Τουρκική παραδοχή: ”Οι Έλληνες εξοπλίζονται με τους φονικούς SPIKE NLOS, θα έχουν τεράστια υπεροχή”



Όπως αναφέραμε χθες, ”ολοκληρώθηκε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι διαδικασίες υπογραφής για τους πυραύλους SPIKE NLOS για τον Ελληνικό Στρατό και το Πολεμικό μας Ναυτικό.”

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προβληματίζει τους Τούρκους, οι οποίοι αναφέρουν τα εξής:

”Ολοκληρώθηκε και υπεγράφη χθες μετά από διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ η αγορά πυραύλων SPIKE NLOS για τις Ελληνικές Αεροπορικές και Ναυτικές Δυνάμεις.

Η σύμβαση, συνολικού κόστους 270 εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει 27 πυραύλους συστήματος SPIKE NLOS. Επιπλέον, οι πύραυλοι SPIKE NLOS σχεδιάζεται να ενσωματωθούν σε AH-64 προκειμένου να αυξηθούν οι δυνατότητες των ελληνικών ελικοπτέρων AH-64 Apache.

Πρόκειται για μία αγορά που δίνει τεράστιες δυνατότητες στις Ελληνικές ΕΔ.

Τα AH-64 δεν είναι οι μόνες πλατφόρμες στις οποίες θα ενσωματωθεί το SPIKE NLOS, αλλά η Ελλάδα συμφώνησε επίσης με το Ισραήλ να ενσωματώσει αυτούς τους πυραύλους σε διάφορες κανονιοφόρους.

Παραγγέλθηκαν κιτ καθοδήγησης SPICE 1000/2000 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η οικογένεια Spike αποτελείται από πυραύλους κατά των αρμάτων και κατά προσωπικού. Ο κατασκευαστής των πυραύλων είναι η ισραηλινή εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Rafael Advanced Defense Systems. Οι πύραυλοι της οικογένειας Spike μπορούν να εκτοξευθούν από τον ώμο, το όχημα και τα ελικόπτερα. Ο πύραυλος Spike είναι ένας πύραυλος που έχει αποδειχθεί στην παγκόσμια αγορά στρατιωτικών όπλων.

Ο πύραυλος έχει κεφαλή IIR. Το Spike-MR αναφέρεται ως ο πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς Spike. Έχει την ικανότητα να καταστρέφει στόχους μεταξύ 200-2.500 μέτρων.

Το Spike-LR, από την άλλη, είναι η έκδοση μεγάλης εμβέλειας και το βεληνεκές του βλήματος είναι έως και 4 km. Ο πύραυλος έχει επικοινωνία οπτικών ινών και μπορεί να διαχειρίζεται ο χειριστής κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το μεγαλύτερο βεληνεκές μέλος της οικογένειας SPIKE, το NLOS, έχει αυτονομία περίπου 32 χιλιόμετρα. Το SPIKE NLOS, το οποίο είναι ένα σύστημα ATGM πέμπτης γενιάς με σύστημα Ηλεκτρο-οπτικής καθοδήγησης, είναι επίσης γνωστό ως “Stand-Off ATGM” λόγω της υψηλής εμβέλειας του. Το SPIKE NLOS, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από άλλα βλήματα SPIKE, ζυγίζει περίπου 70 κιλά.