Κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών στις ΗΠΑ για 76 αμφίβια AAV-7 για την Ταξιαρχία Πεζοναυτών'Σβήνουν'' τα όνειρα των Τούρκων για κατάληψη ελληνικής νήσου με την παραλαβή οχημάτων AAV-7 και Spike NLOS

Κανονικά προχωρά, παρά τις αντιρρήσεις πολλών, για την προμήθεια 76 αμφίβιων οχημάτων AAV-7, με κόστος 180 εκατ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αρχές του νέου έτους κλιμάκιο Ελλήνων Αξιωματικών, θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να επιλέξει τα οχήματα που θα προμηθευτεί ο ελληνικός στρατός στην έδρα της 3 αμερικανικής αποβατικής ταξιαρχίας στην Καλιφόρνια.

Εκεί οι Έλληνες επιτελείς θα συζητήσουν όλες τις λεπτομέρειες και τα προβλήματα για να παραλάβουμε όλα αυτά τα αμφίβια οχήματα.

To Amphibious Assault Vehicle, γνωστό ως AAV7 αποκαλούνταν και LVTP7 από το αμερικανικό σώμα Πεζοναυτών και άλλους χειριστές του. Το όχημα αποτελεί ένα ογκώδες αμφίβιο ερπυστριοφόρο όχημα που σκοπός του είναι να αποβιβάζει στρατεύματα σε ανοιχτές παραλίες. Για αυτόν τον λόγο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι αξιόπλοο.


Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1970 με 1971, ενώ το 1985 ήταν το έτος που το όχημα επίσημα μετονομάστηκε σε AAV7. Μέχρι το τέλος της παραγωγής του περισσότερα από 1.500 οχήματα παράχθηκαν για το αμερικανικό σώμα Πεζοναυτών και τους επτά ξένους πελάτες. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, τα AAV7 σκοπεύεται να παραμείνουν επιχειρησιακά μέχρι και το 2035.

Το AAV7 διαθέτει πλήρωμα τριών, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή, του πυροβολητή και του οδηγού. Το ευρύχωρο τμήμα στρατευμάτων μπορεί να μεταφέρει έως 25 πεζοναύτες ή περίπου 4,5 τόνους φορτίου. Η είσοδος και η έξοδος των στρατιωτών πραγματοποιείται από πίσω ράμπα ή καταπακτές οροφής.

Το AAV7 αναπτύσσεται στην θάλασσα από πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων. Το τεθωρακισμένο όχημα επιχειρείται για είσοδο σε ημι-θαλάσσιες περιοχές.

Η κύρια αποστολή των οχημάτων κατά την διάρκεια αμφίβιας μάχης είναι η κυριαρχία σε μία παραλία και η προστασία μίας ακτογραμμής για εισερχόμενα στρατεύματα.

Όταν βγει στην ακτή το AAV7 μπορεί να επιχειρεί δίπλα σε άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Οι λειτουργίες του περιλαμβάνουν φύλαξη κρίσιμων σημείων, περιπολίες και μεταφορά στρατευμάτων και προμηθειών στην ενδοχώρα.

Θωράκιση και Οπλισμός
Το τεθωρακισμένο διαθέτει συγκολλημένη αλουμινένια θωράκιση κύτους. Η θωράκισή του παρέχει προστασία εναντίων μικρών βλημάτων και θραυσμάτων βλημάτων πυροβολικού. Πρόσφατες συρράξεις έχουν δείξει μία ευαλωτότητα του AAV7 σε νάρκες ξηράς και αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές.

Το AAV7 έρχεται με έναν μικρό πυργίσκο. Αρχικά ήταν οπλισμένο με βαρύ πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, αν και αργότερα εκτιμήθηκε πως μόνο ένα πολυβόλο ήταν ανεπαρκή και προστέθηκε ένας αυτόματος εκτοξευτής βομβίδων 40 χιλιοστών. Δοκιμάστηκαν και εκδόσεις με βαρύτερους πυργίσκους εξοπλισμένους με πυροβόλα 20 ή 30 χιλιοστών, αλλά τελικά τα σχέδια αυτά εγκαταλείφθηκαν.

Τα αμφίβια τεθωρακισμένα, (οχήματα που κινούνται στο νερό προσφέροντας προστασία στους Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών), είναι το σχέδιο που θα “τρέξει” πλέον το ελληνικό γενικό επιτελείο, μετά τις προθέσεις των Τούρκων κατά ελληνικών νήσων το τελευταίο διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή οι νεο-Οθωμανοί μας κατηγορούν για στρατικοποίηση αυτών των νησιών (με επιστολή και στον ΟΗΕ), σε μια προκλητικά ύποπτη στάση που “μυρίζει” από χιλιόμετρα μακριά.    

Ποιες είναι οι ανάγκες του ελληνικού  στρατού σε σχέση με την προμήθεια των αμφίβιων αυτών οχημάτων
Οι Έλληνες Πεζοναύτες, θέλουν πραγματικά αυτά τα αμφίβια οχήματα, για να μεταβάλλουν τα δεδομένα, σε οποιαδήποτε πιθανή επιχείρηση ανακατάληψης νησιού του Αιγαίου, έχοντας ως στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών μας (κάθε απόβαση είναι μια δαπανηρή σε ανθρώπινο υλικό στρατιωτική επιχείρηση).

Τα αμερικανικά αμφίβια οχήματα AAV-7 είναι ακόμη ψηλά στην λίστα του ελληνικού επιτελείου, και είτε μέσω FMS, είτε μέσω του πρόσφατου νομοσχεδίου Μενέντεζ ( χορήγηση οικονομικής βοήθειας 1,5 εκατ δολαρίων ετησίως), εκτιμάται ότι θα αποδεσμευτεί τελικά ένας ικανός αριθμός οχημάτων του τύπου AAVP-7, για να επανδρωθεί η Ταξιαρχία των πεζοναυτών μας.

Στους αμέσως επόμενους μήνες εκτιμάται θα έχουμε καλά νέα για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αποβατική μας δύναμη, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν το δικό τους όχημα αυτού του τύπου, και υλοποιούν αποβατικές ασκήσεις κάθε φορά που ασκούνται οι δυνάμεις τους.

Από το 2020 έχουν ξεκινήσει οι παραδόσεις των τουρκικών αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων ZAHA τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πιθανές αποβατικές επιχειρήσεις στα νησιά μας σε περίπτωση μιας πιθανής γενικευμένης ελληνοτουρκικής σύρραξης.

Για αυτό παράλληλα με αυτό το πρόγραμμα ο εξοπλισμός των νησιών με αντιαρματικά ( τύπου Spike NLOS fire and forget) javelin, θα φέρει τα πάνω κάτω στα σχέδια των Τούρκων.