Ουκρανικά θαλάσσια Drones (USV)
Οι νέες εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Κίεβο δείχνουν τα drone σκάφη που μοιάζουν με το USV που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Τα θαλάσσια drones, μαζί με UAV, αναπτύχθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις για να επιτεθούν στο ρωσικό ναυτικό στη Σεβαστούπολη στις 29 Οκτωβρίου.

Σε αυτή την επίθεση, τρία πολεμικά πλοία του Ρωσικού Ναυτικού φέρεται να υπέστησαν ζημιές. «Τα USV της Ουκρανίας είναι προϊόν πολέμου», λέει ο HI Sutton, αναλυτής που ειδικεύεται στα υποβρύχια και τα υποβρύχια συστήματα.

Εικόνες της διαμόρφωσης του μη επανδρωμένου σκάφους αυτοκτονίας της Ουκρανίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ένα από αυτά τα drones ξεβράστηκε στην Κριμαία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι προδιαγραφές του drone σκάφους που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, παρέχουν πληροφορίες για το πώς η Ουκρανία είχε πραγματοποιήσει μια τολμηρή επίθεση εναντίον του ρωσικού ναυτικού.

Τα USV, σύμφωνα με το UNITED24, έχουν επιχειρησιακή ακτίνα έως περίπου 250 μίλια, εμβέλεια έως περίπου 500 μίλια και τελική ταχύτητα σχεδόν 50 μίλια την ώρα. Το θαλάσσιο drone έχει «μέγιστο ωφέλιμο φορτίο μάχης» περίπου 400 λίβρες.

Η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει με δορυφορική πλοήγηση από ένα επίγειο «αυτόνομο» κέντρο ελέγχου.

Όμως, σε τοποθεσίες όπου δεν επιτρέπεται το GPS, ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και οπτικό μέσω ενός υποσυστήματος κάμερας με δυνατότητες νυχτερινής όρασης χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση του θαλάσσιου drone.

Ο ιστότοπος συγκέντρωσης χρημάτων ανέφερε ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει σχεδόν 4.500 πυραύλους στην Ουκρανία, με το 20% αυτών των πυραύλων να εκτοξεύονται από τη θάλασσα.

«Η Ουκρανία δεν είχε τίποτα να αντιταχθεί σε αυτά τα πλοία επειδή ο ουκρανικός στόλος έχασε το 80% των σκαφών του μετά την κατάληψη της Κριμαίας το 2014», σημείωσε η UNITED24.

Ωστόσο, η πλατφόρμα UNITED24 έχει βοηθήσει πολύ την Ουκρανία στις προσπάθειές της να συγκεντρώσει χρήματα για την αγορά νέων όπλων. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, δωρεές από 110 έθνη χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά drones, ελικοπτέρων, αλεξίσφαιρων γιλέκων, κρανών και στολών.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι οι Ουκρανοί αντιλαμβανόμενοι τις επιταγές του σύγχρονου πεδίου της μάχης προέβησαν με επιτυχία σε χτύπημα με θαλάσσια  drones (USV) στη Σεβαστούπολη κατά του Ρωσικού στόλου της Κριμαίας, προ ολίγων ημερών, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος συνετέλεσε αποφασιστικά στη σύλληψη της ιδέας δημιουργίας ενός ιδιότυπου στόλου αυτών των  100 θαλασσίων drones , που επιχειρεί να δημιουργήσει η Ουκρανία.

Tα USV θα μπορούσαν να συμμετάσχουν επιπλέον σε θαλάσσιες αναγνωρίσεις μεγάλης εμβέλειας, παράκτια επιτήρηση, συνοδεία εμπορικών πλοίων, υπεράσπιση των βάσεων και αποτροπή  εχθρικών αμφίβιων επιχειρήσεων.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Οι Ουκρανοί μας δείχνουν το δρόμο για την αποτελεσματικότητα των θαλασσίων drones (USV) .Εμείς τι ανάλογο κάνουμε για το Αιγαίο;

Για το  επιτακτικό θέμα ΑΜΕΣΗΣ αγοράς σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI από τη χώρα μας έχουμε αναφερθεί σε πάνω από δέκα άρθρα μας τα τελευταία 2 χρόνια.

Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USV.

Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
 
Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι  UCAV – USV μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα  200 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.

Αυτό το λέμε αφού  σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές  για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές  UCAV ανάλογων  δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, ενώ ένα Ουκρανικό UCV κοστίζει 250.000 δολάρια.

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.