B-21 Raider: Tο stealth βομβαρδιστικό κατασκευασμένο για πόλεμο κατά Ρωσίας ή ΚίναςΤο B-21 Raider θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για την ανοικοδόμηση της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών 

Αν και η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η μεγαλύτερη αεροπορική υπηρεσία στον κόσμο, με σχεδόν μιάμιση φορά τον αριθμό των αεροσκαφών της Ρωσίας και σχεδόν δυόμιση φορές μεγαλύτερο από αυτό της Κίνας, εξακολουθεί να κατατάσσεται ως «πολύ αδύναμη» από τον Δείκτη Στρατιωτικής Ισχύος των ΗΠΑ για το 2023 του Ιδρύματος Heritage. 

Το ζήτημα ήταν διάφοροι παράγοντες, όπως η συνεχιζόμενη έλλειψη πιλότων, οι χαμηλές ώρες πτήσης και τα γηρασμένα αεροσκάφη, αναφέρει το 19FortyFive.

Η έκθεση, η οποία βαθμολόγησε τον στρατό των ΗΠΑ γενικά ως αδύναμο, προειδοποίησε ότι οι βασικοί αντίπαλοι της Αμερικής - η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα - προωθούν τις στρατιωτικές τους ικανότητες και εκφοβίζουν τους εταίρους των ΗΠΑ. Η βαθμολογία της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν επίσης μια υποβάθμιση από μια αξιολόγηση "αδύναμη" στον Δείκτη του 2022.

Το συντηρητικό think tank δήλωσε περαιτέρω ότι θα ήταν δύσκολο για την Πολεμική Αεροπορία να ανταποκριθεί γρήγορα σε μια κρίση και να κυριαρχήσει στον εναέριο χώρο χωρίς αυξημένη εκπαίδευση πιλότων και μεγαλύτερο αριθμό οπλικών συστημάτων πέμπτης γενιάς.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σε αυτήν την πρόσφατη έκθεση είναι ότι στον εναρκτήριο δείκτη του 2015, η Πολεμική Αεροπορία ήταν η μόνη υπηρεσία που έλαβε βαθμολογία «ισχυρή», ενισχυμένη από θετικούς βαθμούς στην ικανότητα και την ετοιμότητα.

Ανοικοδόμηση της Πολεμικής Αεροπορίας
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να διορθώσει όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει, αλλά ο δρόμος για την ανάκτησή της μπορεί να ξεκίνησε επίσημα την περασμένη Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του Northrop Grumman στο Palmdale της Καλιφόρνια.

«Η αποκάλυψη του βομβαρδιστικού stealth B-21 Raider προαναγγέλλει την άφιξη της επόμενης γενιάς αεροδιαστημικών πλατφορμών των ΗΠΑ και δίνει το γάντι σε όσους θέλουν να αμφισβητήσουν την αμερικανική αεροπορική δύναμη όπως η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε ο Harry Boneham, αναλυτής αεροδιαστημικής στη διεθνή εταιρεία ανάλυσης GlobalData.

«Αναμένεται ότι το B-21 θα τεθεί σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του 2020 και θα ακολουθήσει το αεροσκάφος NGAD της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και το αεροσκάφος έκτης γενιάς F/A-XX του Αμερικανικού Ναυτικού στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2030. Όταν εισέλθουν σε υπηρεσία στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα είναι μια τρομακτική προοπτική για τους αντιπάλους τους», είπε ο Boneham μέσω email στο 19FortyFive.

Το B-21 αναμένεται να αντικαταστήσει τόσο το B-2 Spirit όσο και το B-1B Lancer, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά της δύναμης στρατηγικών βομβαρδιστικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μαζί με τα βομβαρδιστικά B-52 Stratofortress που αναμένεται να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι τη δεκαετία του 2040 ή αργότερα.

«Με τουλάχιστον 100 πλατφόρμες προς προμήθεια, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα είκοσι B-2 σε απόθεμα, η Πολεμική Αεροπορία επενδύει πολλά στην ικανότητα του B-21», σημείωσε ο Boneham. «Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή η Πολεμική Αεροπορία προβλέπει ότι, σε μελλοντικές συγκρούσεις, το B-21 θα διαδραματίσει διαφορετικό ρόλο —ή τουλάχιστον συμπληρωματικούς ρόλους— από το B-2 Spirit».

Επιπλέον, το B-21 δεν θα χρησιμεύσει μόνο ως στρατηγικός αποτρεπτικός παράγοντας. Σε υποθετικές συγκρούσεις ενάντια σε αντιπάλους όπως η Κίνα, τα πλήγματα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας εναντίον κρίσιμων σημείων, όπως οι στόχοι πυραύλων κατά πλοίων, θα είναι μια κομβική ικανότητα. Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι η μόνη στην ανάπτυξη ενός νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού μεγάλου βεληνεκούς και τα αντίπαλα προγράμματα προχωρούν επίσης.

«Στην Κίνα, ένα πρωτότυπο αεροσκάφος για ένα μαχητικό έκτης γενιάς για την PLAAF παρουσιάστηκε στο Zhuhai Air Show το 2022. Αυτό το πρόγραμμα ανάπτυξης πιστεύεται ότι προχωρά αξιόπιστα και θα μπορούσε να προσφέρει μια πλατφόρμα σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του 2030», συνέχισε ο Boneham.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της προόδου των ΗΠΑ στην ταχεία ανάπτυξη και παράδοση πλατφορμών επόμενης γενιάς όπως το B-21. Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να αποκτήσουν αυτές τις ικανότητες πριν από όμοιους αντιπάλους, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, προκειμένου να έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα».