Φοβάται την Ελλάδα η Τουρκία και θέλει να αγοράσει από Γαλλους και Ιταλούς σύστημα κατά βαλλιστικών πυραύλων;



Τι φοβάται η Τουρκία και θέλει να αγοράσει από Γαλλους και Ιταλούς το σύστημα SAMP/T κατά βαλλιστικών πυραύλων;

Επιμένει η Τουρκία για την αγορά του γαλλο-ιταλικού SAMP/T, το οποίο έχει βεληνεκές εμπλοκής στα 120 χλμ και χρησιμοποιεί τους πυραύλους Aster 30 Block I.

Σύμφωνα με το τουρκικό αμυντικό σάιτ savunmasanayist.com, με τους «πυραύλους Aster 30 Blok I NT και Aster 30 Blok II, το SAMP/T θα γίνει πολύ πιο αποτελεσματικό κατά των βαλλιστικών πυραύλων».

Να σημειωθεί πως η Τουρκία θέλει την συμπαραγωγή του SAMP/T.

Όμως ποιος είναι ο λόγος που η Τουρκία επιθυμεί διακαώς την απόκτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος με αντιβαλλιστικές δυνατότητες;

Τι φοβάται;

Αξίζει να αναφερθεί πως η τουρκική εφημερίδα cumhuriyet, σε πρωτοσέλδικό της, με φόντο τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Φλώρου, είχε κάνει λόγο για «πυραυλική απάντηση από την Αθήνα στον Ερντογάν».

Οι Τούρκοι ξέρουν πως στην πραγματικότητα η τουρκική απειλή του μικρού βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας είναι για την ώρα μόνο στα… χαρτιά.

Αντίθετα η Αθήνα με τους Scalp που ηδη διαθέτει σε Mirage και Rafale μπορεί να προκαλέσει χτύπημα βαθειά μέσα στην Τουρκία και τις κρίσιμες τουρκικές υποδομές.

Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η Ελλάδα μπορεί να κάνει αυτό που οι ίδιοι διαφημίζουν στα… χαρτιά.

Την ίδια ώρα, εδώ και περίπου δύο χρόνια το Sportime μιλά για τα συγκρεκριμένα οπλικά συστήματα από το Ισραήλ, τα οποία αλλάζουν τα πάντα στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Τουρκία απέναντι στους LORA έχει να αντιπαρατάξει του πολυδιαφημισμένους τουρκικούς Bora, όμως δεν μπορούν να συγκριθούν οι δυνατότητες του ισραηλινού πυραύλους με του τουρκικού, ο οποίος βασίζεται σε κινεζική τεχνολογία και έχει προβλήματα στόχευσης.

Οι βαλλιστικοί LOng Range Attack έχουν όπως αναφερεται παραπάνω ένα βασικό χαρακτηριστικό. Ότι μπορούν να εκτουξευτούν από διάφορες πλατφόρμες.

Δηλαδή, μπορούν να εκτοξευτούν από ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο, π.χ. τις φρεγάτες τύπου S του ελληνικού Πολεμικου Ναυτικού, οι οποίες και θα διατηρηθούν στη δύναμη του ελληνικού Στόλου, αλλά και από ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ άλλο πλοίο ή μέρος στην ελληνική επικράτεια.