Ουκρανία: «Θέλουμε περισσότερα πυροβόλα Ceasar – Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία για SAMP/T και Mamba»«Θα θέλαμε να λάβουμε περισσότερα πυροβόλα Caesar από τη Γαλλία» αναφέρει ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ επισημαίνοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι ένας πόλεμος συμμαχιών και πόρων».

«Όταν αρχίσαμε να αμυνόμαστε έναντι των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, η αποτελεσματικότητά μας ήταν περίπου 55%. Στην επίθεση της 5ης Δεκεμβρίου, καταρρίψαμε 60 από τους 70 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία, δηλαδή το 85%. Η αποτελεσματικότητα βελτιώνεται, γιατί μαθαίνουμε γρήγορα και έχουμε παραλάβει σύγχρονα συστήματα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ουκρανός υπουργός στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Γνωρίζουμε ότι η Μόσχα έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη όχι μόνο για τα drones, αλλά και για την παράδοση πυραύλων. Από τότε που το Ισραήλ βομβάρδισε τα εργοστάσια στη Συρία, η ποσότητα των drones που παραδόθηκαν στη Ρωσία μειώθηκε» επισημαίνει εξάλλου ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την παρουσία Ρώσων πρακτόρων στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και στρατού απαντά, μεταξύ άλλων: «Η ποσότητα και η επιρροή τους έχουν μειωθεί. Οι υπηρεσίες της αντικατασκοπείας μας έχουν ανανεωθεί πλήρως. Οι ξένοι εταίροι μας μας βοηθούν να εντοπίσουμε αυτούς τους κατασκόπους».

Παράλληλα, δηλώνει «ικανοποιημένος» από το επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών με τους Δυτικούς εταίρους και ξεκαθαρίζει ότι τα δεδομένα από αμερικανικούς δορυφόρους λαμβάνονται με καθυστέρηση κάποιων ωρών και όχι ημερών, καθώς και ότι «οι πληροφορίες που λαμβάνουμε δεν προέρχονται από ένα μόνο κράτος, αλλά από πολλά». Αναφερόμενος τέλος στην στρατιωτική βοήθεια που αναμένει , δηλώνει τα εξής:

«Θα θέλαμε να λάβουμε περισσότερα πυροβόλα Caesar, τα οποία διακρίθηκαν ιδιαίτερα στο πεδίο της μάχης. Και, φυσικά, τεθωρακισμένα και συστήματα αεράμυνας. Ζητάμε SAMP/T και το γαλλοϊταλικό σύστημα Mamba. Η γαλλική πλευρά αντέδρασε θετικά στο αίτημά μας, αλλά η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει με την ιταλική πλευρά. Το Mistral μας ενδιαφέρει επίσης. Οτιδήποτε για να καθαρίσει τους ουρανούς και να αποκρούσει το ρωσικό πυροβολικό».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ