Ελληνοτουρκικά: Σε αναστάτωση οι Τούρκοι για τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη – «Ψάχνουν» αιτίες πολέμουΓιορτές χωρίς συνέχεια στα Ελληνοτουρκικά δε γίνονται με την Τουρκία να ασχολείται αυτή τη φορά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ».

Το επίμαχο δημοσίευμα εξετάζει το ενδεχόμενο τα χωρικά ύδατα της χώρας μας να επεκταθούν κατά 12 μίλια νότια της Κρήτη από τον Μάρτιο. Κάτι τέτοιο όμως έχει ξεσηκώσει τους Τούρκους οι οποίοι βρίσκονται σε αναστάτωση με τους αναλυτές να έχουν αναλάβει δράση συζητώντας το θέμα ως κάτι το οποίο απασχολεί και απειλεί άμεσα τη γείτονα χώρα. Μπορεί η αγγελία του Reuters να ξεγύμνωσε παγκοσμίως τις πολιτικές της Τουρκίας όμως η έμφαση για ακόμη μία μέρα δίνεται στα Ελληνοτουρκικά.

Οι αναλυτές έχουν ξεκινήσει συζητήσεις στις εκπομπές στην Τουρκική τηλεόραση για την επέκταση των χωρικών υδάτων και εξετάζουν μάλιστα πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει αιτία πολέμου για την Τουρκία! Για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι εμφανίζονται πολεμοχαρείς παρότι τα χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης δεν αποτελούν casus beli για τους ίδιου οι αναλυτές αναφέρουν ότι μπορεί να σημαίνει την επέκταση των υδάτων και στα νησιά του Αιγαίου. Για αυτούς αυτό θα έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή και σημειώνουν ότι η Τουρκία πρέπει να αντιδράσει προκαταβολικά.

Στο επίκεντρο φυσικά όλων των συζητήσεων βρίσκεται η Κρήτη την οποία χαρακτηρίζουν μάλιστα «φρούριο». Όπως αναφέρουν το νησί γίνεται ένα μεγάλο φρούριο καθώς οι ΗΠΑ το εξοπλίζει με αεροπλανοφόρα και μεταφέρει και άλλα πολεμικά στην περιοχή. Οι Τούρκοι τρομάζουν στην ιδέα ότι η Ελλάδα μαζί με τις ΗΠΑ έχουν τον έλεγχο όλου το νότιου Αιγαίου με αυτόν τον τρόπο.