Nαυτικός αποκλεισμός Ρωσίας στη Μ. Θάλασσα - Μόσχα: Δεν περνάει τίποτα χωρίς επιθεώρηση - Επόμενος στόχος τα Στενά;



Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ: Ο Εύξεινος Πόντος παραμένει εμπόλεμη ζώνη-Πως λέγεται αυτό αν δεν είναι ουσιαστικά ρωσικός έλεγχος ολόκληρου του Εύξεινου Πόντου;

Τρομερές εξελίξεις έχουμε μετά την επίθεση των Ουκρανών στην Σεβαστούπολη.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια (Vasily Nebenzya) δήλωσε: “Η Ρωσία δεν μπορεί να επιτρέψει την απρόσκοπτη διέλευση πλοίων μέσω του Εύξεινου Πόντου χωρίς επιθεώρηση.

Η δράση του Κιέβου, που στρέφεται κατά των πλοίων του ρωσικού Στόλου του Εύξεινου Πόντου, βάζει τέλος στην ανθρωπιστική διάσταση της «συμφωνίας σιτηρών».

Όπως σημείωσε ο Ρώσος μόνιμος εκπρόσωπος, οι συμφωνίες για τη διέλευση πλοίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας δεν πρέπει να εφαρμοστούν και οι αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη Ρωσία δεν υποχρεώνουν σε τίποτα τη ρωσική πλευρά.

«Συνεχίζουμε από το γεγονός ότι η «Πρωτοβουλία του Εύξεινου Πόντου» που ολοκληρώθηκε μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ουκρανίας, με τη διαβεβαίωση του ΟΗΕ στις 22 Ιουλίου, δεν πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς εμάς και οι αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή μας δεν μας υποχρεώνουν σε οτιδήποτε», είπε ο Νεμπένζια σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου για την ασφάλεια του ΟΗΕ.

"Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα κατάχρησης του ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Ρωσία και το γεγονός ότι ο Εύξεινος Πόντος παραμένει εμπόλεμη ζώνη”, σημείωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος, η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να επιτρέπει στα πλοία να περνούν ανεμπόδιστα χωρίς την επιθεώρησή της.

“Θα αναγκαστούμε να λάβουμε ανεξάρτητα μέτρα για τον έλεγχο των πλοίων ξηρού φορτίου που πέρασαν από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού χωρίς την έγκρισή μας», είπε.

Αντιδράσεις στην Τουρκία για τη ρωσική στάση 

Η Τουρκία εξέφρασε τη λύπη της για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, η Τουρκία ελπίζει ότι η «Πρωτοβουλία του Εύξεινου Πόντου”, η οποία παρείχε πρόσβαση στα σιτηρά, δεν θα τερματιστεί.

Την ίδια ώρα, ειδικοί από την Τουρκία και τον ΟΗΕ επανέλαβαν τις επιθεωρήσεις πλοίων στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στην εφαρμογή της.

Δήλωση του Ρώσου εκπρόσωπου για την Μέση Ανατολή

Με τη σειρά του, ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τις αφρικανικές χώρες μετά την αναστολή της συμμετοχής στη συμφωνία σιτηρών.

Οι δυτικές χώρες, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ κάλεσαν τη Ρωσία να επιστρέψει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Η συμφωνία για τα τρόφιμα ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουλίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη.

Έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια ακόμη στην θάλασσα αυτή, ενώ σε λίγο θα εισέλθουν στο στόχαστρο των Ρώσων και τα Στενά του Βοσπόρου.