Για πρώτη φορά Ελληνικά Mirage στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα



Η ολική επαναφορά της 114 Πτέρυγας Μάχης συνεχίζεται με εντυπωσιακό τρόπο.

Σταύρος Ιωαννίδης

Μετά την επανασύσταση της 332 Μοίρας «Γεράκι», η οποία σταδιακά παραλαμβάνει τα πιο σύγχρονα μαχητικά που διαθέτει το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, τα Rafale F3R, ο «Θησέας», η 331 Μοίρα με τα Mirage 2000-5, όχι μόνο επιστρέφει για τα καλά στους ελληνικούς ουρανούς αλλά μετά από τέσσερα χρόνια βγαίνει ξανά στο εξωτερικό ως πρεσβευτής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα στο ATLC

Τρία «δελταπτέρυγα» μαχητικά από την Τανάγρα βρίσκονται ήδη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να λάβουν μέρος στο ATLC (Advanced Tactical Leadership Course), ένα σχολείο «TOP GUN» εφάμιλλο με το TLP, στο οποίο η Πολεμική Αεροπορία έχει μακρά παράδοση διακρίσεων. Το ATLC έχει επίσης σημαντική ιστορία αφού κάθε χρόνο συμμετέχει η αφρόκρεμα των αεροπορικών δυνάμεων του κόσμου, ενώ φέτος, στην 32η διοργάνωση, εκτός από τα Εμιράτα και την Ελλάδα, λαμβάνουν μέρος η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Σαουδική Αραβία ενώ η Αυστραλία και η Ινδία συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Η εκπαιδευτική σειρά του ATLC ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου. Για σχεδόν έναν μήνα, οι 250 αεροπόροι που βρίσκονται στη βάση Αλ Ντάφρα, τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΑΕ 30 χιλιόμετρα έξω από το Αμπού Ντάμπι, θα «πολεμούν» είτε μαζί είτε εναντίον των συμμετεχόντων, δοκιμάζοντας τις ικανότητες τους αλλά και τις δυνατότητες των μαχητικών τους σε κάθε είδος εναέριας μάχης. Αερομαχίες, προσβολές χερσαίων και ναυτικών στόχων, συνεργασία με άλλα αεροσκάφη και στοιχεία αεράμυνας και μικτοί σχηματισμοί που αναλαμβάνουν πολλαπλές αποστολές είναι ορισμένα μόνο από τα αντικείμενα στα οποία καλούνται να ανταποκριθούν οι συμμετέχοντες, ανάμεσα στους οποίους και οι Έλληνες ιπτάμενοι της 331 Μοίρας.

Στην πρώτη γραμμή

Η είδηση ότι τα Mirage 2000-5 βγαίνουν ξανά στο εξωτερικό μόνο χαμόγελα φέρνει στο αεροπορικό Επιτελείο καθώς όλα δείχνουν ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Μοίρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αλλά και εξαιτίας ορισμένων πολιτικών επιλογών, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Ανώτατες πηγές του ΓΕΑ, τονίζουν με νόημα πως η Μοίρα έχει πλέον την «πολυτέλεια» να διαθέτει αεροσκάφη στο εξωτερικό για ασκήσεις και ταυτόχρονα να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και τις ετοιμότητες που ορίζει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Με άλλα λόγια, οι διαθεσιμότητες των Mirage 2000-5, του «υπερόπλου» της Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι την άφιξη των Rafale, είναι και πάλι φυσιολογικές με το μεγαλύτερο μέρος των αεροσκαφών να έχουν επιστρέψει σε πτήσιμη κατάσταση, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών της 331.

Διεθνής αναγνώριση

Η Πολεμική Αεροπορία ανήκει στην παγκόσμια ελίτ των αεροπορικών δυνάμεων και τα «γαλάζια» φτερά είναι πλέον περιζήτητα. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από τις προσκλήσεις που φτάνουν στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για συμμετοχή σε διεθνείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις αλλά και από τις σημαντικές αποστολές που αναλαμβάνουν τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων η επιτήρηση του εναέριου χώρου γειτονικών κρατών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ Air Policing αλλά και η συμμετοχή του ιπτάμενου ραντάρ (ΑΣΕΠΕ) σε συμμαχικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.