Υπουργός Άμυνας Σερβίας: «Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε ένοπλες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο»



Ο υπουργός Άμυνας Miloš Vučević δήλωσε ότι η Σερβία θα προστατεύσει την κυριαρχία και την ασφάλεια όλων των πολιτών της, καθώς και ότι δεσμεύεται για διάλογο

Όμως, όπως πρόσθεσε, για τον διάλογο είναι απαραίτητη η βούληση και των δύο πλευρών.

Ο κ. Βούτσεβιτς δήλωσε στο TV Pink ότι η Σερβία θα κάνει περισσότερα για τη διατήρηση της ειρήνης και την εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας για την αποφυγή της κλιμάκωσης.

"Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η βούληση πολλών κομμάτων. Οι συντονιστές του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας είναι συχνά με την πλευρά της Πρίστινας. Η κατάσταση είναι τεταμένη, πολύ τεταμένη, υπάρχει μια εμπρηστική ατμόσφαιρα στο Κοσσυφοπέδιο", είπε.

Ο υπουργός πιστεύει ότι οι Σέρβοι θα είναι συνετοί και υπεύθυνοι και ότι δεν θα υποκύψουν σε προκλήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση. "Δεν φοβόμαστε, αλλά επιδιώκουμε τον τερματισμό της τρομοκρατίας κατά των Σέρβων, μέσω του πολιτικού διαλόγου.
Ο Άλμπιν Κούρτι θέλει να δημιουργήσει συνθήκες που καθιστούν αδύνατη την επιβίωση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια", δήλωσε ο Βούτσεβιτς, προσθέτοντας ότι ο Κούρτι ανοίγει έτσι συνεχώς νέες κρίσεις.

Εξήγησε ότι ο Κούρτι δημιουργεί ένα περιβάλλον για να πουν οι Σέρβοι ότι δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν εκεί, επειδή ούτε η EULEX ούτε η KFOR τους προστατεύουν.
"Η KFOR είναι ουδέτερη, αλλά η ουδετερότητά της είναι τέτοια που σκέφτεται πώς να απομακρύνει τα οδοφράγματα.
Ο καθένας ασχολείται με τις συνέπειες και θα πρέπει να ασχοληθεί με τις αιτίες. Από πού προέρχεται ο φόβος και η απελπισία των Σέρβων να πάνε στα οδοφράγματα;
Ας έρθει ο Borrell και ας απευθυνθεί σε αυτούς, ώστε να τον ενημερώσουν γιατί βγήκαν στους δρόμους, αναγκάστηκαν να το κάνουν", δήλωσε ο Vucevic.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι λόγω της πραγματικότητας επί του εδάφους, η Σερβία έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας. "Θα δούμε αν θα το επιτρέψουν. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε ό,τι είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, να μην δείξουμε επιθυμία για σύγκρουση, αλλά για ηρεμία και συνέχιση του διαλόγου", είπε.

Ο κ. Vučević τόνισε ότι το μήνυμα της Σερβίας είναι ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διευκρινίσει ποια συμφωνία ισχύει, είτε πρόκειται για το Κουμάνοβο, είτε για το ψήφισμα 1244, είτε για τις Βρυξέλλες, είτε για την Ουάσιγκτον. "Η Πρίστινα δεν σέβεται καμία από τις υποχρεώσεις της και εν μέρει ούτε η διεθνής κοινότητα", είπε.

Ο Βούτσεβιτς ελπίζει ότι θα υπάρξει σοφία και αποφασιστικότητα στην EULEX και την KFOR να μην επιτρέψουν την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων με τη βία. "Είναι ένας δρόμος που δεν θα ήθελαν να ακολουθήσουμε.
Κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να μας οδηγήσει.
Η σερβική κοινότητα κινείται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτούς τους αποκλεισμένους δρόμους", δήλωσε.

Ο Βούτσεβιτς εκτίμησε ότι κάθε άφιξη της αστυνομίας της Πρίστινα στους σερβικούς δήμους στο βορρά, χωρίς τη συγκατάθεση των Σέρβων δημάρχων, αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Βρυξελλών, καθώς και των όσων εγγυάται η ΕΕ.

Εκτίμησε ότι οι ενέργειες της Ράντα Τραΐκοβιτς θέτουν σε κίνδυνο τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και ότι η ίδια δεν είναι θύμα, ενώ καταδίκασε την αντιπολίτευση στην κεντρική Σερβία, η οποία συμφωνεί με την αφήγηση ότι οι Σέρβοι από το βορρά είναι εγκληματίες.

"Λάβαμε πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι υπάρχει ένα σχέδιο, ότι οι εξτρεμιστές Αλβανοί θα αλλάξουν πολιτικά ρούχα, θα επιτεθούν στην EULEX ή στην KFOR και ότι αυτό θα παρουσιαστεί ως επίθεση των Σέρβων.
Γι' αυτό είναι σημαντικό ο λαός μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμος, να μην υποκύψει σε προκλήσεις, να υπερασπιστεί δημοκρατικά τα δικαιώματά του.
Να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τη σύγκρουση", δήλωσε ο Βούτσεβιτς.

Είπε ότι ο Κούρτι θέλει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα για να εκδιώξει τους Σέρβους ή ότι οι Σέρβοι προκάλεσαν τις συγκρούσεις. Μιλώντας για τις δηλώσεις των δυτικών δυνάμεων, εκτίμησε ότι ο Αμερικανός πρέσβης Κρίστοφερ Χιλ έκανε σωστές δηλώσεις, με φόντο την αμερικανική πολιτική, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μπορέλ, αποδεικνύεται ότι οι Σέρβοι φταίνε που δεν εγκαταλείπουν τα μέρη όπου ζουν.

Ο Βούτσεβιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν παίζει παιχνίδια και ότι δεν στερείται κινήσεων και στρατηγικών για το τι πρέπει να κάνει σε όλες τις καταστάσεις. "Ξέρουμε τι κάνουμε σε κάθε στιγμή και σε κάθε κατάσταση, απλώς βλέπουμε ότι αυτό οδηγεί σε πολιτική λύση και όχι σε σύγκρουση", δήλωσε ο Βούτσεβιτς.

Είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Σερβία είναι αδύναμη και αναποφάσιστη και ότι δεν θα αντιδράσει, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ και όλες τις ισχύουσες συμφωνίες.