Συνελήφθη στην Αυστρία Έλληνας πολίτης για κατασκοπεία υπέρ των Ρώσων



Στη σύλληψη για κατασκοπεία ενός άνδρας με ελληνική υπηκοότητα και ρωσική καταγωγή προχώρησαν οι αρχές της Αυστρίας. Ο 39χρονος που βρισκόταν για χρόνια στην ευρωπαϊκή ώρα είναι γιος πρώην διπλωμάτη και ερευνάται για το αν έδινε πληροφορίες στη Ρωσία. Ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψή του και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως πέντε έτη.

Όπως μεταδίδει η kurier, η υπόθεση έγινε γνωστή τη Δευτέρα και δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν οι εγχώριες αρχές ασφαλείας, υπό την ηγεσία της Διεύθυνσης Κρατικής Προστασίας και Πληροφοριών (DSN), την απειλή από τη Ρωσία.

Διπλωμάτης και κατάσκοπος ο πατέρας του
Στο διαμέρισμα του υπόπτου για κατασκοπεία εισέβαλαν δύο ομάδες της αντιτρομοκρατικής μονάδας Cobra που λέγεται ότι έχουν αναπτυχθεί λόγω της επικινδυνότητας του άνδρα.

Ο Έλληνας πολίτης ρωσικής καταγωγής κατηγορείται ότι επί σειρά ετών κατασκόπευε για λογαριασμό της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας την Αυστρία. Και προφανώς δεν ήταν ο μόνος. Για τον πατέρα του, πρώην διπλωμάτη που λέγεται ότι είχε τοποθετηθεί στην Αυστρία και τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της ενεργού θητείας του, η ιστοσελίδα σημειώνει ότι έχει εργαστεί ως κατάσκοπος για τη Ρωσία.

Οι έρευνες του αυστριακών Αρχών μαζί με ξένες υπηρεσίες και σε συνεργασία με την εισαγγελία της Βιέννης φαίνεται να δείχνουν ότι ο 39χρονος έλαβε επίσης ειδική στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία. Επιπλέον, βρισκόταν σε ενεργή ανταλλαγή πληροφοριών με διπλωμάτες και άλλους κατασκόπους από διάφορες χώρες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο ύποπτος βρισκόταν ακόμη στη Μόσχα.

65 ταξίδια στο εξωτερικό
Ωστόσο, δεν είναι η μόνη ταξιδιωτική του δραστηριότητα. Τα λεπτομερή αποτελέσματα των ερευνών της αυστριακής μυστικής υπηρεσίας φέρονται να αποδεικνύουν τα εξής: Από το 2018 έως τις αρχές του 2022, ο 39χρονος φέρεται να έχει πραγματοποιήσει συνολικά 65 ταξίδια στο εξωτερικό. Ανάμεσα στις χώρες που ταξίδεψε είναι η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Τουρκία και η Γεωργία. Επιπλέον, αν και είχε χαμηλό εισόδημα, απέκτησε πολλά ακίνητα στη Βιέννη, τη Ρωσία και την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο 39χρονος πιθανώς χρησίμευε ως ένα είδος βαρόμετρου διάθεσης από την Αυστρία. Λέγεται ότι αντλούσε πληροφορίες σχετικά με την εξωτερική πολιτική, τη γενική κοινωνική κατάσταση και την ασφάλεια και τις μετέφερε στη Ρωσία. Έτσι, το ταξίδι στη Μόσχα λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου δεν ήταν μάλλον τυχαίο, αλλά μια σκόπιμη ανταλλαγή πληροφοριών που αποκτήθηκαν από την Αυστρία.

Κρυψώνες για τη διαβίβαση πληροφοριών
Όμως ο ύποπτος λέγεται ότι αντάλλαξε πληροφορίες όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Στη Βιέννη, επίσης, αναπτύχθηκε ένα ειδικό σύστημα με μυστικές κρυψώνες όπου κατατίθεντο μηνύματα για τη μετάδοση πληροφοριών. Οι θέσεις μεταφοράς έγιναν ορατές στον παραλήπτη με κυρίως δυσδιάκριτες σημάνσεις. Όπως προκύπτει από τις έρευνες, διπλωματικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας φέρεται επίσης να ήταν πάντα παρόν σε αυτές τις παραδόσεις από άποψη χρόνου και τόπου.