Τουρκικά F-16: Δεν αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο



Δίχως ουσιαστική επίδραση στο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος πάνω από το Αιγαίο για τα επόμενα χρόνια είναι το πιθανό ξεκλείδωμα της προμήθειας νέων F-16 και της αναβάθμισης υφισταμένων από την Τουρκία, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2023 των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει πια τις τροπολογίες που έθεταν προϋποθέσεις γι’ αυτό. 

Βασίλης Νέδος

Στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο εξελίσσονται αυτή τη στιγμή, η Τουρκία θα μπορούσε να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα F-16 κάποια στιγμή ανάμεσα στο 2026 και το 2028. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα κριθεί τους επόμενους μήνες.

Οσο η Αγκυρα επιχειρεί να βρει τους όρους αυτού του νέου συμβολαίου (ύψους περί τα 6 δισ. δολάρια, δηλαδή πολλαπλάσιο της ζημίας που είχε υποστεί η τουρκική βιομηχανία έπειτα από την έξωσή της από το πρόγραμμα των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35), η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει ήδη ολοκληρώσει τμήμα του υφισταμένου προγράμματος προμήθειας νέων μαχητικών και αναβαθμίσεων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν προσγειωθεί στην Τανάγρα συνολικά 12 Rafale, ενώ ώς το 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση συνολικά 24 μαχητικών αυτού του τύπου. Ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν, επίσης, παραδοθεί από την ΕΑΒ 4 ή 5 αναβαθμισμένα F-16 Viper, ενώ ώς το τέλος του 2027 υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα φθάνει τα 83. 

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 θα έχουν, επίσης, πραγματοποιηθεί τα πρώτα βήματα διαπραγμάτευσης με τη Lockheed Martin για τη σταδιακή κατάρτιση της συμφωνίας προμήθειας μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F-35. Εφόσον η διαδικασία που ακολουθηθεί δεν «σκοντάψει» σε πολιτικά –εντός Ελλάδος– σκαμπανεβάσματα, τότε το πρώτο F-35 είναι πιθανόν να προσγειωθεί στην Ελλάδα ακόμη και το 2027-28.

Σε αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και ο ρυθμός με τον οποίο θα προχωρήσει το πρόγραμμα αγοράς 40 νέων F-16 και αναβάθμισης 80 από τα υφιστάμενα 234 μαχητικά του ίδιου τύπου της τουρκικής αεροπορίας. Δεδομένου ότι η μάχη στο Κογκρέσο ακόμη δεν έχει τελειώσει, δεν θα ήταν διόλου απίθανο οι συζητήσεις αυτές να κρατήσουν αρκετά.