Οι Ινδοί στρατιώτες θα πατήσουν το πόδι τους στην Κύπρο προκαλώντας σοκ σε Άγκυρα και ΚατεχόμεναΤο Νέο Δελχί έχει καταδικάσει επανειλημμένως την στάση της Άγκυρας στα Κατεχόμενα ενώ στοχοποιεί ευθέως το καθεστώς του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar θα επισκεφθεί την Λευκωσία στις 29-31 Δεκεμβρίου και στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφούν διμερή μνημόνια και συμφωνίες στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας, της ενέργειας και του προσφυγικού.

Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει σοκ και δέος στους Τουρκοκύπριους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνοκυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δημήτριου σημείωσε ότι η προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, της οικονομίας, της ασφάλειας, της άμυνας κ.λπ. θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Jaishankar, μετά από πρόσκληση του Ελληνοκύπριου  ομολόγου του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Επισημαίνοντας ότι θα υπογραφούν διμερή μνημόνια και συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε τομείς όπως η στρατιωτική συνεργασία, η ενέργεια και το προσφυγικό, ο k. Δημητρίου, πρόσθεσε ότι θα ενημερώσουν το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας για τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση των Κατεχομένων και νέα τετελεσμένα κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες προς το παρόν ομιλούν για επικείμενη αμυντική συμφωνία Ινδίας και Κύπρου, η οποία θα αναβαθμίσει την Λευκωσία, ενώ πιθανότατα να δούμε και Ινδούς στρατιώτες να ασκούνται στο νησί μαζί με τους Ελληνοκύπριους.

Επίσης Ινδοί και Κύπριοι, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου και τις σχέσεις Ινδίας-ΕΕ, όπως και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία στον ΟΗΕ και σε άλλα φόρα.

Οι Ινδοί αποφάσισαν να παίξουν σκληρά με την Άγκυρα ερχόμενοι να συνεργαστούν εκτός των άλλων και στρατιωτικά με την κυπριακή δημοκρατία, ενώ διατηρούν πολύ καλές σχέσεις και με την Ελλάδα.
Το Νέο Δελχί ουσιαστικά εμπλέκεται για πρώτη φορά και με το θέμα των Κατεχομένων εδαφών από την Τουρκία, στηλιτεύοντας τις τουρκικές διαχρονικές προκλήσεις, στην Α.Μεσόγειο.

Πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη, αφού σε ειδική  αξιολόγηση ασφάλειας από  τον Σεπτέμβριο του 2020, Το Νέο Δελχί διαπίστωσε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά της Ινδίας, σε συνεργασία και με ισλαμικές οργανώσεις .

Οι ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι χειριστές που εδρεύουν στην Τουρκία, με την προφανή υποστήριξη της κυβέρνησης της Άγκυρας, διευκολύνουν ομάδες Ινδών τρομοκρατών να ταξιδέψουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS.

Οι ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν όλο και περισσότερο καθώς προβλέπουν τη χρήση τρομοκρατικών ομάδων με έδρα το Πακιστάν, από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε επιθετικά σχέδια κατά της Ινδίας με σκοπό να  ενισχύσουν τη δημοτικότητά του Τούρκου προέδρου στους μουσουλμάνους της Νοτίου Ασίας.

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας πιστεύουν ότι η Ινδία πρέπει να επικεντρωθεί στις επιταχυνόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στο εσωτερικό της Ινδίας, ενώ η εστίασή της θα υλοποιηθεί πλέον και στο εξωτερικό.

Μόλις τώρα λοιπόν, η Άγκυρα απέκτησε έναν ακόμη ισχυρό εχθρό τον οποίο κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει λόγω του τεραστίου μεγέθους του.