Εγκατάσταση οπλισμού στο ΣΑΠ ΑΓΗΝΩΡ της ΔΥΚΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την τοποθέτηση μόνιμου οπλισμού στην πλώρη, θα ολοκληρωθεί σύντομα η επιχειρησιακή διαμόρφωση του Σκάφους Ανορθοδόξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ, που έχει παραλάβει η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ΣΑΠ ΑΓΗΝΩΡ έχει σχεδιαστεί και ναυπηγεί από την ελληνική εταιρεία NAVINCO και έχει ενταχθεί επιχειρησιακά στην δύναμη της ΔΥΚ από την περασμένη άνοιξη, έπειτα από σειρά επιτυχών δοκιμών. Ο κύριος οπλισμός που θα τοποθετηθεί συνίσταται σε τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο σταθμό οπλισμού (RCWS) με βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm, που πρόκειται να εγκατασταθεί στην πλώρη. Εντός Δεκεμβρίου, αναμένεται να παραληφθεί και να πραγματοποιηθούν οι εργασίες εγκαταστάσεως στο σκάφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού είναι της ισραηλινής Elbit Systems. Πρόκειται για πλήρως σταθεροποιημένος, επιτρέποντας σκόπευση και βολή εναντίον κινούμενων στόχων, με το ΣΑΠ ακίνητο ή εν κινήσει. 

Στον σταθμό βρίσκεται ενσωματωμένο σύνολο ηλεκτροπτικών που περιλαμβάνει κάμερα ημέρας με ικανότητα αναγνωρίσεως σε απόσταση 3.500 μέτρων, θερμική κάμερα για αναγνώριση μέχρι τα 4.500 μέτρα και αποστασιόμετρο λέιζερ, για μετρήσεις μέχρι απόσταση 10.000 μέτρων. Ο χειριστής του οπλισμού βρίσκεται στο εσωτερικό του ΣΑΠ, ανεπηρέαστος από καιρικές συνθήκες και με δυνατότητα ευχερούς σκοπεύσεως υπό οποιεσδήποτε συνθήκες καιρού και φωτισμού.