Rafale vs F-16: Η πρώτη εικονική αερομαχία που έκοψε την ανάσα – Το «μολών λαβέ» η απάντηση σε όσους λένε ότι «θα έρθουν νύχτα»Το μήνυμα του Σμηναγού Τζάλλα μέσα από το μαχητικό F-16 της ομάδας επιδείξεων ‘’ΖΕΥΣ’’ πάνω από τον Φλοίσβο όχι απλά συγκλόνισε. Ήταν ένα ακόμη σημάδι  ότι το ηθικό των ιπτάμενων της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη και είναι πανέτοιμοι να νικήσουν αν απαιτηθεί. Ταυτόχρονα αποτέλεσε ηχηρή απάντηση σε όσους καθημερινά απειλούν ότι «θα έρθουν νύχτα».

Κώστας Σαρικάς

«Είμαστε κυρίαρχοι των αιθέρων. Για όποιον τολμήσει ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ημέρα και νύχτα» ανέφερε με ατσάλινη φωνή ο έμπειρος Σμηναγός μεταφέροντας συνολικά το μήνυμα της Πολεμικής Αεροπορίας προς τους προκλητικούς γείτονες. Νωρίτερα έδωσε δείγματα γραφής για τις ικανότητες των Ελλήνων ιπτάμενων σε μια επίδειξη που έκοψε την ανάσα πετώντας το μαχητικό F-16 κυριολεκτικά στα όριά του.

 Το ηθικό που εξέπεμψε το γεράκι της HAF αφορά όλους τους ιπτάμενους της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Με την εικόνα που φτάνει στις Πολεμικές Μοίρες και στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στο τέλος κάθε δύσκολης ημέρας πάνω από το Αιγαίο να είναι αποκαλυπτική. Αποτυπώνεται στα ραντάρ, αποτυπώνεται στους διαλόγους των ιπτάμενων και κυρίως σε όσα καταγράφουν οι κάμερες των μαχητικών όταν επιστρέφουν από το μέτωπο του Αιγαίου.

Καθοριστικοί παράγοντες που ενισχύουν κατακόρυφα την ψυχολογία των πιλότων της HAF αποτελούν η εξοπλιστική ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, η αύξηση στις διαθεσιμότητες και η ανοδική πορεία στις ώρες πτήσεις που γράφουν κάθε μήνα τα «γεράκια» σε όλες τις Πολεμικές Μοίρες. Οι δύσκολες ημέρες της περασμένης δεκαετίας όταν οι ιπτάμενοι συχνά καθηλώνονταν για πολλές μέρες αποτελούν παρελθόν. 

Ενώ ταυτόχρονα η εκπαίδευση έχει περάσει σε άλλο επίπεδο αφού οι ασκήσεις και οι συνεκπαιδεύσεις με κορυφαίες Συμμαχικές και φιλικές πολεμικές αεροπορίες διαδέχονται η μία την άλλη. Σχεδόν κάθε μέρα τα Ελληνικά μαχητικά πετούν και με μια διαφορετική αεροπορία και με έναν διαφορετικό τύπο μαχητικού. Μυούνται σε σύνθετες τακτικές και υψηλής δυσκολίας σενάρια ενώ δείχνουν ότι σε πολλά σημεία όπως στις δυνατότητες τους στην αναχαίτιση υπερτερούν.

Η εικονική αερομαχία πάνω από τον Φλοίσβο μεταξύ Rafale και F-16 ήταν η πρώτη που είχε τη δυνατότητα να δει το κοινό έπειτα από την απόκτηση των Γαλλικών ριπών πριν από περίπου δέκα μήνες. Και να θαυμάσει την ισχύ του Rafale απέναντι στο πιο αξιόπιστο μαχητικό της HAF που σηκώνει το μεγάλο βάρος των αναχαιτίσεων πάνω από το Αιγαίο. Όμως ήδη τα Γαλλικά μαχητικά βρίσκονται σε τροχιά ενσωμάτωσης στα επιχειρησιακά σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας. Ανήμερα της εορτής της HAF στις  8 Νοεμβρίου το Ελληνικό οπλοστάσιο θα διαθέτει ακόμη δύο ριπές και μάλιστα καινούργιες. Ενώ ταυτόχρονα η 343 Πολεμική Μοίρα ‘’Άστέρι’’ στην Κρήτη έχει αρχίζει να «φορτώνει» με τις αναβαθμισμένες «οχιές» τα μαχητικά F-16 σε διαμόρφωση Viper.

Ακόμα και ανήμερα την 28ηΟκτωβρίου αλλά και χθες ενώ η Πολεμική Αεροπορία διανύει εορταστικές ημέρες οι γείτονες δοκίμασαν και πάλι την τύχη τους πάνω από το Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων. Για να δουν για μία ακόμη φορά τα Ελληνικά F-16, Mirage 2000-5 στην «ΩΡΑ 6» και να αποχωρήσουν ηττημένοι. Και όσο η Τουρκική αεροπορία βρίσκεται σε vertigo μακριά από καινούργια F-16 και με «σβησμένα» τα F-35 ενώ η HAF ενισχύεται,τόσο οι Έλληνες ιπτάμενοι θα γράφουν με κεφαλαία την «ΏΡΑ 6’» σε κάθε απόπειρα αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους πάνω από το Αιγαίο.