Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: «Δεχόμαστε Πυρά» από Φίλιες Δυνάμεις



Κείμενο Αναγνώστη του ιστολογίου μας:

Στελέχη εν ενεργεία αλλά και εν αποστρατεία παρακολουθούν αποσβολωμένοι τον καταιγισμό κυριολεκτικά των μεροληπτικών και απαράδεκτων προτάσεων και αποφάσεων που κάνουν ακόμη πιο δυσμενή την υπάρχουσα κατάσταση που βιώνουν εν μέσω κρίσης. Νιώθουν για πρώτη φορά τόσο απροστάτευτοι αλλά και αμήχανοι αφού για πρώτη φορά δέχονται μαζικά χτυπήματα και μάλιστα από φίλιες δυνάμεις.

Από την πολιτική ηγεσία αλλά και τους ταγμένους εκπροσώπους τους που θα έπρεπε αν μη τι άλλο να προστατεύουν αν δεν μπορούν να βελτιώσουν τα κεκτημένα.

Πιθανόν όλα αυτά να προκλήθηκαν από την βιασύνη του Υπουργού Άμυνας να τακτοποιήσει κάποια έστω θέματα την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή πριν τις εκλογές. Αυτή η βιασύνη όμως έχει οδηγήσει σε πολύ σοβαρά λάθη. Προφανώς αυτοί που εισηγήθηκαν τά άρθρα του νομοσχεδίου αλλά και τις προτάσεις των ΚΥΑ είναι μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουν τα ε.ε και ε.α στελέχη. Το μακριά νυχτωμένοι ίσως θα ήταν μια επιεικής έκφραση.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως κάποιος που ζει ή έζησε πρόσφατα την καθημερινότητα των υπηρεσιών των στελεχών σε μονάδες της Θράκης ή των Νησιών θα εισηγούνταν αμοιβή 5 ωρών x 2,77 ευρώ για 24ωρη υπηρεσία ως αποζημίωση, ή περήφανος για το φιλοδώρημα των 158,48 ευρώ που έλαβε απέναντι στα 600 αφορολόγητα ευρώ της Αστυνομίας Λιμενικού και άλλων.

Ρωτήστε τους! Τολμάτε; Καλό θα ήταν στις επισκέψεις σας στην παραμεθόριο να ρωτάτε τα στελέχη, όχι μόνο χτύπημα στην πλάτη.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως υπάρχει εισηγητής Στρατιωτικός απόστρατος ή εν ενεργεία στο ΔΣ του ΜΤΣ ή στην ΕΑΑΣ με παιδί που δεν έχει λάβει ακόμη το ΒΟΕΑ που θα εισηγούνταν περικοπή με αναδρομική ισχύ μάλιστα που φτάνει έως και 25 χρόνια έτσι όπως είναι διατυπωμένο. Μάλιστα η σχετική σημερινή διευκρίνηση του ΜΤΣ έκανε ακόμη χειρότερα τα πράγματα αφού αναφέρει ακριβώς: Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ΒΟΕΑ, κρίθηκε απαραίτητη για λόγους ισότητας και δεδομένου ότι οι εισφορές των συνταξιούχων, μέσω του μερίσματος, υπολείπονται σε ποσοστό 80% περίπου, σε σχέση με τα εν ενεργεία στελέχη. Ακόμη και μετά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τα τέκνα των συνταξιούχων εξακολουθούν να επωφελούνται μεγαλύτερων αποδόσεων των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Αν χρωστάμε να δώσουμε κάτι παραπάνω.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως υπάρχει εισηγητής Αξκός προέλευσης ΑΣΣΥ ή ΕΜΘ στο άρθρο 29 που προτείνει στο νομοσχέδιο μείωση του αριθμού των μεριδίων (σε σχέση με το υφιστάμενο) κατά την έξοδο του από την υπηρεσία.!

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως υπάρχει εισηγητής στέλεχος κατώτερος ή ανώτερος Αξιωματικόςπου στο άρθρο 30 εισηγήθηκε την προκλητική και ασύμβατη αύξηση μόνο στα μερίδια των ανωτάτων κατά την έξοδο του από την υπηρεσία.!

Μάλιστα η σχετική διευκρίνιση του ΜΤΣ έκανε ακόμη χειρότερα τα πράγματα αφού αναφέρει ακριβώς:

Η μικρή αύξηση των μεριδίων στους Ανώτατους Αξιωματικούς, μετά την προσθήκη κλιμακίων που αντιστοιχούν στο βαθμό του Ταξχου, ήταν επιβεβλημένη για λόγους σχετικής διαβάθμισης από το βαθμό Σχη και άνω. Επιβεβλημένη από ποιόν; Για ποια διαβάθμιση;

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως υπάρχει εισηγητής στέλεχος προέλευσης ΕΜΘ που θα εισηγούνταν την συνέχιση της προκλητικής και παράνομης παρακράτησης εισφορών του ΕΤΕΑΜ εδώ και μια δεκαετία από το ΜΤΣ, ενώ ζητούνται εισφορές την ίδια ώρα από το ΕΛΟΑΣ ύψους 3.000 ευρώ περίπου για αναγνώριση του ίδιου διαστήματος από τον ίδιο φορέα. Το θράσος έχει και όρια.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως υπάρχει εισηγητής στέλεχος προέλευσης ΕΜΘ που θα δεχόταν αυτή την διατύπωση στο άρθρο 47το οποίο είναι γεμάτο ασάφειες όσον αφορά την προαγωγή τα χρονικά διαστήματα τα οικονομικά κλιμάκια και την αναδρομικότητα.

Προφανώς όμως κύριε Υπουργέ οι εισηγητές άρθρων αλλά και των ΚΥΑ είναι σχεδόν πάντα άνθρωποι που δεν τους αγγίζουν τα παραπάνω. Πάντα αυτοί που προτείνουν και αποφασίζουν δεν υφίστανται τις επιπτώσεις των αποφάσεων τους. Αποφασίζουν εκ του ασφαλούς και πάντα για τους άλλους. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών με χρόνια σε επιτελικές θέσεις, σε Διοικητικά Συμβούλια και σε ανώτατους βαθμούς έχουν γρήγορα λησμονήσει το παρελθόν τους στις Μονάδες. Κοιτάζουν όμως το μέλλον τους και ίσως καλά να πράττουν. Δεν νομίζουμε όμως πως είναι ιδιαίτερα τιμητικό για κανέναν ελάχιστα μερίδια αξίας 50-100 ευρώ σήμερα παραπάνω να σε κάνουν να χάνεις την φωνή σου.

Ο σεβασμός και η καθολική αναγνώριση θέλουν κότσια, λόγο και πάνω από όλα ειλικρίνεια για να τα κερδίσεις. Ελάχιστοι τα διέθεταν διαχρονικά και αυτό το βλέπουμε στην καθημερινότητα. Τους υπόλοιπους απλά δεν τους θυμάται κανείς.