Rent-a-Pilot: Η Κίνα προσλαμβάνει συνταξιούχους στρατιωτικούς από δυτικές χώρες



Αυξάνεται η πίεση για έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία κατά της αναφερόμενης στρατολόγησης συνταξιούχων στρατιωτικών από αυτές τις χώρες από κινέζους πράκτορες στη Νότια Αφρική. Παίρνοντας το σύνθημα από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο νωρίτερα ανακάλυψε και ξεκίνησε έρευνα εναντίον τέτοιων στρατολογήσεων, ο αυστραλιανός στρατός ερευνά επίσης αναφορές για πρώην πιλότους του που δέχονταν εκπαιδευτικούς ρόλους στην Κίνα. Η Βρετανία είπε ότι θα μπορούσε να λάβει νομικά μέτρα για λόγους εθνικής ασφάλειας για να σταματήσει τη στρατολόγηση πιλότων της από ξένους Κινέζους πράκτορες και επίσης να αναζητήσει αλλαγή του νόμου ώστε να θεωρηθεί αδίκημα για έναν πιλότο να συνεχίσει να εκπαιδεύει ξένο στρατό.

Η Νοτιοαφρικανική εταιρεία αναζητούσε έναν αριθμό εκπαιδευτών πιλότων δοκιμών σταθερών πτερύγων και ελικοπτέρων για να εργαστούν σε μια άγνωστη τοποθεσία στην «Άπω Ανατολή Ασία» με αρχική σύμβαση τεσσάρων ετών μέσω ορισμένων διαφημίσεων. Οι απαιτήσεις περιελάμβαναν ορισμένα βασικά προσόντα με πτυχίο από στρατιωτικές σχολές δοκιμών πτήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Μεγάλη Βρετανία. Λεπτομέρειες της δομής διαχείρισης της Test Flying Academy of South Africa (TFASA) επισημαίνουν ότι η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για τη «Στρατιωτική Επιχειρησιακή Εκπαίδευση Πτήσεων» της ακαδημίας τόσο για σταθερά φτερά όσο και για περιστροφικά αεροσκάφη. Η TFASA έχει κυνηγήσει πρώην αξιωματικούς που διαδραμάτισαν βασικούς ρόλους σε μερικά από τα πιο ευαίσθητα αμυντικά έργα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του αεροσκάφους F-35B Lightning stealth και των βρετανικών αεροπλανοφόρων, HMS Queen Elizabeth και HMS Prince of Wales.

Χρησιμοποιώντας την TFASA και άλλες εταιρείες ως μεσάζοντες, η Κίνα στόχευσε όσους είχαν άμεση πρόσβαση στις πιο πρόσφατες, αυστηρά φυλασσόμενες, αμυντικές πρωτοβουλίες. Φέτος η Κίνα έχει στρατολογήσει έως και 24 αξιωματικούς της RAF (Βασιλική Πολεμική Αεροπορία) και του Βασιλικού Ναυτικού, πάλι με υποσχέσεις για τεράστιους μισθούς και μακροχρόνιες συμβάσεις.

«Η κατασκοπεία της Κίνας σπάει όλα τα παραδοσιακά τείχη».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης, η TFASA διατηρεί επίσης μια σχολή πτήσεων για κινέζους πιλότους αεροπορικών εταιρειών στη Νότια Αφρική ως κοινοπραξία με μια από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες αεροναυπηγικής της Κίνας, την AVIC. Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Richard Marles, είπε ότι ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι πρώην Αυστραλοί στρατιωτικοί πιλότοι στρατολογούνται από τη σχολή πτήσης της Νότιας Αφρικής για να εργαστούν στην Κίνα. Ο Μαρλς είπε: «Θα ήμουν βαθιά σοκαρισμένος και ενοχλημένος αν άκουγα ότι υπήρχε προσωπικό που παρασύρονταν από ένα μισθό από ένα ξένο κράτος που δεν εξυπηρετούσε τη χώρα του».

Οι δυτικοί πιλότοι που πετούν στην Κίνα δεν είναι κάτι καινούργιο. Η εκμετάλλευση της Αμερικανικής Εθελοντικής Ομάδας, Flying Tigers, είναι μόνο ένα επεισόδιο που πρέπει να αναφέρουμε. Από τότε που κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι το Πεκίνο προσλαμβάνει δυτικούς πιλότους, αρκετοί πρώην πιλότοι έχουν αναγνωρίσει ότι ήταν πολύ γνωστό, αποκαλώντας το διακριτικά «διαρροή εγκεφάλων», που συνεχίζεται εδώ και καιρό. 

Η κατασκοπεία της Κίνας σπάει όλα τα παραδοσιακά τείχη. Καθώς η ανάγκη της για σύγχρονη τεχνολογία τόσο για το εμπόριο όσο και για τις επιχειρήσεις αυξάνεται, ενδέχεται να ανακαλύψουμε τέτοιες μυστικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βάλουν τα χέρια μας. Οι κινεζικές προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου ναυτικού και αεροπορίας είναι μέρος του σχεδιασμού της για να κλιμακώσει τη στρατιωτική της δύναμη ώστε να είναι πιο διεκδικητική στη γεωπολιτική.