Στα μυστικά του F-35: Όλο και πιο κοντά στο Stealth μαχητικό 5ης γενιάς η Πολεμική Αεροπορία



F-35: Η αντίστροφη μέτρηση. Την ώρα που ήδη οι Αμερικανικές Αρχές επεξεργάζονται την Ελληνική LOR με την οποία τα «μπλε φτερά» εισέρχονται  πλέον επίσημα και εγγράφως στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς, το εντατικό «φροντιστήριο» των Αμερικανών προς τα Στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας προκειμένου να μυηθούν στα μυστικά του F-35 άρχισε.

Κώστας Σαρικάς

Στην Ελλάδα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες κλιμάκιο Αμερικανών του προγράμματος JPO (Joint ProgrammeOffice) και ενημερώνει επιλεγμένους Αξιωματικούς της HAF οι οποίοι θα σηκώσουν τα επόμενα χρόνια το ‘’βαρύ’’ φορτίο να τρέξουν το πρόγραμμα και να προετοιμάσουν υποδομές και προσωπικό για το «άλμα» της Πολεμικής Αεροπορίας στην επόμενη γενιά μαχητικών.

Επιτελείς της USAF μαζί με στελέχη αρμόδια για τους εξοπλισμούς αλλά και εξειδικευμένα στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin δίνουν τα «φώτα τους» στον πρώτο «πυρήνα»  Ελλήνων Επιτελών σχετικά με τον τρόπο που θα ενσωματώσουν το F-35 στο οπλοστάσιο της HAF στον ταχύτερο χρόνο και με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 ακολουθεί συγκεκριμένο σχεδιασμό και υλοποίηση ενώ προυποθέτει μια σειρά από διαδικασίες οι οποίες πραγματοποιούνται από κάθε αεροπορία που εισέρχεται στο κλειστό club όσων αποκτούν το «αόρατο» διαβαθμισμένο μαχητικό. Κάθε βήμα γίνεται σε συνεργασία με τα αρμόδια Στελέχη του προγράμματος JPO αλλά και τα Στελέχη της Lockheed Martin μέχρι να προσγειωθούν τα μαχητικά αλλά και στη συνέχεια.

Η ίδια διαδικασία έχει τηρηθεί ακριβώς σε όλες τις χώρες και αεροπορίες που έχουν ήδη αποκτήσει F-35. Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας όλα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να επισπεύσουν τις εξελίξεις. Και μαζί με τη HAF να ρυθμίσουν κάθε λεπτομέρεια ώστε όταν φτάσει η έγγραφη απάντηση LOA από τις HΠΑ να μη χαθεί ούτε μέρα για τα επόμενα βήματα. Απάντηση η οποία αναμένεται έως το καλοκαίρι του 2023 αν και το θετικό κλίμα που εκπέμπει η Ουάσιγκτον αυξάνει τις πιθανότητες για πιο σύντομη ανταπόκριση των Αμερικανών.

Ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα στα οποία οι Επιτελείς της HAF καλούνται να απαντήσουν στους Αμερικανούς είναι και η επιλογή της «φωλιάς» των F-35. Η Αεροπορική Βάση που θα φιλοξενεί τα αόρατα μαχητικά αποτελεί βασική παράμετρο πάνω στην οποία θα εργαστούν  τα επόμενα χρόνια Έλληνες και Αμερικανοί προκειμένου να προετοιμάσουν το επόμενο ορμητήριο του πιο ισχυρού αλλά και ταυτόχρονα «top secret’» μαχητικού που θα διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Newpost οι υποψήφιες Βάσεις είναι ο Άραξος, η Ανδραβίδα και η Σούδα. Όμως όσο προχωρά η αξιολόγηση φαίνεται ότι πολύ ισχυρό προβάδισμα για καθαρά επιχειρησιακούς λόγους αποκτούν οι δύο Αεροπορικές Βάσεις στη Δυτική Ελλάδα, η 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο και η 117 στην Ανδραβίδα με την 115 Πτέρυγα στην Κρήτη να χάνει έδαφος. Και οι δύο «Βάσεις φαβορί» έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα με τους Επιτελείς της HAF να λαμβάνουν την τελική απόφαση.

Η επιλογή της «φωλιάς» των F-35 αποτελεί για τους Αμερικανούς προαπαιτούμενο προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική τους απάντηση μέσω LOA σε ζητήματα διαμόρφωσης, κόστους και διασύνδεσης. Απάντηση η οποία αναμένεται να δοθεί εντός του επόμενου διαστήματος έως τα τέλη του 2022. Άλλωστε οι Αμερικανοί δεν επεξεργάζονται  μόνο την Ελληνική LOR αφού και άλλες χώρες «έχουν ήδη μπει στη σειρά»προκειμένου  να αποκτήσουν F-35.

Τα Ελληνικά F-35 όπως και όλα έως τώρα τα Stealth μαχητικά τα οποία προορίζονται για Ευρωπαϊκές πολεμικές αεροπορίες αναμένεται να κατασκευαστούν στο Cameri της βορειοδυτικής Ιταλίας κοντά στο Μιλάνο. Εκεί έχει στήσει η κατασκευάστρια εταιρεία τη γραμμή παραγωγής FACO (Final Assembly and Check Out) η οποία μάλιστα το τελευταίο διάστημα λειτουργεί σε Fast Track ρυθμούς προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Στο διαβαθμισμένο και αυστηρά φυλασσόμενο εργοστάσιο στο Cameri βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Ο Αρχηγός ΓΕΑ είδε από κοντά τον τρόπο που κατασκευάζονται τα αόρατα μαχητικά και σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα αλλά και τα αυστηρά πρωτόκολλα με τα οποία συναρμολογούνται και περνούν τους τελικούς ελέγχους τα αεροσκάφη.

Συνολικά έως τώρα έχουν κατασκευαστεί και παραδοθεί απ΄ όλα τα εργοστάσια της Lockheed Martin περισσότερα από 860 F-35 τα οποία πλησιάζουν τις 600.000 ώρες πτήσης. Σχεδόν 1900 είναι οι εκπαιδευμένοι πιλότοι των Stealth μαχητικών και περισσότεροι από 13.000 οι τεχνικοί συντήρησης και υποστήριξης.