Η χρονιά των κρίσεων σε Στρατό, Αστυνομία και ΔικαιοσύνηΤΟ 2023 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ «ΚΡΙΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΑΡΜΩΝ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-SECRET - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Πέραν του προεκλογικού χαρακτήρα που θα έχει ούτως η άλλως το 2023, είναι και μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθούν οι ηγεσίες σε Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, αλλά και στην κορυφή της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις τακτικές κρίσεις, με τις πληροφορίες να εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να ασχολείται προσωπικά κυρίως με τις επιλογές στην Αστυνομία.

Από κει και πέρα και σε σχέση με την ηγεσία του Στρατού, μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει (πρόωρη) διαρροή σχετικά με την παράταση της θητείας του νυν Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου. Αν και απολύτως αναμενόμενη η απόφαση (άλλωστε, την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη την έχετε διαβάσει εδώ και τρεις εβδομάδες από τούτη εδώ τη στήλη), ουδείς παραγνωρίζει το timing που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να δώσει τέλος στα σενάρια που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται στην πολιτική πιάτσα.

Άλλωστε είναι πολύ κοντά ο Ιανουάριος, όταν θα πρέπει να αποφασιστεί ποια πρόσωπα θα διαδεχθούν τους Αρχηγούς ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση και ΓΕΝ Στυλιανό Πετράκη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ήδη υπάρχουν εισηγήσεις, φάκελοι αξιολόγησης και η σχετική προετοιμασία έχει ξεκινήσει.

Πέραν όμως των όποιων αλλαγών γίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκεί όπου εστιάζεται η προσοχή του Μαξίμου είναι στα πρόσωπα που θα επιλεγούν να ηγηθούν της Αστυνομίας, αφού έχει πλέον διαπιστωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι κατά το παρελθόν δεν είχαν γίνει και οι καλύτερες... κρίσεις. Τόσο για την Αστυνομία όσο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να έχει πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τον βίο και την πολιτεία των υπό κρίση αξιωματικών. Το αυτό ισχύει και για το Λιμενικό, όπου επίσης έχουν συλλεγεί αντικρουόμενες πληροφορίες, οι οποίες έχουν φτάσει μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός από τις κρίσεις σε Αστυνομία, Στρατό και Λιμενικό, το 2023 είναι η χρονιά των κρίσεων και για τη Δικαιοσύνη. Ως γνωστόν, τέλος Ιουνίου περαιώνεται η θητεία τόσο της προέδρου του Αρείου Πάγου, Μαρίας Γεωργίου, όσο και του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Ισίδωρου Ντογιάκου. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα κριθούν ταυτόχρονα πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. 

Επίσης, στις 30/6 περατώνεται η θητεία της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελίας Νίκα, σε αντίθεση με εκείνην του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, η οποία περατώνεται τον Νοέμβριο του 2023. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν άτι το ιδανικό σενάριο για τον πρωθυπουργό είναι να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των κρίσεων (εκτός εκείνης του Ελεγκτικού Συνεδρίου) πριν από τις εκλογές, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλει να επαναλάβει το τεράστιο λάθος που έκανε ο Τσίπρας το καλοκαίρι του '19, κρατώντας ανοικτή τη Βουλή ενώ είχε προκηρύξει εκλογές, μόνο και μόνο για να επιλέξει πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους η κυβέρνηση οφείλει να έχει επιλέξει τις ηγεσίες των αρμών της εξουσίας (για να θυμηθούμε και τις σχετικές αναφορές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό, αλλά κυρίως θεσμικό επίπεδο.