Ο Χαρδαλιάς τίμησε τα υποβρύχια και έπιασε το περισκόπιοΟ Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς χθες Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, παρακολούθησε προγραμματισμένη δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Διοίκησης Υποβρυχίων, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου.

Αρχικά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε σε επιχειρησιακή πλεύση με το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) Mk-V ΑΙΟΛΟΣ, της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολούθως, επέβη στο Υποβρύχιο (Υ/Β) ΜΑΤΡΩΖΟΣ όπου, εν καταδύσει, παρακολούθησε εκτέλεση βολής τορπίλης γυμνασίων κατά στόχου επιφανείας, που προσομοίαζε το Πλοίο Αλιείας Τορπιλών (ΠΑΤ) ΑΡΑΧΘΟΣ, στο πλαίσιο διεξαγωγής της προγραμματισμένης άσκησης «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ 19/22».

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε από τους Κυβερνήτες για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΣΑΠ-ΤΜ ΑΙΟΛΟΣ και του Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ και συνομίλησε με τα πληρώματα. Διαπίστωσε την άρτια και υψηλή κατάρτιση, καθώς και την εξαιρετική επιχειρησιακή εμπειρία του έμψυχου δυναμικού, που αποτελεί τον ισχυρότερο πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά το πέρας της Άσκησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Τιμώντας τη συμπλήρωση 80 ετών από τη δράση των ελληνικών Υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκα σήμερα με τα εξαίρετα και με μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία στελέχη του Υποβρυχίου ΜΑΤΡΩΖΟΣ, και βίωσα μαζί τους μία πραγματικά μοναδική εμπειρία, 100 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ 19/22», η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!

Στελέχη δυνατά, πανέτοιμα, ικανότατα, με εξαιρετικά υψηλό ηθικό και πίστη στην αποστολή τους!

Θερμά συγχαρητήρια, είμαστε υπερήφανοι για το έμψυχο δυναμικό μας, άνδρες και γυναίκες της Διοίκησης Υποβρυχίων, του Πολεμικού Ναυτικού, των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Δικαιούνται και έχουν τον απόλυτο σεβασμό και την εμπιστοσύνη της Πολιτικής και της Στρατιωτικής Ηγεσίας αλλά και όλων των Ελλήνων».

Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ. Παρόντες κατά περίπτωση ήταν οι Διοικητές της Διοίκησης Υποβρυχίων Πλοίαρχος Ιωάννης Στρατογιάννης ΠΝ και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασσόπουλος ΠΝ.