Eπαναστατική πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των MLRS από τη γερμανική Rheinmetall



Τη δυνατότητα οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS M-270 να αναβαθμιστούν και να εξοπλιστούν με περιφερόμενα πυρομαχικά σημείωσε η γερμανική Rheinmetall στα πλαίσια της ενημέρωσης των αμυντικών συντακτών που έλαβε χώρα τη προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο. Η Rheinmetall AG επισημαίνει πως μπορεί στα πλαίσια ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού να ολοκληρωθεί το Hero 400 σε πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων MLRS (4 Hero ανά εκτοξευτή) και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με χρήστη κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Απαντώντας σε ερώτηση μας αναφορικά με τη δυνατότητα επιχειρησιακής αξιοποίησης άλλου τύπου περιφερόμενου πυρομαχικού της UVision σε συνεργασία με τη Rheinmetall όπως τα HERO 900 ή τα HERO 1250 τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας μας εξήγησαν πως είναι αδύνατο λόγω του απαιτούμενο όγκου και του μεγέθους των προαναφερθέντων περιφερόμενων πυρομαχικών.

Το Hero 400 που προωθείται εμπορικά από τη Rheinmetall έχει βάρος 50 κιλά και μέγιστο βεληνεκές έως 120 χιλιόμετρα. Η Rheinmetall αναλαμβάνει την εγκατάσταση και ολοκλήρωση του Hero 400 επί των αμερικανικών εκτοξευτών MLRS M-270 προσδίδοντας αυξημένη ακρίβεια πυρών πυροβολικού σε μεγάλες αποστάσεις άνω των 100 χιλιομέτρων. Ειδικά για τις προσβολές κινούμενων στόχων όπως τουρκικών ναυτικών μονάδων και αποβατικών μέσων από MLRS του ΕΣ στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ τα περιφερόμενα πυρομαχικά είναι μια εξαιρετική λύση.

Πρόκειται για μια αξιόλογη πρόταση αναβάθμισης η οποία έρχεται να προστεθεί στις ευρωπαϊκές λύσεις εκσυγχρονισμού των MLRS M-270. Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόταση της SAAB για την εγκατάσταση του GLSDB (μέγιστο βεληνεκές της τάξης των 150 χιλιομέτρων) ή της γερμανικής MBDA για το ευρωπαϊκό πυραυλικό σύστημα JFS-M (μέγιστο βεληνεκές 500 χιλιομέτρων). Εναλλακτικά υπάρχει και η πιο συντηρητική πρόταση της KMW για εκσυγχρονισμό των MLRS M-270 με βάση το πακέτο που εφαρμόστηκε στα MLRS M-270 του γερμανικού στρατού (αναφέρονται ως MARS II).

Σε κάθε περίπτωση άποψη μας είναι πως το ιδανικό σενάριο για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών MLRS M-270 θα ήταν η επιλογή εκτός των τυπικών και συμβατικών πυρομαχικών (GMLRS, GMLRS ER ή των MGM-168 Block 4A ATACMS) και με μια άλλη διαφορετικής φιλοσοφίας επιχειρησιακή λύση.