Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο με δεκάδες οπλισμένα τουρκικά F16 που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώροΕμπλοκές πάνω από το Αιγαίο καθώς δεκάδες οπλισμένα τουρκικά F-16 «εισέβαλλαν» στον εθνικό εναέριο χώρο. Τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, συνολικά 26 αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, συνολικά 24 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στους αιθέρες του Αιγαίου.

Ειδικότερα, δώδεκα ζεύγη και ένα μεμονωμένο μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 πέταξαν πάνω από τον εθνικό μας εναέριο χώρο και προχώρησαν σε 16 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Στις παραβιάσεις συμμετείχε και ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος UAV.

Από τα 25 μαχητικά αεροσκάφη, τα 19 ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν 7 εμπλοκές. Επίσης, δύο από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις των τουρκικών F-16 που πέταξαν πάνω από τη Μεγίστη και τη Ρω στα 24.000 πόδια στις 13:40 και 13:41 αντίστοιχα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

πηγή: OnAlert.gr