Έτοιμοι οι Έλληνες πιλότοι δοκιμαστές του προγράμματος F-16V



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα οι εκπαιδευτικές πτήσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, για δύο ιπταμένους οι οποίοι πρόκειται να αναλάβουν καθήκοντα δοκιμαστού των αναβαθμισμένων F-16V.

Μέχρι σήμερα η ΕΑΒ έχει παραδόσει 4 αναβαθμισμένα F-16C/D Block 72, που αποτελούν τα λεγόμενα “Proof Kit”. Τις δοκιμαστικές πτήσεις εκτέλεσαν Αμερικανοί δοκιμαστές της Lockheed Martin, οι οποίοι αυτό το διάστημα εκπαίδευσαν δύο αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας για να αναλάβουν από τούδε και στο εξής τα συγκεκριμένα καθήκοντα.

 Για να λάβουν την “ειδικότητα” αυτή, κάθε ιπτάμενος έπρεπε να εκτελέσει δύο πτήσεις μεγάλης διαρκείας με F-16V, οι οποίες εκτελέσθηκαν με το διθέσιο αναβαθμισμένο “603”, με “εκπαιδευτή” τον Αμερικανό δοκιμαστή στην δεύτερη θέση του πιλοτηρίου. Το “603”, αν και έχει εξέλθει της γραμμής αναβαθμισμένο από τον περασμένο Οκτώβριο, παρέμενε μέχρι τώρα στην ΕΑΒ, για να χρησιμοποιηθεί στην προετοιμασία των Ελλήνων δοκιμαστών.

Στην παρούσα φάση, η ΕΑΒ αναμένεται να παραδόσει ένα πέμπτο αεροπλάνο αναβαθμισμένο, πριν την εκπνοή του έτους. Στο συγκεκριμένο αεροπλάνο, έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εργασίες σε ποσοστό 80%. Ωστόσο, δεν θα επιτευχθεί ο εξαγγελθής στόχος παραδόσεως 6 αεροσκαφών εντός του 2022, λόγω απρόβλεπτου ζητήματος ΕΑΒ, που όμως αναμένεται να ξεπεραστεί. Για τον λόγο αυτό, σε πρόσφατο δελτίο Τύπου της εταιρείας (29 Νοεμβρίου) αναφερόταν η παράδοση 5 αεροσκαφών του προγράμματος F-16V εντός του τρέχοντος έτους.