Μάχη για Βοσνία! Εντείνονται τα ρωσικά γεωπολιτικά παιχνίδια στα Βαλκάνια



Θα προλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει την Βοσνία, πριν η Ρωσία ή Κίνα εκμεταλλευτούν το ευάλωτο αυτό κράτος για να προκαλέσουν αστάθεια στα Βαλκάνια;

Στις 15 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το εάν θα γίνει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη υποψήφια να εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βόσνιοι εδώ και χρόνια "παραπονιούνται" πως άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία, έγιναν μέλος της ένωσης με μεγαλύτερη ευκολία.

Οι Βρυξέλλες όμως υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους, αναφέροντας πως είναι δύσκολο να αποδεχτούν την εισαγωγή μίας χώρας χωρισμένης σε διαφορετικές ομάδες, που κυβερνάται από μία δυσλειτουργική κυβέρνηση, η οποία είναι "αδρανής" όταν χρειάζεται να λάβει αποφάσεις. 

Γιατί Αλλάζουν τα Πράγματα Τώρα;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα έναν ενεργειακό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Όλη αυτή η ένταση οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές. Για την Ευρώπη, θεωρείται πιο απαραίτητο από ποτέ να "δεθούν" οι βαλκανικές χώρες. Αντί να τιμωρεί την Βοσνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδει να την ενσωματώσει, πριν Ρωσία και Κίνα ξεκινήσουν να εκμεταλλεύονται αυτά τα ευάλωτα κράτη προς όφελός τους. 

Οι υπερδυνάμεις εχθροί της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν αυτά τα κράτη ως "μαριονέτες" σε μεγαλύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια. Για παράδειγμα, μια "χρήση" από την Ρωσία θα ήταν η δημιουργία αστάθειας, είτε μεταξύ των παλαιότερων αντίπαλων Βόσνιων και Σέρβων, είτε μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων. Ας μην ξεχνάμε πως η Σερβία είναι σύμμαχος χώρα της Ρωσίας.

Πώς το "Βλέπει" η Βοσνία;
Πάντως από μεριάς Βοσνίας, η διεθνής κοινότητα δεν θεωρεί πως η χώρα βλέπει τις Βρυξέλλες ως προστατευτική δύναμη. Κατά πάσα πιθανότητα, η πλειοψηφία του λαού του κράτους δεν "πεθαίνει" να εισαχθεί η χώρα στην ΕΕ. 

Και αυτό πολύ απλά γιατί η ΕΕ δεν είναι η λύση στο πρόβλημα… τουλάχιστον όχι πάντοτε. Η γειτονική στην Βοσνία Τσεχία έχει βρεθεί σε ένα χάος, ειδικά η Κεντρική Εθνική Τράπεζα του κράτους.
 Ο λόγος; Από την 1η Ιανουαρίου οι Τσέχοι πρέπει να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το ευρώ. 

Από την άλλη, οι "υπερδυνάμεις" της Ευρώπης περνούν μία τεράστια ενεργειακή κρίση. Η Ευρώπη απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει τον εαυτό της από τους "εκβιασμούς" του Πούτιν, ακολουθώντας πιστά όλους τους όρους που έθεσε η Ρωσία. 

Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αν και η Βοσνία ήταν αυτή που "παρακαλούσε" αρχικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα η ίδια Ευρώπη θα "παρακαλά" τα βαλκανικά κράτη να την υπερασπιστούν εναντίον της Ρωσίας. 

Αν και μπήκε αργά στο παιχνίδι, εάν η ΕΕ νικήσει στην Σερβία, πιθανότατα θα νικήσει και στην Βοσνία.