Γιατί οι Τούρκοι έβαλαν στο μάτι την… Κίναρο



Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο, με την Κίναρο να μπαίνει για πολλοστή φορά στο επίκεντρο των παραβιάσεων της Άγκυρας. Δεν είναι μόνον τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είναι και τα F-16 που κάνουν υπερπτήσεις στην Κίναρο ακόμα και στα 15.000 πόδια, παραβιάζοντας παράλληλα τον εθνικό εναέριο χώρο.

Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το μικρό νησί με την μία και μοναδική κάτοικο, την κυρία Ρηνιώ  Κατσοτούρχη; Ούτε στρατεύματα υπάρχουν σε αυτό, ούτε βάσεις, ούτε καν ένα όπλο. Γιατί λοιπόν η Κίναρος μπήκε στο μάτι των Τούρκων; Κατά μία εκδοχή αυτή η προκλητική δραστηριότητα των Τούρκων οφείλεται σε… λεονταρισμούς.

 Θέλουν να αποδείξουν ότι με τα πτητικά μέσα που διαθέτουν μπορούν να προκαλούν. Κατά μία άλλη εκδοχή θέλουν να δουν την αντίδραση της ελληνικής αεράμυνας, δηλαδή εάν τους λοκάρουν τα αντιαεροπορικά συστήματα (ίσως και οι S-300  από την Κρήτη) και πόσο χρόνο θέλουν τα συστήματα αυτά για να εγκλωβίσουν στους στόχους τους τα τουρκικά αεροπλάνα.

Κατά μία τρίτη εκδοχή η Κίναρος (και τα πλησιέστερα σε αυτήν νησιά) αποτελούν για την Άγκυρα γκρίζες ζώνες και η κυριαρχία τους δεν αποτυπώνεται στις συνθήκες. Τέλος κατά μία άλλη εκδοχή ίσως να ήταν αντίδραση των Τούρκων στις δηλώσεις Μενέντεζ. Όπως και να 'χει το πράγμα οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν περνάνε, αφού η ελληνική αεράμυνα έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να αποκρούσει εάν χρειαστεί κάθε πρόκληση. Και να σκεφτείτε ότι συνεχώς ανανεώνεται με σύγχρονα μέσα αεραμύνης.

Βηματοδότης